用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 發現小朋友做漏功課, 應唔應該提佢?
樓主: btrue
go

發現小朋友做漏功課, 應唔應該提佢? [複製鏈接]

回覆 btrue 的帖子

老人家系有經驗,系長輩,但今時今日,用他們個套教仔,吾一定work!

回覆:發現小朋友做漏功課, 應唔應該提佢?

阿仔每日做完功課後會對手冊執齊比我睇,通常有漏佢自己會先發現兼做番齊;而我就日日同佢對功課,一齊上網對手冊內容,如果佢有抄漏手冊亦會喺呢個時候發現兼做番齊。對功課前會叫佢先check先好交比我,如抄漏手冊我會鬧,所以佢好少犯~對功課時亦要企喺我身旁,因為我會叫佢解下/讀下啲題目/答案比我聽,當係溫習亦從中了解下佢學到幾多?
基本上我冇遇過你所講嘅問題,如果你有興趣可參考呢個做法~

btrue    發表於 14-1-3 08:48

引用:我會問佢做晒未,要唔要再檢查,佢話唔洗,

原帖由 hobby 於 14-01-02 發表
我會問佢做晒未,要唔要再檢查,佢話唔洗,咁漏咗係佢問題,因已俾足機會

呢個係責任問題,我有問佢啲功課 ...
同你做法一樣,要佢先check先對,check過對過都有甩漏就責無旁貸~培養佢嘅責任心

我個人認為, 與孩子一起對手冊, 功課打開, 要佢係自己面前對一次, 有無錯, 一後時間後, 然後慢慢放手

回覆:發現小朋友做漏功課, 應唔應該提佢

我覺得,做父母既,一係你唔好理佢,任由佢做乜交乜、学乜考乜…………但若你唔放心走去理走去check, 但发现有漏又唔出声,我感覺心理有点不正常…………

lillymarie 發表於 14-1-2 19:54
見到做漏提佢做返,和幫佢檢查睇下有無做漏,係兩回事喎!
同意,是兩回事。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我們自小一開始用(1)的方法,衰幾次就會小心好多。

越低年班越好!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

i will remind my kids if they are still young, e.g. P1....after that i will just let go and let them learn the lesson
‹ 上一主題|下一主題