用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 怎樣取消s位
樓主: szenana
go

[其他] 怎樣取消s位 [複製鏈接]

引用:我想問如果我排3間幼兒園兼收位,有無得再

原帖由 DollyCC 於 14-02-05 發表
我想問如果我排3間幼兒園兼收位,有無得再選,定佢派邊間比我,我只可要定唔要呢

...
一日未比位你,一日你都有得重新排過,call 社工填過張form 就得,一兩個星期有確認信。但你㨂個三間,比到是但一間你,你唔要或想揀過另外一間,就重新排過。所以只填你真正想入個一至三間。點揀?除口碑外,可以於自己地區的i位,打去問下詳情,如有什麼配套,或要求觀校,答成點相信可以幫你決定。再長氣D,你見到個輪侯冊好後唔一定到時有位,要明白間幼稚園點解有位比你,大多數係K3畢業,也有小小可能小朋友轉返S位或改E位,都要打去問下有幾多i位係K3,如果一個都無,咁今年大派位都唔會有位比你,咁你就浪費咗一個選擇了。要轉快D呢兩個月轉,通常三月尾就大派位了。希望幫到你。

引用:回覆+HopeLJ+的帖子 我識有個家長,佢小朋

原帖由 szenana 於 14-02-05 發表
回覆 HopeLJ 的帖子

我識有個家長,佢小朋友係屯門精神科見醫生話個醫生好求其,只係問個小朋友有無眼神,跟 ...
有D醫生真係求其,但點都有小小參考值。但我只係家長又唔係醫生,未見過你仔,萬一講錯咗,比你埋怨事少,影響你仔事大。我只可以回應如果我係你,個仔主流生存到,去S位恐怕浪費時間,而留係主流幼稚園又跟到點都有一定程度入主流小一。至於放S位,幾時都得,你想就可以call社工,一星期就掂。

我上年看油麻地精神科,醫生問我兩公婆小朋友日常生活,全程無同我囝接觸,係眼神弱,無玩眼,說話弱,我家族中有兩個,個醫生即刻話係遺傳,我仲要之後無任何額外服務,浪費時間,全程見醫生10分鐘,登記連等見
1小時。

3月15日大派位前最後選擇要留意信箱.

回覆 HopeLJ 的帖子

我岩岩打左去,個社工要月中先返,我都有問協康導師意見,佢話我仔如果去s位係最叻果個,但去e位最差果個,所以佢仲話我,我仔洗唔洗排s位丫,佢咁輕微

回覆 cat1028 的帖子

九龍d醫生係唔係咁衰

回覆 bauhiniakan2000 的帖子

3月15日大派位,不是派比12年果d???我仔13年6月6先排

小兒已經收到信,排到既S位有位了,但我放棄左.
現在係主流讀梗K1,連老師都睇唔出佢有問題.間學校有I位.
我同社工講想原校轉改I位,社工教我FAX兩張寫比佢,
第一張是想由S位放棄,希望想原校轉I位.
第二張是要我FAXN班同現在K1既學評表比社工,由社工轉交比醫生睇,醫生既回復是可以原校轉I位...但暫時冇位,又要排...

回覆 babycat9001 的帖子

我想問下你幾時排s位

babycat9001  一評估完當日立即有社工幫我排,12年5月  發表於 14-3-8 17:43
‹ 上一主題|下一主題