用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 victoria 要九千元留位費??
樓主: JCChan
go

victoria 要九千元留位費?? [複製鏈接]

引用:我兩個小朋友都讀vic.+但我又無話要每月每

原帖由 MiiL 於 13-11-11 發表
我兩個小朋友都讀vic. 但我又無話要每月每個小朋友洗兩萬去train 喎!l只係俾佢出去讀吓數,上吓興趣班…… ...
認同!我小朋友都係Vic K1,邊度要兩萬蚊一個月學嘢呢?最起碼英普已經唔駛再補,只係興趣班啫。維記都有好多畢業生入返傳統名小,頭一個學期可能要適應下因為自由慣,之後聽其他家長講都無問題啦,英普仲好出眾𠻹!不過,維幼生可能會被視為「多嘢講,坐唔定」一類學生,因幾年來都被鼓勵主動發問和表達意見,並唔係間間小學受落!

好彩有兩位用家媽媽講番D用家意見,如果唔係等我仲以為得我係咁!

我小朋友都係維記,莫講話二萬,二千我都冇用到!因為我只係比佢出去學一種運動,千零蚊搞掂!

中文我會自己教佢認字,但我發覺佢地本身課程今年多左認字內容,每份中文功課/閱讀報告都包含埋要認字。

同埋佢地上傳統小學唔係跟唔到,係跟唔慣,因為佢地主張刺激小朋友主動學習,而唔係「你餵佢食」嘅學習模式,所以上左傳統小學就要時間適應!

而我小朋友相信同大部份維記小朋友好似:不停「點解」、唔停口、坐唔定、喜愛學習同閱讀!

回覆:victoria 要九千元留位費??

好多謝幾位媽咪分享,我又了解多左維記,覺得唔係幾啱自已個女,in唔成都冇咁傷心

回覆:victoria 要九千元留位費??

我小朋友都係Vic K1, 無錯,千其唔好抱住人報我報嘅心態而報Vic, Vic唔會有drilling,而鼓勵學生多发問、多思考、主动閱讀\探究。Vic其實好公道,每月只收學费4千其,全包茶点、勞作用品等,我完全唔覺Vic commercial, 反宜綜合Vic 所提供的配套、IB、学習環境,我覺得好值! Ps. 我都無用2萬比小朋友學嘢。

Chirley    發表於 13-11-11 12:04

收9000,對拿維記做back up的家長,係幾吾方便的,但對有心讀的家長無也影響。

維記畢業生,好多係去傳統學校的,吾係一定國際或IB。講到小朋友坐吾定,吾慣傳統教學,更吾係事實。日日接送,眼見多係文靜和聽話的小朋友居多,真係話「百厭」的,一隻手數得晒,當然包括我個小朋友

其實幾感慨,連維記都鍾意收乖巧型,咁活潑好動但都叻的小朋友可以去邊!?

至於使好多錢進補,吾關讀邊間幼稚園事,係家長心態。

其實培養仔女,吾係使錢就得,幾時都係愛心、時間緊要好多。

Jane1983 發表於 13-11-11 11:45
至於使好多錢進補,吾關讀邊間幼稚園事,係家長心態。
係家長心態』
一個月駛2萬既都見唔少...
眼見D讀名小/中學既已經係谷小朋友咖啦,
都係大約駛呢個數/月
但去到成3、4萬...好似...

Jane1983  好誇張,亦吾一定有用!  發表於 13-11-11 16:28

Jane1983 發表於 13-11-11 11:16
收9000,對拿維記做back up的家長,係幾吾方便的,但對有心讀的家長無也影響。

維記畢業生,好多係去傳統 ...
我唔知維記係咪鍾意乖巧型,但我小朋友嘅老師話,其實佢地鍾意教多嘢講問唔停嘅活潑型小朋友!
但佢地實際收邊類型學生就真係唔知,因為單憑接送返學、睇唔到上堂係點,好難睇得清楚!

