用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
樓主: CherryCake
go

Delete [複製鏈接]

johnnywalker 發表於 14-9-18 17:33
如果樓主真係想入11網的話,天主教總堂都可以一試,樓上提到的基恩、般小、呂明才、李陞、聖安多尼都算係好 ...
天主教總堂大部份用英語教學, 中文也是普教中,會教深一級數學, 是我剛從他們的家長講座和觀課知道返來的, 我諗樓主的小朋友應先用母語教學,所以我認為天總不適合。

引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-9-18+17:33+

原帖由 campbell 於 14-09-18 發表
天主教總堂大部份用英語教學, 中文也是普教中,會教深一級數學, 是我剛從他們的家長講座和觀課知道返來的,  ...
唔該哂你既準確資料,的確我覺得自己小朋友用母語教學最適合,已睇左其他網友既意見,11校網原來有間愛心小學。

回覆:11校網,學野慢,小手肌差

呂小係小班,25人一班的
新會商會有一條龍中學,係黃竹坑嘅陳白沙

呂明才行精英班
中尼多功課
供參考

引用:已經repeat了K3,出年要讀小學,學野要load

我知今年新會都有揀人,唔會係人都收,係主任講既

回覆:CherryCake 的帖子

引用:我知今年新會都有揀人,唔會係人都收,係主

原帖由 我係女仔 於 14-09-18 發表
我知今年新會都有揀人,唔會係人都收,係主任講既
出生率高左,自不然就要揀人,不過我相信呂校長都不是只以成績或表現來選人,希望樓主可以搵到一間啱既學校比小朋友

CherryCake 發表於 14-9-18 13:55
已經repeat了K3,出年要讀小學,學野要load一陣,肯做功課,但抄寫好慢好辛苦,有邊間小學小功課,程度淺d? ...

小朋友成長發展,有快有慢,可以突然間入turbo 行得好快,俾啲時間佢,俾啲時間自己。
佢依家係「未得」,唔係「唔得」,呢句說話係去聽簡介會時訓輔主任講,我借來用下。

11網除左新會商會,可以考慮下聖嘉祿。可以睇下呢個post
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12772830&extra=page%3D1&page=1

相比基恩、般小、呂明才、聖安多尼,壓力應該細啲,又係小班教育。

搵間啱佢,佢讀得開心,自然有動力追上嚟。

引用:Quote:原帖由+我係女仔+於+14-09-18+發表我

原帖由 campbell 於 14-09-19 發表
出生率高左,自不然就要揀人,不過我相信呂校長都不是只以成績或表現來選人,希望樓主可以搵到一間啱既學校 ...
係呀,佢地都係面試,同家長,小朋友傾下計

引用:+本帖最後由+nkf+於+14-9-19+09:38+編輯+\

原帖由 nkf 於 14-09-19 發表
聖嘉祿下年小一加班,相對上會容易入,不過我見好似係傳統教學模式,唔知啱唔啱樓主小朋友呢,上次佢地開放日冇講座,得遊戲攤位,冇得了解下校長同老師,新會商會我就聽說是活動教學的。

campbell 發表於 14-9-19 13:46
聖嘉祿下年小一加班,相對上會容易入,不過我見好似係傳統教學模式,唔知啱唔啱樓主小朋友呢,上次佢地開放 ...
又加班, 去年小一已經加到3班路喎

pomanlife 發表於 14-9-19 14:08

出生率高,人多左,都要有個學位架。

以下抄「小學概覽」,介紹聖嘉祿:

-> 採用新資助模式,成立學生支援組,按照有關學生的實際需要,提供全校參與校本支援服務,推行及早識別、課前或課後抽離式輔導、協作教學等。
-> 活動教學
-> 全校推行小班教學
-> 協作教學,照顧學生個別差異
-> 讀寫障礙支援計劃

其實,樓主要自己去問個詳細,都唔可以靠人推介。

nkf 發表於 14-9-19 14:46
出生率高,人多左,都要有個學位架。

以下抄「小學概覽」,介紹聖嘉祿:
聽呢間個新校長講, 仲有家長問野專線電話, 係學校既主任接, 假日朝早8點至晚上10點都有人聽

回覆 CherryCake 的帖子

自然小學好

pomanlife 發表於 14-9-19 14:08
我記錯左第二間.....
不過我睇小一概覽今年又變返2班? 係開唔成3班定怕幾年後唔夠課室用?

引用:已經repeat了K3,出年要讀小學,學野要load

原帖由 CherryCake 於 14-09-18 發表
已經repeat了K3,出年要讀小學,學野要load一陣,肯做功課,但抄寫好慢好辛苦,有邊間小學小功課,程度淺d? ...
係咪細仔?而家讀嘅幼稚園比較深?可以觀察多一點時間,你個小朋友可能唔係你想像中咁差

醒目開學勳章

新會商會

樓主,
小兒都學野勁慢, 又係細仔...
成三歲先講野, 但無奈果時有k1 收照讀...老師話慢, delay 少少..但又比佢上k2, k2追得ok , 但都係慢..不過我仔超大隻, 宜家小一, 未夠 6 歲, 個個以為佢 4 年級...
所以都無同佢repeat..
焗住上...
揀左基恩, 因為我係christian..
同埋呢間係活動d...
係開左學呢兩三星期以來, 我仔雖則慢熱, 但又好開心番學.. 無扭計..
係抄唔切手冊, 我咪上網對番lor.. 抄漏少少..
做功課, 睇哂成個基恩一年級既書..真係比以前k3 少好多好多抄寫... 住要諗野多...唔谷你寫.. 多連線, 圈答案等..
每日做4 樣功課, 阿仔認字慢, 要我每題讀比佢聽, 先諗下點做... 不過都係唔使一個鐘做得哂d 功課... 其實都算係咁..好開心..
但就真係大班少少, 30 人..

引用:樓主,小兒都學野勁慢,+又係細仔...成三歲先

原帖由 rarafish 於 14-09-21 發表
樓主,
小兒都學野勁慢, 又係細仔...
成三歲先講野, 但無奈果時有k1 收照讀...老師話慢, delay 少少..但又比 ...
多謝你既分享,超細仔,表面精靈得人鐘意,又係3歲先講野,但一開口又令到人好鐘意佢,識講野有禮貌。
但一到數學呢,同佢打交,畫3個蘋果,只識:1..2...3...4...5..要叫停問佢,即係幾多個呀?唔識亂講,唔明點解佢唔明。

中英文字認到,認到讀到,亦有興趣學,係寫字超慢超慢。呢排剛開學,轉左班主任,對佢有要求,就唔開心,日日問:今日使唔使返學呀?但返左學校又無野,放學又開開心心。

‹ 上一主題|下一主題