用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩vs聖母
樓主: mandycmt7
go

救恩vs聖母 [複製鏈接]

回覆:救恩vs聖母

咁活動唔谷嘅學校,升中band 1率如何?

Usually no pain no gain wor.

I do not know the figure.

有心人最好調查清楚。

雖然我都好鍾意救恩既教學方法,比小朋友多啲空間發展,但見佢近年小6派位一般,再諗起6年後,升中既競爭情況,不得不揀一間比較穩健啲既小學!

救恩

引用:雖然我都好鍾意救恩既教學方法,比小朋友多

原帖由 kinder.bb 於 14-11-02 發表
雖然我都好鍾意救恩既教學方法,比小朋友多啲空間發展,但見佢近年小6派位一般,再諗起6年後,升中既競爭情 ...
比較過救恩同同區小學的升中派位,又真係有點隱憂

sunnygirl 發表於 14-11-3 07:12
有隠憂? 咩隠憂?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+kinder.bb+於+14-11-02+發表

原帖由 sunnygirl 於 14-11-03 發表
你意思系派得唔好?

引用:救恩

原帖由 Isieie 於 14-11-03 發表
救恩
可以詳細講下你睇法嗎?

引用:救恩 +

原帖由 yanyan1398 於 14-10-31 發表
救恩
可以詳細講下你的睇法嗎?

咁快知兩間都收左?

Sorry我睇錯左野

kinder.bb 發表於 14-11-2 08:50
雖然我都好鍾意救恩既教學方法,比小朋友多啲空間發展,但見佢近年小6派位一般,再諗起6年後,升中既競爭情 ...
"近年小6派位一般"

以救恩過去兩年升中派位成績, 計埋去咗匯基個D, 有超過70%入一線中學 (呢70%既學校, 全部級數都唔會差過聖母喎)

如果咁樣既升中派位成績叫一般呢, 香港無乜邊間小學既升中派位係叫似樣囉

黃大仙區上年開始有間小學有專車接送雙非學生, 6年後我諗除非一心只想升上聖母, 唔係既話仲有大把雙非同你係黃大仙爭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kinder.bb+發表於+14-11-2+08:50+雖

原帖由 hkpapa852 於 14-11-05 發表
"近年小6派位一般"

以救恩過去兩年升中派位成績, 計埋去咗匯基個D, 有超過70%入一線中學 (呢70%既學校, 全 ...
哦,原來你意思指聖母升中派位有隱憂。因為之前你好似講到系救恩升中有隱憂。

mandycmt7 發表於 14-11-5 09:21
哦,原來你意思指聖母升中派位有隱憂。因為之前你好似講到系救恩升中有隱憂。

...
話有隠憂個個唔係我..... 我係問點解佢地覺得有隠憂

引用:Quote:mandycmt7+發表於+14-11-5+09:21+哦

話有隠憂個個唔係我..... 我係問點解佢地覺得有隠憂
唔好意思!Anyway,謝謝你的意見。

hkpapa852  You are welcome, good luck!  發表於 14-11-5 09:28

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-11-3+07:12+比

原帖由 hkpapa852 於 14-11-03 發表
有隠憂? 咩隠憂?
如果只睇中西區女孩子的派位,同區好多津官小都好過救恩。

英華只得3個,聖士提凡女子都係3個,聖嘉勒1個,比例真係小左d, 不過唔排除佢d女生好多係住東九龍,所以寧願揀匯基都唔揀返中西區女校啦!

聖母我就無研究。

sunnygirl 發表於 14-11-5 10:04
如果只睇中西區女孩子的派位,同區好多津官小都好過救恩。

英華只得3個,聖士提凡女子都係3個,聖嘉勒1個 ...
嘩! 如果你係計每間學校係本區升某些中學既人數, 考/派入它區既一線中學好似大坑真光, 協恩個D又唔計, 我諗唔係咁多間小學係升中成績上無隠憂囉!

升中派位, 唔只限本區, 自行可選全港任何2間官津中學, 中一大抽獎除咗本區中學, 仲有一D他區中學學位, 加上仲可以考直資中學, 國際學校.

俾多少少資料, 聖母書院依家中一約收130人, 但小學呢幾年畢業既小六學生全級都唔夠60人 (上年好似50人都唔夠, 嚟繄2年好似都只係得50人一級左右), 咁聖母小學入番上中學機會你話有幾高呢!

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-11-5+10:04+如

嘩! 如果你係計每間學校係本區升某些中學既人數, 考/派入它區既一線中學好似大坑真光, 協恩個D又唔計, 我諗 ...
他區真光、協恩都係各得一個,你覺得佢派位好就得啦!

sunnygirl 發表於 14-11-5 10:36
他區真光、協恩都係各得一個,你覺得佢派位好就得啦!
以你既理念嚟計, 呢間小學升中都應該好大隱憂:
學校學生人數
庇理羅士女子中學

迦密柏雨中學

迦密中學

中華基督教會銘基書院

啟思中學

地利亞修女紀念學校(百老匯)

拔萃男書院

拔萃女書院

天主教母佑會蕭明中學

福建中學

優才(楊殷有娣)書院

德望學校

香港管理專業協會李國寶中學

旅港開平商會中學

寶血會上智英文書院

喇沙書院

瑪利曼中學

循道中學

保良局顏寶鈴書院

寶安商會王少清中學

伊利沙伯中學

沙田崇真中學

聖公會林護紀念中學

聖公會曾肇添中學

聖芳濟書院

聖若瑟英文書院

聖瑪加利男女英文中小學

聖保羅男女中學

聖保羅書院

聖保祿學校

聖士提反書院

香港神託會培基書院

順德聯誼總會李兆基中學

順德聯誼總會梁銶琚中學

德信中學

真光女書院

東華三院黃笏南中學

華仁書院(香港)

華仁書院(九龍)

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學

英華書院

港青基信書院

其它

學校巡禮﹕救恩學生 玩得又讀得
因應能力不催谷

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 41104/newa/opa1.txt
‹ 上一主題|下一主題