用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才小學final interview
樓主: iris_wo
go

優才小學final interview [複製鏈接]

回覆 porporchi 的帖子

GT係直資呀...

回覆:AAAK 的帖子

所以其實如果有15分果啲好慘,諗定博一博定係接受offer !

回覆:優才小學final interview

之前爬文,23/11 半夜12点正可以上番學校website check 到自行结果

22/11註冊定22/11release result 呀?

王國會長

snow228 發表於 14-10-28 12:52
之前爬文,23/11 半夜12点正可以上番學校website check 到自行结果
相信唔會有幾多間半夜公佈, 半夜誰將結果放上website 喎,

瑩瑩老豆 發表於 14-10-28 13:57
相信唔會有幾多間半夜公佈, 半夜誰將結果放上website 喎,

可以預校時間幾點推出街的

19/NOV或之前有電話通知, 22/NOV上午註冊... 如果好彩優才有offer, 我都會放棄自行, 不過只差1日就知道自行結果, 想知道下啫...

王國會長

tantanmama 發表於 14-10-28 14:04
可以預校時間幾點推出街的

可以係可以, 但有發佈錯或發佈唔到的風險, 而且學校冇必要急於發佈, 其實那間學校會半夜發佈?

要你係最後一天放棄自行。
果然考家長忠誠。

回覆 chungmanchung20 的帖子

Agree!

玩人咁耐, 臨自行放榜前叫人去註冊 !!

(我是第二堂開始無去的, 真係頂唔住學校的玩家長的方法!)

我有個疑問:佢俾有條件取錄你,條件係要你上足夠的堂及交功課。即係學校未正式答應取錄,無理由要家長簽紙放棄津校。佢呈得你個名上edb,即話俾edb此學生有學校收。咁如果我唔聽講座及交功課,係唔係會立刻不取錄你!如果係咁,唔岩道理。

回覆:doll_fish 的帖子

你想同陳生講道理?

回覆 doll_fish 的帖子

呢位家長好資優

回覆:doll_fish 的帖子

你所講的很有邏輯
但事實係佢真係會比個「有條件取錄」而同一時間要放棄所有津貼學校 :;pppp:
因為我早幾年前就係因為咁放棄了自行

doll_fish 發表於 14-10-28 17:03
我有個疑問:佢俾有條件取錄你,條件係要你上足夠的堂及交功課。即係學校未正式答應取錄,無理由要家長簽紙 ...
如果你好熱愛呢間學校呢, 就應該認同佢, 唔應該咁質疑佢喎!
如果你唔夠愛佢, 留番個機會俾D好愛佢既人啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不能盲目地愛,只希望佢改善下,咁樣可以讓大家繼續愛佢。

呢間學校已經好仁慈,自行前出结果,有D學校自行後重要玩3rd in 玩到6月

73662710  This is good as parents will h   發表於 14-10-28 21:39

掉轉頭去諗…優才一定係比上年一班長hold到一萬年的家長們玩死…肯定係九月開學時好多小朋友no show.所以今年先要製造處處為難的關卡去難為家長們…想篩走一班置不在此校的家長

回覆 doll_fish 的帖子

Yes that is unfair to the students!

王國會長

saintbernard888 發表於 14-10-28 19:37
掉轉頭去諗…優才一定係比上年一班長hold到一萬年的家長們玩死…肯定係九月開學時好多小朋友no show.所以今 ...

但咁搞也會殺錯良民, 篩走一班有心讀但冇能力完成咁多要求的家長.
再講, 就算有家長捱到最后, 只要有更好offer, 都一樣會走的.

‹ 上一主題|下一主題