用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女仔14歲到英國升讀Y10適合?
樓主: cartierchan
go

女仔14歲到英國升讀Y10適合? [複製鏈接]

亮燈 發表於 15-1-14 17:03
你睇多D POST,呢度有好多媽媽初時都好似你咁,一樣咁緊張,唔捨得,但後來都見到子女既成長、自理能力既提 ...

你咁叻既, 我真係好緊張又好唔捨得, 係咪好誇張呀? 查實我諗住阿女2018年9月先走, 仲有成3年, 講出黎都比人笑, hahaha

亮燈 發表於 15-1-14 17:16
普通學校就一年前,如果名校就可能要早兩至三年喇!
ohhh......咁我要積極開始做下功課先得喇........仲以為有大把時間去刨tim.......但如果早2,3年咁學校睇乜野黎做準則收生呀? 即睇返初小既成績?

引用:Quote:原帖由+amyamy+於+15-01-14+發表你地

原帖由 亮燈 於 15-01-14 發表
你睇多D POST,呢度有好多媽媽初時都好似你咁,一樣咁緊張,唔捨得,但後來都見到子女既成長、自理能力既提 ...
係嫁,我個仔係正式港孩,我亦係典型港媽。但自從決定送走佢,我亦決定洗心革面,放手甚至迫佢獨立,吾理佢吾幫佢咁多,自己返番工(仲好鬼忙),冇時間理佢,佢自然會自己諗辦法,自己搞掂!我成日話,吾係D細路想依賴既問題,而係港爸港媽吾想吾肯放手嘅問題!

amyamy    發表於 15-1-15 11:45
亮燈  agree  發表於 15-1-14 18:06

amyamy 發表於 15-1-14 17:16
你咁叻既, 我真係好緊張又好唔捨得, 係咪好誇張呀? 查實我諗住阿女2018年9月先走, 仲有成3年, 講出黎都比 ...
我唔係叻,係媽媽都緊張,好正常,我做爸爸既都緊張,不過唔會比阿仔和太太睇到,此終會用邏輯黎諗下,咁就冇咁緊張喇!依家大仔讀緊,遲D細仔都可能會過去,頂硬上啦!

amyamy 發表於 15-1-14 17:18
ohhh......咁我要積極開始做下功課先得喇........仲以為有大把時間去刨tim.......但如果早2,3年咁學校睇乜 ...
呢層就要問其他媽媽喇!因阿仔只係讀普通學校,仲係半年前至申請,好趕。

當聽到陳佐洱高調批評香港教育制度有問題,認為香港教育局局長須受中央監督,我身邊的朋友都馬上讓孩子去外國讀書,完全不能接受陳佐洱極左的言論。
英國好多中學都要一年前接受申請,
我女兒以前讀的中學,中三後會有10-15%離開,去外國讀書。她之前讀的一班已經有12個走了。

andyng2014 發表於 15-1-14 18:47
當聽到陳佐洱高調批評香港教育制度有問題,認為香港教育局局長須受中央監督,我身邊的朋友都馬上讓孩子去外 ...
陳左耳會唔會係Agent請既呢?

回覆 亮燈 的帖子

你系爸爸黎嫁

Sheep006 發表於 15-1-14 20:14
回覆 亮燈 的帖子

你系爸爸黎嫁

當然,唔似?阿仔去讀書既所有主要手續、事情都係我負責晒!再睇埋呢度D post,真係學到好多野。http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1620431&do=profile

亮燈 發表於 15-1-14 18:04
我唔係叻,係媽媽都緊張,好正常,我做爸爸既都緊張,不過唔會比阿仔和太太睇到,此終會用邏輯黎諗下,咁就 ...
原來是爸爸.........咁仲叻呀

引用:Quote:亮燈+發表於+15-1-14+18:04+我唔係叻

原帖由 amyamy 於 15-01-15 發表
原來是爸爸.........咁仲叻呀
哈哈…何出此言呢?通常爸爸唔識做呢D?

123BB  我孩子他爸是一舊飯  發表於 15-1-15 16:01

我和亮燈兄一樣,我女兒去英國的事情全是我一去包做,太太只陪女兒去英國讀書,帶她周圍玩。
大家分配工作。

引用:我和亮燈兄一樣,我女兒去英國的事情全是我

原帖由 andyng2014 於 15-01-15 發表
我和亮燈兄一樣,我女兒去英國的事情全是我一去包做,太太只陪女兒去英國讀書,帶她周圍玩。
大家分配工作 ...
Andy兄你叻D,我係攪晒手續,就叫阿仔自己上機、轉機、英國有學校接佢,因為我要留錢交學費,所以兩公婆就算好擔心都要咁做。

引用:Quote:原帖由+andyng2014+於+15-01-15+發表

原帖由 亮燈 於 15-01-15 發表
Andy兄你叻D,我係攪晒手續,就叫阿仔自己上機、轉機、英國有學校接佢,因為我要留錢交學費,所以兩公婆就 ...
你兩個都好叻!我都想我老公係咁!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-01-15+發表Andy兄

原帖由 Ruby1219 於 15-01-15 發表
你兩個都好叻!我都想我老公係咁!
全對!

回覆:女仔14歲到英國升讀Y10適合

所以佢地好叻,多數老公出錢。

回覆 亮燈 的帖子

哈哈,佩服,請多多指教,我一個仔都搞都頭晕,你還有兩個,好西利喔

回覆 amyamy 的帖子

贊成

回覆 andyng2014 的帖子

你是否以前在英國住過?所以對英國很熟?你意思你老婆是陪讀?

引用:回覆+亮燈+的帖子 哈哈,佩服,請多多指教

原帖由 Sheep006 於 15-01-15 發表
回覆 亮燈 的帖子

哈哈,佩服,請多多指教,我一個仔都搞都頭晕,你還有兩個,好西利喔
唔好咁講,夾硬黎啫!惟有頂硬上啦!

‹ 上一主題|下一主題