用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學怎樣保持英文水平?
樓主: Carsonshum
go

讀中文小學怎樣保持英文水平? [複製鏈接]

回覆 Carsonshum 的帖子

都未必, 例如我仔仔會咁樣問工人姐姐:

Tonight eat what?

引用:+本帖最後由+nieualma+於+14-9-10+15:42+編

原帖由 nieualma 於 14-09-10 發表

回覆 Carsonshum 的帖子
我工人姐姐是菲藉,但英文超差

菲傭一般英文好極都有限,加上吾會有心機同小朋友傾計,所以吾好諗住靠佢。

不過屋企有菲傭的小朋友,日日聽和講,對英文係吾會話怕,見到外籍人士即使重口音,都吾會即刻硬晒軚。

回覆 Jane1983 的帖子

你講開口音, 唔知點解, 佢同外國朋友講電話時講的英文就好純正, 但係同番我地講時就有菲律賓口音

Jane1983  咁搞笑!  發表於 14-9-11 20:12

引用:Quote:原帖由+nieualma+於+14-09-10+發表本

原帖由 longlokma 於 14-09-10 發表
我工人姐姐是菲藉,但英文超差
我嗰個都超差

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-09-10+發表

原帖由 alhy.love 於 14-09-11 發表
我嗰個都超差
所以,靠工人姐姐學英文就好大風險。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:菲傭一般英文好極都有限,加上吾會有心機同

原帖由 Jane1983 於 14-09-10 發表
菲傭一般英文好極都有限,加上吾會有心機同小朋友傾計,所以吾好諗住靠佢。

不過屋企有菲傭的小朋友,日日 ...
Agreed! 菲唔多講野,小朋友講英文文法語句錯都唔紏正,明就算,唔好諗菲傭在英文上有咩幫助。

回覆:讀中文小學怎樣保持英文水平

現在我天天要阿女讀英文故事書給我聽,又報了星期六共2個半小英文grammer +Cambridge movers,以及星期日的英文畫班,希望能保持英文水
我仍在考慮應否再聘請外籍老師教英文,主力speaking

回覆:nc2000 的帖子

講中哂

Carsonshum 發表於 14-9-9 01:23
若讀中文小學當然會補習英文以及持續多看英文書籍,但我最擔心英語會話方面會退步我家中沒有英語 ...
我老闆當年既做法係, 請大學啲exchange student幫囡囡補會話, 佢囡囡依家好大個了, 小學中學都一直係英語朗誦隊中堅, 英文發音好好的。

引用:現在我天天要阿女讀英文故事書給我聽,又報

原帖由 Carsonshum 於 14-09-12 發表
現在我天天要阿女讀英文故事書給我聽,又報了星期六共2個半小英文grammer +Cambridge movers,以及星期日的 ...
我同老公講幫兩個小朋友報oral班,老公話一星期上一兩日係無用,製造不到語境。佢叫我每日設定一個英文時段,時段內大家只可講英文,由我lead大家。要補英文的,是我本人,學好d教仔女。我真係覺得老公好睇得起我囉……

‹ 上一主題|下一主題