用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 撞三間面試
樓主: manfung79
go

撞三間面試 [複製鏈接]

引用:其實吾好理競爭幾大,都是去在最想去那間先

原帖由 fishmaruko 於 13-09-17 發表
其實吾好理競爭幾大,都是去在最想去那間先,就算多人爭不代表你考不到

...
如果冇撞期就當然int最心儀那間, 但現實係學校揀學生, 而且係幾千個競爭對手, 隨非你自問孩子超班馬, 否則我會選擇int 勝算最高那一間。

happy_lavender  認同  發表於 13-9-17 13:42

回復 ozoz 的帖子

Ozoz, 我播道28/9 at 9am要交換嗎?

回復 Clarawsf 的帖子

我太太話同播道講撞咗小一簡介會。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我住屯門,但考到好學校當然會搵地方搬,我地住宿舍,唔駛擔心住問題。
直資學校同私校老公有資助,又慳唔少的。

回復 KittyMelody1 的帖子

呢個自己衡量,我雖然最心儀播道,但現實係你揀人人揀你,靠阿仔面試表現就真係絕對難預勝敗;那邊有校長一句九成收,我即時加分畀啟基囉!最多之後叩門先出後著,我們教會其中一位牧師(都幾相熟,不過講明無得走後門,讚!)是播道校長的舊同學,揾佢寫推薦信應該有助獲得叩門機會。

另一個後備係自行報母校舊基灣,手執25分,機會應該不錯!學校始終較傳統,但有唐兄姐照應。

撞期其實在預計之內,早已定好選擇機制 - 揀最大機會的一間;但估唔到會係播道撞啟基咁兩難啫!無奈無奈加無奈!

計劃做好了,後備方案也有,撞期時的選擇機制也想好;雖然不打算大抽奬但也想好了大抽奬排位,可以做的都做了,其餘的事就只能祈禱交託神。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:撞三間面試

李宗德同播道兩者一東一西、一南一北,樓主打算入學前搬屋?

happy_lavender 發表於 13-9-17 14:12
回復 KittyMelody1 的帖子

呢個自己衡量,我雖然最心儀播道,但現實係你揀人人揀你,靠阿仔面試表現就真係 ...
想問啟思學生係經幼稚園集合交表定都係自己去啟基交?係啟思校長話九成定啟基校長話九成?好難想像校長級咁大胆開期票話九成,因為啟思咁多分校上下午班一定多過啟基小一學位。

回復 evacalbee 的帖子

經幼稚園集合

係啟思校長話

evacalbee  ic.... Thanks!  發表於 13-9-17 17:31

如果趕二間,趕唔趕到?

cytbaby 發表於 13-9-17 13:32
回復 ozoz 的帖子

Ozoz, 我播道28/9 at 9am要交換嗎?
Sure, PM you already, pls check.

請問陳守仁點通知面試,因為我都未收到通知。。。?

引用:請問陳守仁點通知面試,因為我都未收到通知

原帖由 魔潼 於 13-09-17 發表
請問陳守仁點通知面試,因為我都未收到通知。。。?
可以上校網check 時間

已成功將播道面試時間改為下午4時多,現在時間充裕,感恩!亦感謝播道的包容。
‹ 上一主題|下一主題