用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細粒男孩
樓主: daddaddy
go

細粒男孩 [複製鏈接]

回覆 vincher 的帖子

就係我囝歲幾開始已經訓好少,佢比同齡訓得少,食好多,但好瘦又細粒,似足我mouth:" />

回覆 Jane1983 的帖子

對,暫時佢只能夠跳下游下水,跆拳有少量拉筋,遲d 控制到就會要佢跳繩,既然知佢無論點都唔會訓得多就唯有運動搭夠

Jane1983   男仔高大,點都型d  發表於 14-6-12 21:26

回覆:細粒男孩

多謝大家回覆!其實我寫得唔詳細,唔好意思,我家小孩查實尚未入學,只係考慮比唔比佢做超大b好!因佢係細b.加上勁细粒,遲一年又冇晒雙非,似乎遲入係正確做法,但同時亦唔想忽略潛在負面映响,所以係度請教大家,多謝各位意見!

引用:+本帖最後由+manmanchubb+於+14-6-12+21:13

原帖由 manmanchubb 於 14-06-12 發表

回覆 vincher 的帖子
我仔正正100%如此!食量,活動量奇高,睡眠量嚇人,長唔到肉,曳仔一名,但的確矮仔多計,好醒目

引用:全級最矮個男仔,+矮阿女大半個頭,+但考到男

原帖由 AgapePa 於 14-06-12 發表
全級最矮個男仔, 矮阿女大半個頭, 但考到男拔
好大機會俾人蝦。

引用:想問大家,如果小孩細細粒,上小學全班最矮

原帖由 daddaddy 於 14-06-12 發表
想問大家,如果小孩細細粒,上小學全班最矮小,自信心会吾会差d?会吾会比佢遲一年先入学?(仍是適齡)

...
我覺得會,尤其是如果他體能麻麻。

如果遲入學,照理下年既自己應比今日既自己高大,始終男仔,幼稚園唔介意,小學唔介意,但中學呢?呢一步會唔會有d幫助?我同樣後來居上型,中五後先標高,雖則宜家猛車邊180,但相信平常冇contact開既中學朋友冇人會認得我。我心中已打算比仔做大b入幼稚園,如之前所講,大b少競爭兼希望幫到增加自信,但太太猶豫,怕被誤會發展遲緩下年冇人show.要塭定學位保障下。如果照做,個仔就有機會repeat一年才能做超大入小學,到時可能真打擊自信!我倆需要吸納多些宝貴意見!謝謝!

引用:如果遲入學,照理下年既自己應比今日既自己

原帖由 daddaddy 於 14-06-12 發表
如果遲入學,照理下年既自己應比今日既自己高大,始終男仔,幼稚園唔介意,小學唔介意,但中學呢?呢一步會 ...
你覺得人生除了身高,還有沒有其他因素可以令孩子沒有自信甚至自卑呢?遲一年讀不是大問題,做人態度才是問題。態度決定"高度"。

引用:Quote:原帖由+daddaddy+於+14-06-12+發表如

原帖由 Argyle 於 14-06-12 發表
你覺得人生除了身高,還有沒有其他因素可以令孩子沒有自信甚至自卑呢?遲一年讀不是大問題,做人態度才是問 ...
太理想化,D同學唔係咁諗呢。學校內的高大衰會蝦細細粒果D㗎,男校更甚。

我個仔都係全班最細粒,但係D老師好中意佢

我標題起得唔好,主要我想多探討細粒仔長大後的心理,以及遲一年所帶來的正面因素或負面影響。我仔又是細b,关於大細b既討論各有支持者,我冇特別考量。而我所考慮的是,延後一年,人数則減近半,輕鬆入小學。細粒仔又有多一年時間增長,是bonus。並不代表我以此作為他信心來源。文字表達弱的結果,望見諒。我倆只是想要多的了解細粒加細仔內心想法,他的心靈健康是我倆所重視的,希望給予最合適的讓他健康成長。謝謝各位。

引用:我標題起得唔好,主要我想多探討細粒仔長大

原帖由 daddaddy 於 14-06-13 發表
我標題起得唔好,主要我想多探討細粒仔長大後的心理,以及遲一年所帶來的正面因素或負面影響。我仔又是細b ...
其實你的憂慮是絕对正確的,因為細粒俾人哈更一定會發生。我的理念很簡單,幫佢建立平常心,找到自己的優勢和定位。

daddaddy 發表於 14-6-13 00:47
我標題起得唔好,主要我想多探討細粒仔長大後的心理,以及遲一年所帶來的正面因素或負面影響。我仔又是細b ...
最主要要看你能否發掘和栽培小孩的強項,小孩知道有些東西做得比人好,自然有自信,(這可以是讀書或社交方面), on the other hand, 如大肌未developed 樣樣慢過人令他覺得自悲,那對心理發展、性格的形成就不太好了。

如果遲一年入學,咁啱遇著一班雖然遲佢一年出世,但生長線係75%以上嘅同學仔?個個神高神大。咁咪仲會更加打擊自信心

高矮唔係問題,只要搵到自己長處,成績跟得上,自然會有自信心啦!

Del.

我們家的細粒細B,成日想做班長,試過拉票叫同學學選佢,同學好友善話「我投你都得,但我怕D簿太重你搬唔到」。結果又係選唔到。幸好下學期撈咗個副組長做,但都係冇乜嘢做,有點失望。
有得楝,做大B好D。

矮仔多計。我大女果屆,全級頭3以內有個細細粒男仔,好叻仔架,SPCC同DBS都收左。他爸媽揀左SPCC,怕喺男校,校喺玩得粗魯d,他細粒會洩底。細細粒去in 另一名津時被問:點解你禁矮?他答:我未發育o者~~我爸爸好高架,第日我就會似他。一d都無俾學校大到。

daddaddy 發表於 14-6-12 22:02
多謝大家回覆!其實我寫得唔詳細,唔好意思,我家小孩查實尚未入學,只係考慮比唔比佢做超大b好!因佢係細b ...

睇漏左,樓主真可考慮下做大還是細。如覺得現時自信不強,做大會好些,on the other hand, 若自信爆棚,讀得玩得,就無須要change

回覆:daddaddy 的帖子

嘩, 朋友呀,我仔6歲,啲人只會問佢:你有冇4歲!!食餐飯食成個鐘,但係精力過人,又唔洗瞓(佢係瞓左8個鐘就會醒,你早啲比佢瞓,同遲啲比佢瞓,都係8個鐘)就算巔左成日,同唔會叫肚餓!!都唔知佢咩構造!!激死我!!

Argyle 發表於 14-6-12 19:27
呢個男仔一定有過人之處?
呢個男仔係全班最醒, 而且英華都中, 最後選男拔.
阿女興趣班有個超細粒女仔, 身形似K1, 但考到GH.
所以智慧和高度無關. 兩個細粒小朋友都係唔鐘意俾人話矮

‹ 上一主題|下一主題