用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正
樓主: Littlecarrie
go

培正 [複製鏈接]

回覆:培正

如果佢2月6先公布,無論佢收唔收我仔都帶嚟一定影響。
咁遲先公布,我1月一定係他校已經交左留位費,如果佢收我仔,我會損失留位費。如果唔收,其他收左的會放棄已留位的學校,當中一定有些都不錯的學校,而果d學校我分分鐘係waiting list, 咁我又可能會轉校放棄之前留位費。到時個個都因為咁而大走位?

就算waiting list上面唔係我而係其他媽咪,佢地都有可能選擇轉校,原本間學校又會call waiting, 周而復始……

引用:就算waiting+list上面唔係我而係其他媽咪,

原帖由 YokoS 於 14-11-12 發表
就算waiting list上面唔係我而係其他媽咪,佢地都有可能選擇轉校,原本間學校又會call waiting, 周而復始… ...
絕對認同,逐層上,仲要每間留位費最少$970

回覆 hedhed 的帖子

我以為只有部份國際學校不需要學券登記添.....

多謝資料提供

引用:回覆+hedhed+的帖子 我以為只有部份國際學

原帖由 helenmelody 於 14-11-12 發表
回覆 hedhed 的帖子

我以為只有部份國際學校不需要學券登記添.....
我以為只有學券學校先係用學券留位添?咁如果我只會報非學券學校,係咪都要申請學券??

回覆 cocobb2012 的帖子

最穩陣係個個都申請定學券架
我女讀朗思, 無學費扣, 但都要學券登記註冊的

你最好問清楚, 申請左就最穩陣, 但好似過哂申請日期嘞喎, 我們十一月頭已經收到哂學券了

而家都可以照遞表申請學券, 只不過就唔會係第一批會係11月內收到學券, 處理時間係六至八星期, 申請定無壞。

helenmelody  Ic, thx  發表於 14-11-12 17:18

我睇到2月先公怖都有D 失望, 如果早D 有result .... 當您12月尾, D 家長又可以快D 決定 讀邊間...... 當然有D 冇 揀PC , 唔駛等, 但個問題係有揀PC 既父母在未有結果下都會先騎牛搵馬, (人之常情) , 到時真正想讀變waiting list, 有D 連waiting 都冇..... 又要得2月PC 有result 後再放位...... 變左一齊影響晒.... (可能我比較偏激) .... 希望D 學校唔好D 時間好D... 唔好搞到D 家長同小朋友啦!~

引用:我睇到2月先公怖都有D+失望,+如果早D+有res

原帖由 woodstockming 於 14-11-12 發表
我睇到2月先公怖都有D 失望, 如果早D 有result .... 當您12月尾, D 家長又可以快D 決定 讀邊間...... 當然 ...
年年都係咁,冇咩好

引用:Quote:原帖由+woodstockming+於+14-11-12+

原帖由 NICOLE123 於 14-11-12 發表
年年都係咁,冇咩好
年年都係咁,幼稚园,直資私小学,中学都都—樣,玩得個game 就是如此。但入到培正就至少吾诜玩小学果轉。

NICOLE123 發表於 14-11-12 11:20
年年都係咁,幼稚园,直資私小学,中学都都—樣,玩得個game 就是如此。但入到培正就至少吾诜玩小学果轉。

...
唔係㗎。好多培正生一樣去考出面小學。只係範圍縮窄左有埋中學一條龍既一級學校。大家心裡有數有幾多間,競爭必定激烈。

引用:Quote:NICOLE123+發表於+14-11-12+11:20+年

原帖由 kufubaby 於 14-11-12 發表
唔係㗎。好多培正生一樣去考出面小學。只係範圍縮窄左有埋中學一條龍既一級學校。大家心裡有數有幾多間,競 ...
咁都是個人選擇,有培小在手心中比冇的肯定安心很很多。老實说有人選擇人望高處,有人選擇行中庸安份。

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+14-11-12+發表唔

原帖由 NICOLE123 於 14-11-12 發表
咁都是個人選擇,有培小在手心中比冇的肯定安心很很多。老實说有人選擇人望高處,有人選擇行中庸安份。

...
同意。如果一路直上培中,也很滿足。

想問下培正需要扣起學券先確認學位嗎?

引用:想問下培正需要扣起學券先確認學位嗎?

原帖由 garfielddog 於 14-11-12 發表
想問下培正需要扣起學券先確認學位嗎?
冇聽過

回覆:siumugtwins 的帖子

我也希望之前有得交其他學校留位費

培正我未見到邊到指明要用學卷註冊。我有些非學卷學校有參加政府的制度,但如果培正有此要求,應該一早會講明。

引用:培正我未見到邊到指明要用學卷註冊。我有些

原帖由 tkinwong 於 14-11-12 發表
培正我未見到邊到指明要用學卷註冊。我有些非學卷學校有參加政府的制度,但如果培正有此要求,應該一早會講 ...
以我所知有申請學卷是用學券註冊,無申請學券就申請另一份文件用黎註冊,係教统局要求,你去web site望下,因為今年劃一只可同一時間註冊一間(但可以轉)

回覆:ferferfer 的帖子

再看過教育局的15/16年幼稚園收生辦法,唔見培正有參加該項計劃。

培正係無學卷咖。

‹ 上一主題|下一主題