用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢? ...
樓主: derek0811
go

請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?   [複製鏈接]

回覆:請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?

優才,專收資優生。你可附上數學練習及中英文作,再加上親生叩門,就算那刻無位都一定會留意你

回復 derek0811 的帖子

恭喜啊!你個仔真係超叻!!!

回復 abioole 的帖子

其實, 我想我個仔是勤力多於天才, 暫時未看出他是天才.  

但他真的起床一開眼便拿書看, 夜晚訓覺前也是拿著書看(他看的是文字多的書, 不是兒童圖畫書).  他7時半起床, 11時睡覺(他睡很少), 除了吃飯, 上學, 做功課, 其他大部分時間便是睇書及寫字(多種不同的創作, 如畫路線圖, 商場平面圖, 寫短句/文, 單張...等等).

最大特點是喜歡數學, 單位換算好快, 以為佢是死記, 但轉個數量問佢, 佢又很快心算計出來.

佢記性超勁(過目不忘), 上星期讀過的一段理論, 需要時可隨時引用出來, 口述或手寫出來都得, 當然不是exactly quote出來, 而是明白了後用自己的言詞重新演譯出來!

呢度好似有小部份人唔多信, 不過我沒吹牛, 我亦無需要吹牛, 對自己及對大家都無好處.  佢平日寫的, 做的作品我都有留底, keep好晒檔案, 只是不想在這公開, 請見諒.  (即使公開, 可能好多人不信那是K3小朋友寫的東西, 他的字比很多大人寫得更工整, 包括我自己.)

好, 不要把重點放在討論犬兒有幾叻, 而是想問Net 12,14,16有哪些學校會關心照顧超前的孩子?  我不求去很遠的名校, 我只想找一家近近地而又會care唔同程度學生的學校, 不是名校也不要緊.

魚兒小寶貝  你小朋友好勁呀,咁都唔算天才? 唔駛介意質疑果d人,佢地未見識過嘛!  發表於 13-10-29 19:20

回覆:derek0811 的帖子

以你囝囝超凡的表現,應該不會有學校支援到。不如你比佢讀stanford的online EPGY gifted course

我工作上見識過不少有此類智商高, 又有特別才能的孩子, 但通常是專語文或是數理的阿氏小朋友, 所以你的小朋友如有雙方面的才能, 又精於創作 (阿氏有時要慣常性, 不擅創作) , 真是難得的, 加油

聽左你個case,反而擔心你囝囝將來係社交方面嘅問題,要搵一間可以培育佢知識成長嘅學校非最難,反而會擔心佢同同齡小朋友未必咁易相處到,因大家所好同思想距離太遠,有一d資優小朋友跳級升讀中學甚或乎大學,遇到最大問題係冇朋友,知識水平可能比姐姐哥哥更高,但思想上社交能力仍未去到呢個年齡,所以我覺得你要搵d專業人仕幫手,去睇下應該點幫你囝囝。

yame  I think so, too!  發表於 13-10-30 14:04

回覆:請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?

抱歉,若他的字是公正(from your another topic),那你的字真的要多多練習。

另,你可跟老師學校相量那些學校適合。

回覆:piyohk 的帖子

呢D就係我個仔寫D字。

harrybb2008   nice handwriting  發表於 13-10-30 13:51

回覆:piyohk 的帖子

呢D就是他寫的英文字。

harrybb2008    發表於 13-10-30 13:51

點睇都係優才或SFA至幫到你.
快些去考, 然後搬家!
官津始終有課程限制 :(

bobbob  agree  發表於 13-10-30 15:21

會否考慮國際學校?

derek0811 發表於 13-10-28 12:17
真心打聽港島區(尤以灣仔打後至柴灣)有哪些小學喜歡收學業上的資優生呢?
個仔是學術上的資優兒童, 考了5間 ...

樓主好勁,呀仔讀 P1 時學懂 4 則運算,然後看高小 ETV 學懂份數、小數的 4 則運算(不單算式的計算,可以懂得運用於文字題)及括號運用,當時我已感到好amazing,不過同樓主個仔比較原來係小兒科。

回覆:splash 的帖子

多謝各位意見。

小康之家,沒打算出國留學,故不考慮國際學校。亦不想他跳班,影響同年層的社交,不想他太快"長大"。

其實可否照讀一般小學,然後課餘俾多D書佢學及睇,咁行得通嗎? 因佢自學能力超強。有冇人有類似經驗?

小曳人  應該可行,不如你揾資料教育學院嘅人傾下啦!  發表於 13-10-30 21:57

甘猛料,好難相信無學校收!?

I think you should try 港大同學會小學

問題係資優既小朋友係課堂會遇到好多問題,因課堂既知識佢地全無興趣,資優既小朋友都要special care, 我建議你真係搵個專家問下,或者再搵kg老師傾下

erniec 發表於 13-10-30 13:51

問題係資優既小朋友係課堂會遇到好多問題,因課堂既知識佢地全無興趣,資優既小朋 ...

同意,这是我唔明白樓主post文的原意。為什么不与學校老師商談?他的老師才清楚他的资貭。

如真的有如此小朋友而又不是自閉, 語文能力, 數學, 科學都咁出色, 根本上香港沒有一間學校適合佢, 你應諗下係咪應該帶佢離開香港.  香港地讀書? 讀死書,讀書死, 死讀書.  求學不單求分數, 而且要求分數高!  香港有如此天才小朋友, 勁過沈思君. 不要留港浪費佢, 他朝有日名成利就, 我身為香港人也覺得光榮.  

回覆:請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢

高主教

妹妹豬 齊來做個好朋友)

其實你個仔可以跳升上大學!
‹ 上一主題|下一主題