用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光小學vs蘇浙小學
樓主: mosingsing
go

大坑真光小學vs蘇浙小學 [複製鏈接]

引用:Quote:Ballack2012+發表於+14-6-8+22:06+一

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-06-08+發表我Ne

原帖由 bckobi 於 14-06-08 發表
蘇公d學生成日係對面煲煙,北角山頭出晒名。
蘇公真係超差…全港島都知,我個年代到依家都冇好過…咁當然全级考第一二三名考到獎學金都唔奇…不過整體係差

回覆:iamiris 的帖子

蘇小有9成band 1生我唔記得係邊睇到 稍後搵番舊料既話再post番出黎。

小學升中係睇個人band同學校band是嗎
如個人係band1就會入到該小學校網既band1中學

咁如果蘇小係有9成band1生 即係個批都係升東區既band1中學

如我選真小 到時就8成入真中 band1b 如派位就係派灣仔區 灣仔區band1好似得marymount 入到機會好似好微咁

所以好似選邊間小學都有影響升中既結果 係咪咁唸架??

mcl203 發表於 14-6-8 16:33
"蘇浙小學有9成派brand one"....請問數據來自?...蘇浙小學網頁都好似無公佈...9成B1生真係無乜邊間小學會有 ...
蘇幼/蘇小學生的家長,相信無幾個係有考慮過讀蘇浙公學,甚至可以説,從來沒當過蘇小係有中學上,所以從來不會討論蘇浙公學是否好這個問題!

sweethoho 發表於 14-6-8 13:19
真光啦! 雖然蘇浙小學有9成派brand one, 但都有1成唔係! 如果真光小學對升中(真光中學)有利, 就揀真光啦,  ...
完全同意!

mosingsing 發表於 14-6-8 22:58
蘇小有9成band 1生我唔記得係邊睇到 稍後搵番舊料既話再post番出黎。

小學升中係睇個人band同學校band是嗎 ...

灣仔區女校唔只Marymount係Band 1...仲有St. Francis和 St. Paul Catholic都係Band 1

你講得岩...3間都有直屬小學...抽獎位唔多...要入就經自行多d位

反為...真光係聯繫...抽獎應多d位 ~~~

回覆:大坑真光小學vs蘇浙小學

如果真光有聯繫中學, 當然選真光啦!

(北角蘇浙公學都有光輝過的, 但那些畢業生現在都六十歲以上了! 至於蘇浙幼稚園和小學一直以來, 坊間的評語都頗極端。呵呵… )

引用:如果真光有聯繫中學,+當然選真光啦!+ (北

原帖由 sweethoho 於 14-06-09 發表
如果真光有聯繫中學, 當然選真光啦!

(北角蘇浙公學都有光輝過的, 但那些畢業生現在都六十歲以上了! 至於 ...
只有汪阿姐吧。

回覆 pingu_k 的帖子

完全答對 !! 根本蘇小與蘇公冇關係, 蘇小大部份都係band 1生, 有10% band 2生, 上到中學都考頭幾名. 就算入都是入沙田那間蘇公是band 1. (資料由蘇小家長提供)

女仔sure 真光, 中文普通話也很好, 派位又好!

回覆:大坑真光小學vs蘇浙小學

真小都近9x%到b1 中學,男生仲100%!,可到校網看

引用:Quote:原帖由+sweethoho+於+14-06-09+發表

原帖由 SKB 於 14-06-09 發表
只有汪阿姐吧。
應該還有些名人, 但一時記不起…

真光/ 蘇小...,不同區喎, 樓主是住北角, 如真光是否要搬屋?

回覆 EMMA88 的帖子

如果真光同蘇小, 我都會揀真光, 因為真光可以唔洗煩中學.
正如其他蘇浙家長所言, 無論蘇幼或蘇小家長, 都不會以蘇公為目標中學, 大家只希望上其他BAND 1 中學.

蘇小係大家公認谷的小學, 如果谷得咁辛苦, 最後都係要去蘇公, 我諗會冇人讀蘇小了.....

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-06-08+發表本帖

原帖由 Ballack2012 於 14-06-08 發表
一點沒有勞氣之前我的post已寫過,二選一,一定選真光,請您看清楚一點。 我只是說無蘇 ...
二選一,一定選真光!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

係 根本入蘇小既唔會係想入蘇公
只係因為佢入band 1中學有9成 而東區band1中學都多又幾好
所以都好人like蘇小

‹ 上一主題|下一主題