用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城) 派了基道,請問間學校如何?
樓主: lasymom
go

派了基道,請問間學校如何? [複製鏈接]

回覆:瑩希媽媽 的帖子

請問大家講緊31網基道定34網?

回覆:maggie0107 的帖子

引用:謝謝回答,要坐校車嗎? +

原帖由 fly2happy 於 14-06-17 發表
謝謝回答,要坐校車嗎?
我仍在考慮當中。

引用:Quote:lasymom+發表於+14-6-14+18:44+今天

原帖由 Tigerpooh 於 14-06-17 發表
乜基道有簡介會咩?  佢網頁無寫ge,  仲有無簡介會聽架?
其實這個是入學簡介會。不過聽説在派位前有舉辦過簡介會。幾時舉辦就唔知。不過多數小學都會在「自行派位」交表前舉行簡介會或開放日給予外界參觀。

引用:派去基道中學個26人咪好慘,因為果間中學除

原帖由 靖淇媽咪 於 14-06-17 發表
派去基道中學個26人咪好慘,因為果間中學除左band外、仲要有好多Sen學生⋯係果度讀就⋯ ...
其實好唔好真是見仁見智,睇下自己接受到與否。

回覆:lasymom 的帖子

校長講左兩年后和基道中學脫龍:;pppp:

堅同中學脫龍?
改名就差唔多改做銘基小學!基道個名同當年基順差不多⋯中學收好多SEN、如果你係正正常常真係要考慮下⋯
小班都派左26人去即差不多一班!可悲

回覆:靖淇媽咪 的帖子

你講緊小學定中學差啊,除非小朋友band3成績者,否者脫吾脫龍有咩關系?

26人差不多一班派去!請問全級有幾多人?
一失手咪去左

引用:26人差不多一班派去!請問全級有幾多人?一

原帖由 靖淇媽咪 於 14-06-17 發表
26人差不多一班派去!請問全級有幾多人?
一失手咪去左
呢位JM如果小朋友是龍的話總會有人欣賞,唔駛擔心。但如果小朋友只不過是普通t資質即使入到名校亦會有機會比勸喻退學。

http://paper.wenweipo.com/2011/07/06/YO1107060004.htm

以前系大班教學咖,好多band3成績學生系志願直升上去啊,你升中果欄睇下啦,基道中學邊有你講得咁差啊!除非你小朋友是band1生,才會覺得band3差,否則如是band3生,系呢區band3中學來講相對校風是不錯的,你過升中果欄睇下,不少家長也有討論此中學

回覆:shobi 的帖子

十分認同

回覆 瑩希媽媽 的帖子

全級得75人派左26人去band3 的基道中學⋯你話冇關係!你計下1/3人
失手直入龍校

上年升中全級是96人,如果你朋友派到不想讀可以去叩門的

基道中學Band3 係堅有好多特別的學生!band 3不一定係成績⋯
自己考慮下

回覆:lasymom 的帖子

thx

回覆 瑩希媽媽 的帖子

其實我只係想講,有間band 3龍校接龍是一個很大的問題,因依家融合教育下 band 3中學真係多好多行為問題不只是成績問題,我不是指一定要去band1 ,去band2也ok.....最弊是明明band2生走左去band3中學
如果基道小學要有1/3人升上band3的基道中學.....你試想想是否有點問題......

其實系你自己理解錯誤,每間官津小學都有自己band3學生.只系呢间學校band3學生選返自己中学不用參加派位而已.

96人26人去基道中學有3分1嗎.看看其他普通小學吧.band1 ,2,3學生是平分的.

靖淇媽咪 發表於 14-6-17 23:06
回覆 瑩希媽媽 的帖子

全級得75人派左26人去band3 的基道中學⋯你話冇關係!你計下1/3人

接龍小學的學生,在小六時會收到家長信,問家長會否選擇升上接龍中學,
1. 若家長同意時,便不用派位直入接龍中學。
2. 若家長不同意時,學生便要申請其他學校的自行學位或參加中央派位,若學生沒有填龍校中學在志願表內,基本上是不會派到龍校中學 (基道中學在區內的名聲不是你所提到的那麼差的,在區內開始多人討論及選擇,當中包括 band 2  及 band 3 學生的家長,所以沒有填寫基道中學作志願的話,一定入不到基道中學)。

所以不存在失手會直入基道中學這回事。家長不選基道中學的話,沒有可能會入得到基道中學。

一條龍學校是指小六學生若在小學派意願表時,表示願意直升龍校中學的話,中學是不能拒收的,若在意願表中表示不願意時,龍校小學的學生與一般小學學生無異,不可能會失手直入龍校。

基道中學的入大學率是 12%,入大學率遠高於區內的 band 3 學校 (band 3 學校通常入大學率是 0% - 8%)。

基道中學是一所很嚴、校風良好及很緊張學業成績的學校,你可以去中學討論區看一看。因為學校不是  hea 的中學,所以中學討論區那邊常提醒家長,選這所學校前,要想想是不是適合自己的子女的性格;若家長希望子女輕鬆學習,不太緊張學業成績或只期望子女無憂無慮直升中六的話,基道中學一定不適合。
(所以 SEN 學生在基道中學讀書是要做好心理準備的)。

任何一間小學的學生都有 3 個 banding,通常每個 banding 都各佔 1/3 小六學生,中央派位時,band 1 學生按志願表隨機先派學校,然後是 band 2,最後是 band 3 學生按志願表隨機被派學校。並沒有所謂 1/3 學生要升上龍校中學的,都是按家長填的志願表派學校的。

如果不喜歡基道中學的話,小六時不填基道中學作志願便可以,不用擔心!

基道小學是辦得不錯的。

smile0316  謝謝詳細解釋, 消除大家疑慮  發表於 14-6-19 09:36
‹ 上一主題|下一主題