用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第二次呈分試就快到了,壓力指數正在上升 ! ...
樓主: polo819
go

第二次呈分試就快到了,壓力指數正在上升 ! [複製鏈接]

回覆:第二次呈分試就快到了,壓力指數正在上升 !

壓力大到爆,溫完又唔記得,又要由頭溫過,數由狂錯,常識都仲未讀,下星期都考喇!救命!睇住佢跌banding,都唔知點算

上次呈分都有多些時間...今次開學一開波無耐就黎考,未消化仲要
大量功課,日日做到11點幾,但做咁多又唔係識晒,死谷爛谷....
12月考都好D,而家考個D真係考急才~

唔知點解成日都覺得好似好多嘢要幫仔仔溫,但係又好似溫極都溫唔晒,依家已經煩到癲,考呈分佢仲要去學界足球比賽, 賽事又密麻麻,真係想佢地個隊快啲出局,但敢又好似好衰,話晒都係佢小學最後一年比賽,踢完都倦到無心機溫書。我未仲死!

我呢個月好似患上焦慮症、燥狂症、憂鬱症、神經病等等,我睇怕要去食藥先得啦!

王國會長

janetlam74 發表於 13-11-5 08:59
上次呈分都有多些時間...今次開學一開波無耐就黎考,未消化仲要
大量功課,日日做到11點幾,但做咁多又唔係識 ...
兩睇啦, 早考個範圍相對細D.

kmliu0107  同意!  發表於 13-11-7 22:22
janetlam74  都係咁多....無言!  發表於 13-11-5 09:16

我地就未考, 11月尾考. 正如樓上所說, 咪考多D, 讀多D. 我就想好似你地咁, 考少D, 早D考了!

醒目開學勳章

我囡11月尾考,家陣開始溫常識<===無法子,我成日覺得常識最多野溫,雖然重未派考試範圍,但多數測驗考左,呈分時就未必考,所以開始溫最近的TOPIC圥囉~~~
常試只要肯溫,拎高分唔難

我都唔明, 點解就快考呈分試, 學校重係比好多功課, 晚晚都做到十一點幾, 點溫書?  .  第一次呈分試已經考得好差, 難得阿仔EQ超高, 完全唔緊張, 但我就壓力爆燈.

亞囝今個星期開始考,早啲考範圍少啲,不過好多嘢好似未溫熟,最怕佢啲數學,冇眼睇。常識今次考living plants and animals, 好多英文生字要記,真難!希望佢考得好!大家加油、努力!

大少日日鵝我,點解要補習,嘈呈分搞到無時間玩....日日話考完吾補啦!我知佢壓力巳到頂,我就更加隨時爆煲,不過收埋自己顛,為左幫佢減壓,唯有每晚比佢溫完書玩下手機輕鬆下,諗諗下,其實D 小六生讀書真係好慘......

明天就考啦,9:00已經訓左,我女學校平時測驗,默書,上課表現,聆聽,專題報告全部都計呈分20%,真係開學到而冇停過!

我們十月尾已考了, 差點高血壓, 也是每天做到十點十一點, 沒時間溫習,

爆暗瘡, 訓唔到

直情折磨到......
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

王國會長

grace_xian 發表於 13-11-6 22:15
我們十月尾已考了, 差點高血壓, 也是每天做到十點十一點, 沒時間溫習,

爆暗瘡, 訓唔到
咁早考完, 致少暫時都可以鬆一下.
我囡係剛測完驗, 12月才考

我個已知成績添啦, 好灰, 由第一次呈分科科8X-9X, 跌到落科科7X, 真係好心UP!

黃巴士  有時, 真係好難講小朋友失手原因.  不如, 下次呈分追回, 博大抽獎.  當年朋友都係咁, MATHS失手, 但最後都仍可入到BAND1B校, 依家已是PERFECT及F.3了.  發表於 13-11-7 08:34

呈分試的確係漫長又緊張嘅經歷...... 終點在望, 大家一齊努力加油!!  

ada_pmlo 發表於 13-11-6 23:13
我個已知成績添啦, 好灰, 由第一次呈分科科8X-9X, 跌到落科科7X, 真係好心UP!
...

仲有一次機會,比心機!

VKwan 發表於 13-11-6 23:27
仲有一次機會,比心機!
但已損失咗喺自行階段的機會,而一向又沒有抽獎運,唉!

黃巴士  可能抽獎命儲在大抽獎派位時一擊即中呢?? ADD OIL.  發表於 13-11-7 08:28

引用:呈分試的確係漫長又緊張嘅經歷......+終點

瑩瑩老豆 發表於 13-11-6 22:22
咁早考完, 致少暫時都可以鬆一下.
我囡係剛測完驗, 12月才考
...

我哋今次番學唔到二個月, 就考試, 然後占八成, 都唔知是幸或唔幸

在等待成績出來的時候我真係好想逃避, 因為明知唔會好, 只希望比其他同學好小小掛

回一回氣, 12月頭又要測驗, 占二成, 所以都要繼續努力
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題