用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 民生
樓主: laiyuet
go

KV vs 民生 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+h2013+於+13-12-08+發表KV+:+

原帖由 Aprilbaby 於 13-12-08 發表
Ms系咪即系小一時,如果揀左民小就無得大抽獎?但opt out就可以??
據稱係,佢要你sign something to confirm 唔參加大抽獎

我家弟弟依家都係ms am vs kv am
我好懶唔想去考小一,因為in k已經覺得勁辛苦

回覆:KV vs 民生

半條龍MS,到時你未必放心唔考其他私小做backup,最後可能都要玩考小一這遊戲

Twins 媽咪

我係今年民幼家長,或者可以比些資料大家參考。

民幼無學卷制之後,課程應該比以前有幾大的分別。

1. 雙班主任制,1 NET,1 普或粵,depends on 咩班,不過英粵都有普通話課。有2位 assistant teachers, 1 位嬸嬸在每一班,即最小5位老師,有時候6位會在課室。

2. 以我自己比較過的Lx,Sx,SPx,Gx 的課程,係絕對唔會比下去。K1開始學Phonics,每星期讀書和朗讀。學校可能有足夠的資源,所以都幾多嘢比小孩,教學模式係好活動的。如上課會整嘢食去train 小手指,NET會一齊整Jelly去教小朋友物件冷熱有不同情況變化等。又會要帶牙刷去教刷牙,和老師會教好多自理嘢等。

3. 著重家長的參與,因每星期都有親子嘢要做,家長會清楚知道小孩最近學緊咩,同玩緊咩。學習範疇同評估都好公開,會一早派比家長,等家長會知教咩同考咩。

4. 多大型活動,因幼、小、中一齊,所以時不時會有好多大型活動攪,小朋友從小已經知道自己將來有天都會成為哥哥或姐姐作好榜樣。又會有大型聖誕表演,所有小孩子都會上Stage表演。年中會有大型運動會等。學校不時有校內比賽,小孩可自行參加。

5. 學校星期六有興趣班比小朋友,都係Optional。學術的有Phonics,普通話,數學,當然有些係for考試,如劍橋,普通話試等。亦有好多非學術,如畫畫,劍擊,Dancing,口才Training,抬拳等好多好多。

6. 民幼上小一,朋友小孩上年佢果班無人唔收,不過聽講唔一定係學術差就唔收返。係睇小孩有無行為問題,唔知現在還是不是。不過應該有人去自行,去試考其他神校,所以應該大部分都會直上小一。就算上唔到,眼見課程係有競爭力的,相信小一應該OK。

Summary: 如果父母無時間超忙的話,可能KV會比較適合,因KV無咩要父母參與的嘢,以前連學校旅行都無,唔知現在有沒有。民幼會希望有家長參與其小孩的學校生活的。另外,我自己會考慮有Backup永遠好過無,眼見朋友們小孩由K1開始要train去爭小一,小孩每日上唔同的興趣班,有些還讀兩間,小孩真的要這些嗎?有朋友小孩今年K3, 考小一弄至有情緒問題,見到他我自己也忍不住流下淚水。不全是父母問題,朋輩間的比較,在他們身邊每天也在發生,這是我們帶他們來到這裹想給他們的嗎?

對不起,可能說得太多,只是有感而發!希望各位家長會為自己的小孩找到最合適的學校。

73662710  还有三万元的遊学团  發表於 13-12-9 23:20
73662710  还有三万元的遊学团  發表於 13-12-9 23:20

回覆 DCMaMe 的帖子

非常多謝你詳細的回复,這些分享對我很有用。

多謝你的分享!兒子有幸有民幼offer,  但對學校認識不深。看過你的資料,相信民幼適合兒子,很高興可在這裏就讀。

引用:我係今年民幼家長,或者可以比些資料大家參

原帖由 DCMaMe 於 13-12-09 發表

謝謝你的分享。另想請問英粤班是否上民小幼蝕底?是否先選英普班的學生上民小呢?
另想請教民幼同學出去考直資可以嗎?有冇聽過有同學可以考到英華、陳守仁等?

