用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吾該有幾個offer的人吾好再問點揀
樓主: shirleen
go

吾該有幾個offer的人吾好再問點揀 [複製鏈接]

甘恩 發表於 13-11-30 08:26
講真,如果聖保羅男女,拔萃神校等收的小朋友之後仍去其他小學面試,就係無謂,多餘。其實好多學校在上班時 ...

St Paul Co-edu / DGS / DBS 收了已是實力的彰顯, 理性的家長根本不太需要再show quali 了

好似這些學校仍未出offer, 就算有2nd in 亦不是百發百中, 多in 幾間或hold 住幾個offers直至結束亦無可厚非

spiderlily 發表於 13-11-30 09:20
St Paul Co-edu / DGS / DBS 收了已是實力的彰顯, 理性的家長根本不太需要再show quali 了

好似這些學校 ...
絶對同意。

回覆:吾該有幾個offer的人吾好再問點揀

我也認為父母不多不少心中有排位的, 這些問一下心態, 只是想多些資料去確認自己想法吧!
只須自己平常心去面對這些家長, 不用太認真去看這些討論或家長們之間的裙組!

能夠有幾個offers 既小朋友八面玲瓏,讀活動敎學又得,讀傳統教學又得,問下用家意見先做決定,十分正常。如果有神級龍校收咗,馬上收工,close file。做人大方D,係你就是你的。

引用:BK+是一個交流平台,+上得這裏都是希望聽取

原帖由 spiderlily 於 13-11-30 發表
BK 是一個交流平台, 上得這裏都是希望聽取不同人多角度的意見啫

至於人家小朋友有多個offers, 是人家本事 ...
同意。每人都有發言權利,大家入黎都係想交流一下。

不過我都同意家長申請學校時其實心中已有一個排位,上黎問問只係想別人認同可以安心d啫。

小學面試折磨大人小朋友幾個月,大家都好辛苦。放鬆一下,可能好快有好消息呢! 真係要睇開d哦,除非入到一條龍學校,否則中學嗰關仲難捱哦.......

家長想交流下、問下意見是這個平台的目的,請不要常以負面角度看别人。

As a parent, we just want to choose the most suitable school for our kids. The reason that we start the post and ask is because we want to gather more information about the school so that we can decide faster. No one will know if the school will accept our kids, thus we have to apply for lots of school especially the competition is keen nowadays.

Also, there's no point to 曬命 in EK as no one actually knows who you are.

咁又係,我在呢度話我有DBS, DGJS 及TSL offers.........自行又抽到Harrods........你信唔信呀!

bobbob  harrods有ipo抽咩?  發表於 13-11-30 11:03

The best is yet to come.  放鬆d啦!音樂椅遊戲剛閞開始,要撑住,家長係小朋友的雨傘,要遮風擋雨……

未有最心儀學校取錄多試幾間,得左再作比較係無可厚非,小學6年生涯問多d想清楚是需要的。但講明收都唔讀只為一試實力又何必呢,身邊有小朋友乖巧受教卻欠運氣還沒有offer喺手,真替他們心疼,點解唔留機會給有需要既人?一樣米養百樣人,有家長唔出席second in致電學校讓其他人補上,有人明知唔讀但繼續挑戰擂台...

引用:未有最心儀學校取錄多試幾間,得左再作比較

原帖由 qqbabe 於 13-11-30 發表
未有最心儀學校取錄多試幾間,得左再作比較係無可厚非,小學6年生涯問多d想清楚是需要的。但講明收都唔讀只 ...
同意,挑戰有可益,帶小朋友去郊遊重好。

我覺得用家分享或大家理性討論是OK的, 但最唔鍾意有很多人會借著這些TOPIC, 為要唱好自己學校而去惡意攻撃/踩低別的學校, 更有一班不是用家但帶著偏見去加入唱衰自己唔LIKE 的學校... 這樣做就很沒有品.

最難忍是明明唔鍾意間學校又去考, 還要說風涼話 "咩俾offer都唔會讀..."之類的說話...  請不要抹煞每間學校的所有師生及家長的努力, 你可以不喜歡某學校, 但唔好帶著偏見去惡意批評,  須知道還有很多在waiting list 的小朋友想讀都未必有機會入.

總之家長不要只是盲聽別人的意見, 要自己判斷, 相信自己的眼光, 為小朋友找最適合他們的學校.

sze0203  GOOD   發表於 13-12-20 12:56
sze0203    發表於 13-12-20 12:56
sze0203    發表於 13-12-20 12:56

引用:我覺得用家分享或大家理性討論是OK的,+但最

原帖由 applelove 於 13-11-30 發表
我覺得用家分享或大家理性討論是OK的, 但最唔鍾意有很多人會借著這些TOPIC, 為要唱好自己學校而去惡意攻撃/ ...
Good analysis

引用:我就寧願佢地快快問,快快做決定好過一路唔

原帖由 小曳人 於 13-11-29 發表
我就寧願佢地快快問,快快做決定
好過一路唔諗,到8月先去諗!
算罷了。你估問的真是問嗎,為了早早話你知有幾個offer,咪一樣會keep到最後?

小曳人  凡事向好嗰邊諗嘛!  發表於 13-11-30 14:07

我都好明白樓主心情,我個仔都收左9個reject,晚晚都訓唔著,奈何而家大部分人為求自保都報十幾間,身邊都有好多同學家長都係咁,根本唔了解啲學校,有幾個offer咪上黎問下囉,我覺得都可以唔睇,但身邊同學家長問我嗰下,仲酸,我間間都了解,但又唔收我個仔

‹ 上一主題|下一主題