用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請大家一人一電話打去教育局鬧爆佢!
樓主: bobo1381
go

請大家一人一電話打去教育局鬧爆佢! [複製鏈接]

"修身 齊家 治國 平天下" , 小學生係咪應該學識"修身 齊家"先呢? 依家呢個年代, 不少人見到孕媽媽, 長者都唔識讓座, 天經地義咁坐係個位度玩電話,  太自我, 處事未見成熟. 小學生係咪應該要學下點做好一個人先呢?

小凝`  你識講修身齊家治國平天下既 應該都知有讀過舊制中化科實識
你講緊既多數都係dse學生 佢地得中文科冇中化科 唔識呢d 係HKEAA問題...  發表於 14-6-14 01:05

先不評論讀唔讀基本法.
但香港今時今日仲講種族真係可笑, 你睇下香港有幾多唔同種族學生讀緊官津先啦! 點解大陸人言行舉止成日俾人恥笑, 就係呢D 狹隘的種族主義, 攪到自卑變自大囉!

小凝`  最慘係 依家仲有人講緊廣東話 係方言  發表於 14-6-14 01:17

cyberpigpig well said!! 真係、EE+D人真係太自我、不過要硬推就加番科中史先LA,無端端整走科歴史、点解? 六四無発生過、日本人也只是進入南京、2件事都無人死過。

MAAK都吾洗、加科「語言偽術」科、掂哂!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 shadeslayer 的帖子

新面孔的偏激言論,不是良好身教的典範。好孩子不是這樣教出來的。

shadeslayer  有點魯莽,有心定無意呢?  發表於 14-6-13 23:42

回覆 w_y 的帖子

真係唔想講政治。但無論世界點變,鏡中的都是自已來的,無人可改變的事實。現時香港,論自由度,真係講唔出有什麽在外國可以做,而香港不可以做的事。有野是迫到市民的嗎?禁止移民?禁止罵政府?公然駕官員,特首都好平常啦!提議認識自已國家法律,都要一人一電話駕啦!要再自由D,可以點自由呀?

annie40  又真系自由得過份了。  發表於 14-6-13 23:43

如果唔喜歡原來的制度,想改變,最快速和有效方法是用二十年調教下一代去當美國總統,中國領導,俄國強人。托祖先鴻福,有中國DNA已經贏在起跑線了。而唔系鼓吹一人一個電話,依家已經無人鐘意打電話囉,,what's app or line 系咪先進些呢。

回覆:請大家一人一電話打去教育局鬧爆佢!

個正苦梗係想再多d人上街,之後有藉口叫解放軍鎮壓,夠晒名正言順

shadeslayer  有點魯莽,有心定無意呢?  發表於 12 分鐘前
xxxxxx
平日靜雞雞,唔聲唔聲,嚇一驚。如果來人肯寫番十萬宣言決志書,我唔棒場,也會暗地𥚃讚嘆其步處得當的。

真係唔駛讀基本法,因為基本法會比阿爺無限詮釋,無限引申同埋管新理解,好似白皮書咁。 讀嚟做乜!

依家我地仲可以係到自由地發表意見 他日...?
唔敢想像啦

回覆 Christi 的帖子

如果因為預計有詮釋就不去認識那門知識,甘真係要立即停止所有學習啦!世界不停在變,今天用的中、英文都同十年前有分別啦。講呢D!

王國會長

下下都話要鬧爆人, 果真強國化了一味講惡

再說只係話"包括「提高學生對國家的認識,加深對《基本法》及『一國兩制』的理解,並建立對國民身份的認同」", 具體如何沒有說明, 讓下一代認識歷史如何由以前英國管治變成今天中國管治, 一國兩制/基本法如何出現也沒不妥.

回覆:5tgb 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 bobo1381 的帖子

可能自已文化程度低,有很多地方看不明白,例如什麽殺親人呀!做狗呀!完全看不明白。好彩尊重二個字看得明白。希望全文的主旨是"尊重"吧!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

5tgb、吾怪知得LA. 你真係吾明白我地偉大祖国思維了。 同文化程度没有関係的、你肯用個心去看、了解就可以了。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

真係唔明,知識不足如何可以用心了解,不過唔使驚,看官甘有心,由看官講晒D中國思維比大家知咪得羅。自已反而最驚是唔識法律,犯左法都以為自已正確姐。希望你幫下忙,講解下中國香港的法律就好啦!

引用:回覆+bobo1381+的帖子 要保護小朋友記得62

原帖由 小凝` 於 14-06-13 發表
回覆 bobo1381 的帖子

要保護小朋友記得622 and 71 站出來為自己發聲!
Agree!!!!!

‹ 上一主題|下一主題