:wave:

引用:Quote:原帖由+DCMaMe+於+13-12-09+發表我係

原帖由 happyapple 於 13-12-09 發表
謝謝你的分享。另想請問英粤班是否上民小幼蝕底?是否先選英普班的學生上民小呢?
另想請教民幼同學出去考 ...
好多野都要配合家庭教育,一定有人考到你講的學校,但如果咩都唔做只交比學校或補習就一定考唔到。

DCMaMe    發表於 13-12-9 18:49

Many thanks for your sharing! I am still struggling between MS and KV!

i just got offer from MS, but when i saw my friend's struggle with the P1, definitely i will choose MS at least you have a backup if your child is not too bad

Thanks a lot.for your sharing.

MS半龍的確好吸引,但長遠要計埋小學及中學學費。請問下如果想其他直资私小,其實要另外補什麼學術科目?KV我知道要補英文。當然明白家長亦需配合教導。

其實我想問半龍即係點?佢地讀完小六,照樣呈分,但想讀番民中其實有冇優勢呢?

DCMaMe 發表於 13-12-9 09:50

thanks DCMaMa, very useful information.  

多謝你的分享!小女有幸有民幼offer,  但對學校認識不深。看過你的資料,相信民幼適合女兒,很高興可在這裏就讀 X 2

今年民幼K3有學生被拒入小一,但被拒人數絶少。
至於民幼程度,我個人認為比以往深許多,例如要做重組句子、作句等,下學期應該開始要寫周記。平日功課每天一至兩樣,週末就大約三至四樣。另外,每月均要做讀書報告。
民中是津校,民小頭100名學生可以穩入民中,其他只好抽獎或投考其他學校。

回覆 happyapple 的帖子

因到今年K3都仲係學卷制的學生,未有英普班,所以未有紀錄。不過我個人應為係無分別,因係跟學習範疇去評估,係個人唔係以班評估,加上朋友講唔比上的,可能係因行為問題,而唔係學術,所以英粵、英普一樣。加上有K2家長說,到有英普班上小一時,小學會加多一班普教中,所以學位應該係OK的。不過呢個是未有正式校方証實的消息。

考直資係可以的,不過收左你就要决定 Hold 民小定係直資位,因係會Update學生資料,然後通知學校,所以無得兩邊 Hold,算係公平,唔可以Hold 死D 位。考到的直資,之前都有家長Post過,有SFA,英華,陳守仁等。SFA好似唔小,你可以Check番以前D post。

回覆 cchowls 的帖子

我見民生中文程度係高的,同好有要求的。如果可以跟足,一定無問題。
英文呢兩年先行雙班主任,但見教得都幾快,不過無中文的要求咁緊,可能NET 鬆手D,同埋個NET曾經同我們班家長講,比D 時間小朋友去習慣全英,唔好太擔心佢地做得好唔好,佢會幫佢地慢慢進步。

數學以朋友們考小一的經驗,係無一間幼稚園可做到考小一果關的題目,跟本係連小學生都未必答到的問題,所以好難講。
其他德育、禮貌、自理、行為等民幼係著重的,所以我個人覺得呢方面都OK。

至於需唔需要出去上堂,好Depends On 家長的要求同小孩的情況。我自己就暫時都無任何呢方邊的打算,所以人人唔同好難講。

DCMaMe 發表於 13-12-9 09:50

多謝分享,好詳細

回覆:DCMaMe 的帖子

多謝你解釋得好詳細:kissyou

:wave:

引用:回覆+cchowls+的帖子 我見民生中文程度係

回覆 cchowls 的帖子

我見民生中文程度係高的,同好有要求的。如果可以跟足,一定無問題。
好多謝你的詳細分享,加強我對民生的信心。

其實我好喜歡民生的環境同校風,民小亦係一間好好的小學。只是擔心如果無工做的話會有經濟壓力,所以希望考入平啲既直資小學e.g. YW or TSL 。而自己又是無抽獎運的人。

而KV係中數强,所以難勉有所比較。

而據聞KV可以train到小朋友自己做功課同有良好的discipline亦好吸引。小學唔駛勞氣。唔知MS在這方面的教導如何?

‹ 上一主題|下一主題