用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 first in st paul coed 好多大陸人
樓主: HELLOKITTY2013
go

first in st paul coed 好多大陸人 [複製鏈接]

Ryan_baba 發表於 14-11-5 14:26
真係咁介意?
真好介意, 真好怕佢地.

alazy  X 3  發表於 14-11-6 11:01
bopui0607  x 2  發表於 14-11-5 15:13

klm402 發表於 14-11-5 14:48
真好介意, 真好怕佢地.
佢地有乜野令你咁怕?

I don't really understand some people here in this board. "They" are labelled as "B6", a "lower" class than you guys. And they don't speak fluent Cantonese probably. But they can get into the 1st class of schools. What does that mean? Have you ever heard about the word "narrow-minded"? Think about it. "They" probably pay lots of tax to HK government, and it is the Hong Kong's needs to bring them here. Don't just label people around you. Use your brain. And Improve yourself instead.

I agree "THEY" probably are very rich. 而佢哋來港的方法可能只是來港買層樓,甚至幾層樓,加促樓市升溫。這種"pay lots of tax to HK government " is not = being a professional and pays lots of income tax to HK government!

引用:I+agree+"THEY"+probably+are+very+rich.+

原帖由 TGTY 於 14-11-05 發表
I agree "THEY" probably are very rich. 而佢哋來港的方法可能只是來港買層樓,甚至幾層樓,加促樓市升溫 ...
All you said is based on your assumption which may not be true. If they are really the way you think, there is no reason that  they can get to so far away, not even mention about St. Paul co-edu. Money can not buy everything. But there is nothing wrong to be rich or want to be rich as long as they know what they are doing.

Ryan_baba 發表於 14-11-5 14:58
佢地有乜野令你咁怕?
不如問下點解有人唔怕.

maxtimma  唔係...一樣米養百樣人..好多係   發表於 14-11-6 10:34
hkpapa852  人地愛國愛港囉  發表於 14-11-5 16:16

回覆 hongk 的帖子

我哋就是這類新移民。先生憑自己嘅實力通過優才計畫來港,我哋努力工作,努力嫌$,在港建立自己的小窩,我哋用心融入香港生活,教導小朋友如是,而我哋本身就講粵語,根本無人看出我哋係大陸嚟的新移民,亦唔介意俾人知。所以好多時候都係:走自己的路,讓別人說去。

williskg  new immigrants like you are, o   發表於 14-11-6 09:41

shelleyli 發表於 14-11-5 16:24
回覆 hongk 的帖子

我哋就是這類新移民。先生憑自己嘅實力通過優才計畫來港,我哋努力工作,努力嫌$,在港 ...
你呢種新移民是值得欣賞的, 只可惜佔既太少.
香港人最怕唔係新移民, 呢個只係一個籠統既講法, 查實大家最怕財大氣粗, 野蠻無道既果種人. 如果你真心覺得香港就你既根你既家, 你一定會好好珍惜佢, 但係依家黎香港既新移民太多太多只係想瓜分唔屬於佢地福利. 厚顏拋下一句黎香港生小朋友係造福香港人口. 你話無恥不無恥. 如果要怪香港人點解要標籤住新移民, 其實只好怪點解你們當中有咁劣質既存在而影響左大多人對新移民既整體睇法.

回覆:first in st paul coed 好多大陸人

我女去年班中來了位國內來的小朋友,老實講,雖然格格不入,但都很nice的。女和其他小朋友都有跟她玩,還pick up了一些標準pth,pth明顯進步了。這女孩後來考到國際學校,跳級返一年級了。其實,並非所有國內人都係唔好的,反而有很多都nice

回覆:first in st paul coed 好多大陸人

今年我小朋友間幼稚園收咗幾個插班生,當中有家長都係操流利國語嘅。本身我都無咩嘢,但觀課見其中一個家長竟然着件衫前面無嘢,後面正正喺胸圍扣位穿窿,嗰刻我真係投降。。。大佬,見校長呀!係咪要方便練習到咁。。。

不好一竹篙打一船人,中港茅盾是移民政策失敗。不過真是有點文化差異,有點無所謂有點和我們一直跟開的價值觀好不同。在玩具圖書館我囡嘗試掂一個操普通話的小朋友借來的玩具,那女孩想打我的囡,她的媽媽有即時喝止,但是佢同個女説你不可以打人,你可以同妹妹說這是我的。那小女孩立即大聲同我個囡説這是我的。雖然那媽媽好斯文,但是她教的和我一直以為要教孩子sharing 的concept有分別。雖然無對與錯,但這些差異難免令香港家長不安

其實係唔應該將所有內地人都講到係全部無文化咁,我仔嗰班都有幾個雙飛,家境都唔錯,小朋友和家長都好有禮貌,我有一個朋友係北京人,受聘來港工作,無公主病,斯文有禮,很單純,有時我覺得我們香港人還不如他們呢!

引用:Quote:Ryan_baba+發表於+14-11-5+14:26+真

引用:I+agree+"THEY"+probably+are+very+rich.+

引用:回覆+hongk+的帖子 我哋就是這類新移民。

回覆:HELLOKITTY2013 的帖子

引用:Quote:HELLOKITTY2013+發表於+14-11-5+14:1

原帖由 Ryan_baba 於 14-11-05 發表
真係咁介意?
淨係打尖呢個文化已經令我 x100

I did not note any B6 students in my daughter's school.  She is in SPCCPS

引用:不好一竹篙打一船人,中港茅盾是移民政策失

原帖由 socute 於 14-11-05 發表
不好一竹篙打一船人,中港茅盾是移民政策失敗。不過真是有點文化差異,有點無所謂有點和我們一直跟開的價值 ...
完全同意。係加拿大有d 香港人声大大, d 加拿大人都唔鐘意。

唔好覺得所有新移民都係唔好, 香港人外国人有乜分別, 只是部份唔好。一竹篙打一船人, noway.

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-11-05+發表不好

原帖由 behappydad 於 14-11-05 發表
完全同意。係加拿大有d 香港人声大大, d 加拿大人都唔鐘意。

唔好覺得所有新移民都係唔好, 香港人外国人有 ...
依家啲加拿大人見到啲大陸人仲驚

‹ 上一主題|下一主題