用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線
樓主: yuenedmund
go

越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線 [複製鏈接]

信仰係自由的,但若是因今天為子女搏入一間學校,個人認為行為超差囉!好簡單你點睇那位內地人為咗個仔由佛教信基督教但原來神校是天主教嘅行為?就等於人地點睇你囉!!

回覆:越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線

我多年來一直認為冇理由因為5分而入教。

問我有冇後悔?

我見人20分抽到好津校很羨慕呀

咁你話我有冇後悔???

最蠢的是其實我一直都信,之前幾年太忙未有時間,而家因信仰在慕道中。可是,小朋友沒有那5分宗教分。比較那些不信但已洗禮求5分,只覺得自己愚不可及。唯有安慰自己天父不會樂意見到我領洗的其中一個動機是因為嗰5分吧。

怎會是愚不可及? 只要你真心信, 呢5 分根本俾又好, 唔俾又好, 合適的道路祂早已預備, 那就不用發愁。那正是上天賜的平安。

Cutemom0808  like  發表於 13-11-27 09:27

引用:.但真係唔鼓勵啲人只因個5分去信一個宗教,

引用:怎會是愚不可及?+只要你真心信,+呢5+分根本

原帖由 w_y 於 13-11-27 發表
怎會是愚不可及? 只要你真心信, 呢5 分根本俾又好, 唔俾又好, 合適的道路祂早已預備, 那就不用發愁。那正是 ...
多謝

回覆:Potato001 的帖子

香港的佛教宗派林立
學校之間往往互不承認其皈依證
選佛教學校要注意

引用:信仰係自由的,但若是因今天為子女搏入一間

我其實唔明點解啲家長話唔會因為呢5 分而信,但又唔介意自己個小朋友入到呢啲學校,接受六年宗教思想教育?定係佢地諗住入到去事膠蛋蛋去讀宗教呢科,定係為考到好嘅成績而強記?如果連自己都強迫唔到去信,點解想個小朋友係有宗教背景讀書,抽唔到,你應該感謝主,佢無迫你行一條你唔想行嘅路!

zueho  同意!天父什麼都知。每個人歸於主都有原因,做父母的有錯嗎?只能同鬧人的講耶穌祝福你!  發表於 13-11-28 14:27
Cutemom0808  agree  發表於 13-11-27 09:26

When I saw your topic, I disagreed. This is not true. Even I got 5 religious marks, I still can't suceesfully get in a seat.

I don't want your heading disleads some people. If the parents want to get this 5 marks, then baptism. God will know their intention.

ireneroybama    發表於 13-11-27 11:54

真係諗諗有冇足夠理據提出司法覆核,官校就一定有得打,但津校就唔知,大家點睇?

唔報有宗教的學校咪唔會因為5分而分輸贏囉。夠晒公平

噢!但又會有人話世襲唔公平

yuenedmund 發表於 13-11-26 23:45
請大家發表下自己的感想。

唔覺,父母分影响仲大

制度問題!!!

him_yan 發表於 13-11-27 08:06
咁你解唔解到點解地球有人,有動物,有大海,有空氣,最重要係點解人會死,死咗又去咗邊?
  ...
其實如果你真係有這個信仰, 有這個信念, 點解會解答唔到以上的問題呢? 小朋友有參與主日學, 每星期有返聖堂, 我地會討論以上的問題喎! 小朋友都會知人死咗會上天堂, 天父係邊個... 呢D好靠父母點教小朋友認識一個宗教

Anyway, 個人覺得為個5分去信教, 但自己從無心去認識該宗教, 其實同行騙無太大分別...

其實呢 5 分 , 除左宗教 , 仲包括辨學團體
即係如果自己鄉下有宗親會係香港辦左學校 , 你加入宗親會 , 一樣可加 5 分
今年已有 case 入左乜乜同鄉會有分加 , of coz 只適用某 D 學校

‹ 上一主題|下一主題