用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應唔應該因為有st cat offer repeat k1?
樓主: 怪獸父母
go

應唔應該因為有st cat offer repeat k1? [複製鏈接]

回覆:應唔應該因為有st cat offer repeat k1?

Repeat 小學好過如果真係跟唔上

回覆:應唔應該因為有st cat offer repeat k1

本人認為兔年比虎年大競爭,如不是龍校我唔會 repeat,萬一考唔到直資或私小學,最後又係要大抽奬就無謂啦!你要明日兔年真係十年唔逢一遇咁高出生率!

引用:本人認為兔年比虎年大競爭,如不是龍校我唔

原帖由 kittyland06 於 14-01-09 發表
本人認為兔年比虎年大競爭,如不是龍校我唔會 repeat,萬一考唔到直資或私小學,最後又係要大抽奬就無謂啦 ...
兔年多定龍年多呀?

又不是龍校, 真係不值得, 再加上佢又跟到, 而且11月唔算最細.

小學考私校/直資, 年頭的大女/大仔係著數, 但上一年出世的超大仔/超大女唔知會否一樣.

回覆:babygini 的帖子

兔年稍多過龍年

引用:兔年稍多過龍年 +

原帖由 Red_bean 於 14-01-11 發表
兔年稍多過龍年
但係唔計雙非,龍年港人bb 多幾千

回覆:應唔應該因為有st cat offer repeat k1?

我大女現在sc k3, 好多弟妹未必收,問老師,老師話無優勢。

引用:我大女現在sc+k3,+好多弟妹未必收,問老師

原帖由 ozoz 於 14-04-26 發表
我大女現在sc k3, 好多弟妹未必收,問老師,老師話無優勢。
請問覺得sc係咪好好?家姐多唔多offer? 我好鍾意呢間學校嘅教學方法。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-04-26+發表我大女

原帖由 怪獸父母 於 14-04-27 發表
請問覺得sc係咪好好?家姐多唔多offer? 我好鍾意呢間學校嘅教學方法。
每間學校有好有唔好,而且人人唔同,用同一套方法教唔同人,效果未必一樣。我有見到女兒有個別同學講地度港式英文,我敢保證老師無一個講教港式英文,我同其中一個媽媽較熟傾計,亦肯定個媽媽知道情況,另外去學,都係咁。至於offer, 有好多因素影響,唔係讀邊間就一定多,sc 一樣有0 offer同學。我選擇學校唔係睇短期目標,我反而會睇課程對我女兒長遠發展更重要。SC好多家長目標入直g私小,亦有d額外比好多資源去訓練小朋友去面試,而且sc 學生相對多,理所當然好多直g私小有sc學生,甚至有d 學校sc 佔佢地全級一班咁多。

‹ 上一主題|下一主題