用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: mobimobi
go

delete [複製鏈接]

Teresa 發表於 14-2-20 11:15
唔好誤導! 入邊間大學同本身讀邊間中學完全冇關係.

其實樓主係咪一心一意搵官小津小男女校?

"入邊間大學同本身讀邊間中學完全冇關係"... 我意思係: 讀邊區中學都好, 只要成績達大學個別學系要求就可讀大學.  入大學係唔睇你中學喺邊區.  就算你住粉嶺/天水圍, 成績好HKU一樣收; 讀中西區中學, 唔等如只可入HKU, 入HKUST/CUHK/PolyU.... 都得架.

mobimobi 發表於 14-2-20 23:02
thx!
我仲以為大學真係有關係
多謝你,net 11學校真係心水多d,主要想男女津校,樓真係未睇過好像好 ...
我好唔鐘意D樓盤廣告成日借HKU黎講到好似住中西區就"一條龍"入到HKU咁.....
現階段, 你最多諗到中學好喇. 咁多年後, 都plan唔到大學咁遠啦!

中西區D樓價係好癲, 加上年尾有MTR, 根本唔憂賣. 6年前我買既呢層棲, 而家升左一倍有多, 好嚇人!

Teresa 發表於 14-2-20 23:59
"入邊間大學同本身讀邊間中學完全冇關係"... 我意思係: 讀邊區中學都好, 只要成績達大學個別學系要求就可 ...

好似你咁講只要讀到書, 達到大學入學要求就可以, 咁讀邊區邊間中學都冇問題啦, 如果係簡單樓主就唔洗煩揀邊區啦? 我覺得其實讀咩中學係會增加上大學的機會率, 唔同中學有唔同程度亦有唔同教學方法, 朋輩或同學及學校o既程度同讀書風氣或多或少會影響到學生本身o既學習情緒以及成績... 讀 band 3 學校亦有機會入 U, 但我相信 BAND 1 學校相對入 U 率相對較高, 如果有得比你揀你都會先揀 BAND 1 學校先啦, 有時小朋友自制能力唔係咁好, 學好學壞只係一線之間, 揀間好學校始終都係一般家長o既祈望...

引用:抽獎講運氣,+去年曾想過搬屋到别區,+不搬沒

原帖由 Nightman 於 14-02-20 發表
抽獎講運氣, 去年曾想過搬屋到别區, 不搬沒機會, 但搬只提升一些機會, 沒把握的。我認為裝備孩子, 便是最好 ...
裝備係必須,只是如果可以機會高些而我地能力上做到我會試,因為本區開始見多左新移民,老實講我不介意band3學校,我比較介意朋輩校風上的影響呢!

引用:+本帖最後由+Teresa+於+14-2-21+00:04+編輯

原帖由 Teresa 於 14-02-20 發表
明白thx

引用:Quote:mobimobi+發表於+14-2-20+23:02+thx

原帖由 Teresa 於 14-02-21 發表
我好唔鐘意D樓盤廣告成日借HKU黎講到好似住中西區就"一條龍"入到HKU咁.....
現階段, 你最多諗到中學好喇.  ...
周圍都貴到死d樓

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+14-2-21+01:04+

原帖由 spmok1999 於 14-02-21 發表
完全正確,大學真係無諗過,點知佢地讀不讀到@@我不介意band3學校,我比較介意朋輩校風上的影響呢

乜學校有分banding架咩?以我所知,淨係學生有分banding咋喎。其實如果資源唔係問題,站在教育的立場,學生都不應分banding!

我讀預科時有個同學A-LEVEL考4條A(Biology Group),佢F.5 repeat過,但我們的學校是第一年開預科班,咁又唔知有幾成關學校的事呢?(我記得當年大部分堂都悶到要釣魚)

老實講,現在那麼多學校爭奪band 1學生,公開試成績出眾的,真的不知是學生本身質優,還是學校教學技巧高?如果可以,最好交全港成績最差的一班,給這些學校教(好一個夢),如果咁都keep到個入U率就真係top!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題