用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB ..... 一定預左外地升學?
樓主: acepno
go

IB ..... 一定預左外地升學? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 14-7-23 13:01
我覺得香港人如果入不了三大,也應該嘗試報北大清華。
有無搞錯, 三大都入唔到, 北大清華點會收你。

little_yolky 發表於 14-7-23 13:49
有無搞錯, 三大都入唔到, 北大清華點會收你。

港澳台生仍然有特殊待遇。

引用:我都睇緊IB同DSE既資料,如想喺香港升大學

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-7-23+12:07+

原帖由 小曳人 於 14-07-23 發表
我老公比較迷信 "傳統教學+出國留學"  呢條路依家講下講下,又變咗:佢有本事响HK揀到心儀嘅科目,咪留响HK ...

唉!我一早已預咗要交多年學費。小朋友真係化骨龍,或者我小朋友考唔到私小呢?嘻嘻,咁就慳唔少。

引用:Quote:kenlau806+發表於+14-7-23+10:46+唔

原帖由 little_yolky 於 14-07-23 發表
講個實例俾你知, 內地真正既尖子(攞scholarship果啲) 寧願去北大清華, 因為大學畢業後去美國留學更有優勢,  ...
思考學習模式唔一樣, 係永遠既影響。《=絕對讚同

四隻貓  agree.  發表於 14-7-26 16:54

回覆:IB ..... 一定預左外地升學?

咁如果考 GCE A level vs IB. 又如何?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:小曳人++係~讀IB好貴呀!係,+真係好貴,+如

原帖由 little_yolky 於 14-07-23 發表
小曳人  係~讀IB好貴呀!
幾錢?我有教津,如IB真係好,可諗諗。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-07-23+發

原帖由 lovebb2 於 14-07-23 發表
幾錢?我有教津,如IB真係好,可諗諗。
有教津就唔駛諗啦,真道一共只十一年,最後兩年才IB,一年七萬幾。李寶椿仲有學費減免

回覆 lovebb2 的帖子

直資學校嘅IB課程,唔係話你想讀就可以讀,係學校揀學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+lovebb2+的帖子 直資學校嘅IB課程,

原帖由 hkpapa852 於 14-07-23 發表
回覆 lovebb2 的帖子

直資學校嘅IB課程,唔係話你想讀就可以讀,係學校揀學生 ...
yes, 好難考。

引用:其實大多數香港直資學校既IB課程都只有IBDP

原帖由 hkpapa852 於 14-07-23 發表
其實大多數香港直資學校既IB課程都只有IBDP (高中課程), 收費係介乎4萬尾至7萬. 大家話真道平, 其實佢平既 ...
讀得果兩年乍?有咩用

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-07-23+發表

原帖由 hummingbirdy 於 14-07-25 發表
讀得果兩年乍?有咩用
如果覺得2年無用,可以選擇intl school或者其他由p1已經開始讀IB嘅學校𠺢。

IB都唔易讀架,都難架。真道我就唔知,但我有朋友讀RCHK ... 一樣讀到隻積咁,仲要鬼咁多功課。

不過,九成都去外國讀。

回覆:ozoz 的帖子

請問邊啲p1開始就行IB呀

引用:請問邊啲p1開始就行IB呀 +

原帖由 BB20111102 於 14-07-26 發表
啟思,VSA

好難聽喎搏大霧!
講到IB課程好似旁門左道咁,唔同意!

引用:請問邊啲p1開始就行IB呀 +

原帖由 BB20111102 於 14-07-26 發表
Canadian International School, Renaissance College (ESF PIS), Discovery College (ESF PIS), Hong Kong Academy, Victoria Shanghai Academy. These schools are running full IB (PYP, MYP and DP).

acepno  All with high school fee.  發表於 14-7-26 18:06

acepno 發表於 14-7-23 09:19
IB 的課程,教學模式我認為比傳統學校優,但IB 畢業生是否只能在外國升學?
如果不預計去外國升學,我不會選IB,免得逼自己埋牆角。

lB未能接上本地大學嗎?

‹ 上一主題|下一主題