用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 聽日就去Interview. 你地有無聽過呀?
樓主: mabel_yu
go

聽日就去Interview. 你地有無聽過呀? [複製鏈接]

回復 pindart 的帖子

你IN K幾呀? 係咪大仔先咁IN ?   我IN合時,可能太晏.. 只得3PAIR 人,,  但唔係家長同小朋友分開IN... 一個家長同一個小朋友坐..都係1個本地老師... 加.. 另1個印度籍老師用英文問問题... 佢地都係問下D COLOR,, 問下D公仔咁... 同家長傾下咁... 2個老師都好好笑容!

回復 evason 的帖子

可能全英... 唔識字睇通告都唔OK,,, 可能收嘅機會好微

回復 catcatbunb 的帖子

我同你個形式一樣... 你BB IN K幾呀??  

mabel_yu 發表於 13-10-27 08:18
回復 catcatbunb 的帖子

我同你個形式一樣... 你BB IN K幾呀??

BUT我IN 12點9

回復 five 的帖子

明白了.... THX

回復 pindart 的帖子

我IN12點9...  我個仔D訓晏覺時間... 佢咩都答得一半

我IN K1、我仔係12月細仔

佢係無問過小朋友一條問題,淨观察他們玩玩具表現和是否願意幫手收拾玩具。这方面我仔绝無問题啦

唔知係咪分月齡黎考不同形式呢?以為细仔都答唔到D乜

回復 mabel_yu 的帖子

你不用回覆我,的確係全英interview的,我小朋友有幸今年係譚歐K1,入到這間學校我連培正我都放棄咗簡佢,我講的是上年去in有問小朋友問題的,英文老師問佢喜歡咩水果之類。我見你開頭講到D老師咁唔好我都想係度幫D老師講兩句,每年間學校都有家長排通宵為的只有一張申請表我去也是排通宵先有表,今年是首年可以網上可下載表格不用排人數亦會自然多好多,你聽咁多學校D唔好嘅嘢你自己都能分析講個個人嘅居心係邊!自己入唔倒就講到間學校有咁衰得咁衰,讚同吃不到的葡萄是酸的。學校不止老師好連學校D姨姨都好好,你有機會入到就知我講咩啦!

回覆:mabel_yu 的帖子

我小朋友in k1你係唔係rm3?
可能每間房老師interview的風格也不同。

我都好buy譚歐的教學模式同埋語境,幸好今年吾使排隊攞表咁辛苦,不過如果要排的話我都會去。上星期in完,囡囡表現真係凍過水,再加上譚歐學生的弟妹有世襲優先,令到街外人嘅位小上加小,希望有奇蹟出現啦!

引用:佢係無問過小朋友一條問題,淨观察他們玩玩

原帖由 pindart 於 13-10-27 發表
佢係無問過小朋友一條問題,淨观察他們玩玩具表現和是否願意幫手收拾玩具。这方面我仔绝無問题啦 ...
咁都好d,, 加油

引用:我小朋友in+k1你係唔係rm3? 可能每間房老師

原帖由 catcatbunb 於 13-10-27 發表
我小朋友in k1你係唔係rm3?
可能每間房老師interview的風格也不同。
me ,,我in k1,, rm. 4

引用:Quote:我都好buy譚歐的教學模式同埋語境,

原帖由 dorothywong75 於 13-10-30 發表
唔緊要啦。盡力就ok

引用:回復+mabel_yu+的帖子 你不用回覆我,的確

原帖由 evason 於 13-10-27 發表
回復 mabel_yu 的帖子

你不用回覆我,的確係全英interview的,我小朋友有幸今年係譚歐K1,入到這間學校我 ...
可否分享下點解會揀譚歐而棄培正? 我好鍾意培正,但阿女好痴身無可能入到…… 我女岩岩收到pm offer ,十五十六,因為近屋企先報,同埋老公幾鍾意,我就一般,尤其係in果個印度net都幾重口音,而家阿女間n係普通學校,但阿女返學好開心,但要搭校車……

回覆 feifei_baby 的帖子

選擇譚歐陽是真係因為佢係全英文教學,而且佢有學卷。培政就算我去交表啊都好似查家宅咁啊,又問父母做咩職業邊間中學及大學畢業及小朋友有什麼專長等。個時譚歐interview比培政早結果亦比培政早知道,我一知道譚歐陽收佢我就即效留位費一心一意放棄其他了,培政我係2月頭收到取綠信的,但我個時己有譚歐offer所以連留位費都冇交留返比有心人,但我未知譚歐收唔收時咁我當然要見多幾間啦,我記得12月1號去in培政的初時譚歐未有結果,所以in多幾間留返個後著比自己也為取下經驗點知真係收左佢。我考培政是作後備的而且有好多嘢要考慮,培政13/14年度已退出學卷每月要支付二千幾三千學費,到小一如果真係直升小學也是私校每月學費三千幾,完成糼稚園到小學要比成三十萬學費,跟住到中學都係私校(而且係中中)完成六年又廿幾萬,頂唔順! 所以選平民名幼稚園讀好D,如果當初譚歐不收我可能都會讀培政但我就一定不會讀佢地嘅中小學囉,因為大貴啦! 至於你話你不喜歡印巴籍的英文老師講的英文見人見智啦,我個人覺得小朋友而家學嘢,起碼佢識睇識聽識講先啦,到大D佢自己會分返岩D音咖,好似有好多人都喜歡請非傭話貪佢地英文好D可以同D小朋友溝通咁又唔通要怕D細佬學到D唔正嘅英文咯喎!總言之兩睇啦如果真係放棄就不要去交留位費了,可以放返個位比有心人。在我來說譚歐的確不錯我小朋友而家比n班時講多咗好多英文,而且令我驚喜的是學校教的中文也很好

回覆 evason 的帖子

我都有譚歐offer,但見教育局對譚歐的評核報告提到"雙語教學內容繁複,理解外語要求超越兒童水平,特別以英語進行數學概念學習,影響學習效能",反而擔心中文英文都半桶水。請問你覺得中文程度可以嗎?

引用:回覆+evason+的帖子 我都有譚歐offer,但

原帖由 patpat904 於 13-11-26 發表
回覆 evason 的帖子

我都有譚歐offer,但見教育局對譚歐的評核報告提到"雙語教學內容繁複,理解外語要求超 ...
我都有睇呢份報告,但份報告係2008年,成五年前,未必updated ,如果有家長分享下就好,我都有擔心中文水平,諗住如果入讀就陪阿女睇多啲中文書,交留位前會搵一日請假早啲走,放學時間親身去學校視察下!

引用:回覆+feifei_baby+的帖子 選擇譚歐陽是真

原帖由 evason 於 13-11-26 發表
回覆 feifei_baby 的帖子

選擇譚歐陽是真係因為佢係全英文教學,而且佢有學卷。培政就算我去交表啊都好似 ...
多謝你的意見,我有你諗咁長遠,我真係唔知培正係咁貴……

‹ 上一主題|下一主題