用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs TT
樓主: joejoebb
go

LH vs TT [複製鏈接]

引用:Quote:joejoebb+發表於+14-11-26+20:53+兩

原帖由 jjson 於 14-11-26 發表
If   TT= 崇真 and LH = 學之園,then

呢兩間好易揀,如果你諗住考直資及私小,LH的課程及支緩一定比TT c ...
想請問LH是否每間分校的課程及教學模式都一樣?考小學同樣有優勢嗎?

回覆:creama 的帖子

我小朋友讀主流佢d同學仔多數就算崇小冇收出面都考到offer ,英普班有人考到st paul coed,同埋我地選擇讀崇幼(有學卷)嘅家長都未必係target 入名小,所以小朋友入名小比例上的確係晤夠私幼多,我覺得家長點培育小朋友先係重點,本身天資聰穎的話你自己谷下佢都一樣可以考到神校

回覆 pochacco_ch 的帖子

想請教祟幼會有多少%上到祟小(本地課程)?    祟幼(英普)上祟小(本地課程)機會是否大些?  謝謝.

DingDongBB 發表於 14-11-28 01:52
想請問LH是否每間分校的課程及教學模式都一樣?考小學同樣有優勢嗎?
教學模式及課程應是一樣,但由不同校長帶領,可能每分校根據情況有所微調。
根據往績,青衣分校歷史最久,考小一成績最亮麗,大角咀及黃埔分校次之,康城分校最新,但成績亦不錯。

我覺得學之園的自編教材好得,如果家長配合在家裏使用,效果會超好。但我自己有時都lazy, 沒有真正運用。

最後,考小一成功或否,家長及家庭教育起了決定因素,絕對同意有bk 家長話要自小培養閱讀興趣,同埋放手比小朋友嘗試。

希望你小朋友入到心儀學校。

樓主最後你点選?

引用:Quote:DingDongBB+發表於+14-11-28+01:52+

原帖由 jjson 於 14-11-28 發表
教學模式及課程應是一樣,但由不同校長帶領,可能每分校根據情況有所微調。
根據往績,青衣分校歷史最久, ...
謝謝你的詳細解答 ^^

回覆:LH vs TT

其實讀LH絕對唔難考崇小,但相反讀TT幼校除咗崇小,又有幾多出去揾到食?樓主做下research 再決定。

TT也有學生考上陳守仁,德望,英華等一線學校,而且,TT語境良好,完成K3,基本上英語和普通話都可以流利溝通!

回覆:Noelpychiu 的帖子

今年確實有幾多%上崇小我晤清楚學校都晤冇講,只係之前聽學校簡介會時話講過大約有7成。英普都有人冇收返上小學部似乎又冇話比主流特別有優勢

LH is quite hard, even the books in N is harder than TT in K2.

So many of the TT students did not get offer to P1 this year in the first round.

想問學之園k1 to k3粤英班是否只有英文堂用英文教,其他科如
數、常識、曰常活動等大部份粤语?以粤语為主,英語exposure很有限?

有冇用家可分享?

引用:想問學之園k1+to+k3粤英班是否只有英文堂用

原帖由 sandrah 於 14-12-02 發表
想問學之園k1 to k3粤英班是否只有英文堂用英文教,其他科如
數、常識、曰常活動等大部份粤语?以粤语為主 ...
英語exposure很好,但煲冬瓜真的不及英普同學

回覆 傻太 的帖子

Thank for yr feedback!
可否分享 多少%用英語 communication 及教學 ?
我想知道英普班有多D英語 exposure than 英粵?

‹ 上一主題|下一主題