用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞 ...
樓主: sunnymama2
go

導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞 [複製鏈接]

回覆 sunnymama2 的帖子

Ic, 家家有本難諗的經。
Re 奶嘴,朋友的做法是擦上一些難吃的東西,試試,又唔使傷感情。

引用:歲半的小朋友,開始能說話和用身體語言表達

原帖由 Potato001 於 14-02-11 發表
歲半的小朋友,開始能說話和用身體語言表達意思,但始終仲細,自制能力有限,而且小朋友的專注力很差,只能 ...
Yes yes
在家努力

出外檢視成効
回家再改正

如事者慢慢慢教,日子有功

回覆:導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞

我唸導師係留意到你平時點樣同小朋友相處,可能知你地太縱容個仔,他一喊你地就心軟,好似tbb之前有個節目x志文個仔,咁確實他長大左一定變壞

引用:佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔

原帖由 sunnymama2 於 14-02-10 發表
佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔開心,佢係唔聽話,但得18個月咋:naughty,點解要咁講,好hurt: ...
個導師咁講都好有問題,邊個敢寫包單呢?佢未聽過「小時了了,大未必佳」嗎?

似乎導師唔係話緊你個仔,係話緊你地!佢意思應該係如你地仲係咁縱

2010YL    發表於 14-4-7 08:52

sunnymama2 發表於 14-2-10 11:08
佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔開心,佢係唔聽話,但得18個月咋:naughty,點解要咁講,好hurt: ...
佢係話如果你太縱佢,佢有機會變壞,你要學下say no,有時喊下都吾好即刻就晒佢

最近撞到個朋友,她訴說個仔由食飯、返學、做功課到,以至玩玩具,都完全吾聽話,要按自己想法去做。今年考小一,全軍覆没不特止,有幾次去面試,根本就吾肯去,要父母求他。朋友而家希望大抽獎去到名小,我反而吾敢想像她以後如何和個仔,在功課、默書、考試中角力。

我都算系放養型亞媽,吾會太要求小朋友好乖,但母女之間會有一個默契,系重要的事,她要聽我話。

建議樓主都嘗試和小朋友建立這個關系,將來亦教得無甘辛苦。

我估你係上緊太子果間PG.. 我個女9個月大開始上.. 依家阿女3歲幾.. 我個女初初上堂時都喊到癲.. 但我比較狠心.. 聽導師話去做.. 上到第3期, 阿女就已經受控.. 依家大左都好聽道理.. 不會亂發脾氣.. 。

眼見好多同期既家長都一齊上左3年.. 當中有一個CASE同你仔一樣.. 初初都喊到嘔.. 一堂嘔3次.. 個MAMA好心痛.. 唔肯坐就夾到佢坐.. 有D環節一路喊一路做.. 慢慢個小朋友接受左呢個模式.. 再無喊無嘔.. 但當中有大半年時間受罪的~

當然亦見過家長與導師意見不合, 或不守上堂導師既規舉吵鬧起來.. 不歡而散...

但當你比D耐性.. 一定睇到成果, 最明顯既係.. 上第二D PG.. 淨係要小朋友坐定定聽導師Briefing已做唔到.. 蹝左大半堂時間..

至於佢話你個仔.. 其實應該係話緊你既管教模式.. 如果你唔覺得你既管教模式有問題.. 仍"縱容"仔仔去做.. 咁就"寫包單你的仔第時一定變壞"..

回覆:Vijoyce 的帖子

我想問下太子果間叫咩名,我都想比我仔仔返下呢煩型pg

引用:其實嗰個唔係一般playgroup,學生係家長,導

其實嗰個唔係一般playgroup,學生係家長,導師係男人,主要教家長點樣control小孩,會講吓育兒理論,了解小 ...

所以句說話係沖著父母講,唔係真係話個小朋友!相信樓主知道導師意思!只係導師又真係講得盡咗D!

引用:佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔

唔好睇小細佬仔我敢保證好既父母仔女都唔會差得去邊

How could anyone be 100% sure ?! Forget it ...... No way to believe

sunnymama2 發表於 14-2-10 13:57
上堂阿仔唔收我控制,要食兩個奶咀,但導師只比食一個,咁我唯有聽佢話收起一個,但阿仔奶咀一個也能少, ...

一歲後就要戒奶咀啦!
而且,盡可能唔好比小朋友有"一定要"點點點....呢類嘢!否則將來極難教!

將來如果佢一定要買玩具,一定要食糖,一定唔肯溫書,一定唔肯做功課,一定唔肯坐定定等等......你就頭痛啦!

而呢類行為,背後亦代表由小朋友話事,而唔係大人!

引用:Quote:sunnymama2+發表於+14-2-10+13:57+上

原帖由 wan_sosin 於 14-02-22 發表
一歲後就要戒奶咀啦!
而且,盡可能唔好比小朋友有"一定要"點點點....呢類嘢!否則將來極難教!
totally agree

wan_sosin 發表於 14-2-22 10:51
所以句說話係沖著父母講,唔係真係話個小朋友!相信樓主知道導師意思!只係導師又真係講得盡咗D!

上堂阿仔唔收我控制,要食兩個奶咀,但導師只比食一個,咁我唯有聽佢話收起一個,但阿仔奶咀一個也能少,好似毒癮發作。。。

我都覺得係沖著父母講!

導師唔係唔比食奶咀,但。。。食兩個奶咀喎!!!我都真係唔係好明,佢點食兩個?
And你點會開始比佢食兩個奶咀!

魚兒小寶貝 發表於 14-2-25 11:19
導師唔係唔比食奶咀,但。。。食兩個奶咀喎!!!我都真係唔係好明,佢點食兩個?
And你點會開始比佢食兩個奶咀!
我都有同樣諗法,一個口,點食兩個咀?可能導師都會覺得,咁唔合情理,你都比你個仔做,咁第日你會點樣教仔?

個老師講野用詞係過份左~但令你會再想深一層也唔係壞事

奶嘴真係要一歲戒啦!會依賴左奶嘴架~我個女6m自己戒~

我都覺上堂唔好比佢想點就點~要佢專心先~之前我個囡上playgroup係都要玩後面舊大型玩具~我諗諗下都係唔應該比佢咁做~下次就堅持要佢上晒堂先玩~用其他野分散佢注意力!

小朋友真係唔就得,佢地好識睇你地反應,唔好以為佢細個就唔知。我個仔對住我同對住我老公可以兩個樣,因為我老公就慣佢,呢啲就係大人做成既後果。

引用:回覆+sunnymama2+的帖子 我估你係上緊太子

原帖由 Vijoyce 於 14-02-18 發表

我估你係上緊太子果間PG.. 我個女9個月大開始上.. 依家阿女3歲幾.. 我個女初初上 ...
請問係邊間?我有興趣上,等亞女聽話d,可以比d資料我嗎?

呢一代小朋友真係被寵慣,唉!能否提供playgroup資料,我也希望有人教我如何應付家中果位任性小姐。唉~!

‹ 上一主題|下一主題