回復 irene_the_pooh 的帖子

希望係。我只係好憐惜d吾係最典型乖巧的小朋友,佢地就算叻,就算其實都乖,但在考學校都係難,學校鍾意收好聽話好受教的學生。

Jane1983 發表於 13-11-11 16:26
回復 irene_the_pooh 的帖子

希望係。我只係好可憐惜d吾係最典型乖巧的小朋友,佢地就算叻,就算其實都乖 ...

應該總有例外既, 而且就算面試果一陣...都唔清楚小朋友佢『乖』或者『好動』到咩程度...
人人都不一樣呀...如果一間學校只係收晒乖或叻既小朋友...係方面統一去教...
不過都可能變成倒模咁...人係有不同先有趣...希望學校都明白..唔好只偏向某一類型人

Jane1983    發表於 13-11-11 17:15

我只係覺得如果要入傳統校,v記唔算特別高

引用:好彩有兩位用家媽媽講番D用家意見,如果唔

原帖由 irene_the_pooh 於 13-11-11 發表
好彩有兩位用家媽媽講番D用家意見,如果唔係等我仲以為得我係咁!

我小朋友都係維記,莫講話二萬,二千我都 ...
直情打闌沙盤問到duk

所以一D深D野我都好怕惹起佢興趣……因為答得太深佢未必明……我又唔想答得呼顯「點」佢……更语想話「係咁就係咁」扼殺佢嘅求知慾

Jane1983  哈哈,經常都係咁  發表於 13-11-11 18:51

我都非常應同讀victoria 啲小朋友的確求知慾係好高! 我大仔係會不停問"點解??"
無可否認, victoria 唔會要求小朋友K1寫字, 亦唔會K1 已經谷得好緊要... (e.g. K1 要認 A="astronaut"?!), 但佢地好著重reading and speaking. 佢地好鼓勵從閱讀去學習 - 我自己覺得好OK, 因為培餋小朋友閱讀習慣係谷唔嚟... 我小朋友未必可以寫好多字, 但會認到好多字, 但佢會得閒時自己坐低睇吓書, 見到書會好開心, 好有求知慾.... 我覺得比其他嘢緊要.
至於入傳統學校, 除咗大部份楝VSA, 我見每年都有好多入傳統學校, 好難一概而論.

不過, 呢套唔係個個buy, 特別講求立竿見影的教育環境...

要立竿見影,維記肯定唔係嗰杯茶!

回覆:JCChan 的帖子

你係邊間維記?2nd In 已經立刻知道收左你個小朋友呀?

所以如果心理準備唔夠嘅Vic家長,可能每日望住自己小朋友比其他人得閒,又無乜測驗默書要溫習會覺得周身唔舒服。跟住就會狂報補習班去充塞小朋友嘅空閒時間。咁做只會辛苦了家長自己亦令小朋友感到無所適從。

理念不一,真不要亂交$9000。相反,如理念一致,其實$9000只是按金,能讀到一間優質學校,本人覺得非常值得!

Qso  well said!  發表於 13-11-12 11:12
irene_the_pooh  agree no more!!  發表於 13-11-12 10:45
mingling1980  Agree, 只有唔堅持理念先會覺得果 $9000 係留位費  發表於 13-11-12 10:37

mamaishere 發表於 13-11-11 09:10
認同!我小朋友都係Vic K1,邊度要兩萬蚊一個月學嘢呢?最起碼英普已經唔駛再補,只係興趣班啫。維記都有好 ...
IB 最低係PYP ( Primary years programme).  請問K1 to K3.點行IB?

想請問如果想入男拔這類學校,維記定st cat較適合?如果想入St. Paul co ed這類類學校,st cat 維記又邊間較適合呢?有冇人可幫忙俾D意見?

引用:想請問如果想入男拔這類學校,維記定st+cat

原帖由 Orangeabc 於 13-11-12 發表
想請問如果想入男拔這類學校,維記定st cat較適合?如果想入St. Paul co ed這類類學校,st cat 維記又邊間 ...
cckg 或寶山較適合,其他幼稚園機會相等,係睇面試表現。

‹ 上一主題|下一主題