用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 如有喜訊,請入來報喜啦!
樓主: 我叫程太
go

如有喜訊,請入來報喜啦!   [複製鏈接]

回覆:iluvchun 的帖子

我都未收到信,衰左都收到信?
2nd round 學校收緊申請,琴日問好似11月安排,唔好灰心。

唔使灰心,舊年有家長都係見兩次先收,而家D直資學校收生都係計分,收同唔收可能只係差10分,6月再報,小朋友多半年成長會差好遠,特別係细仔细女

引用:我都未收到信,衰左都收到信? 2nd+round+學

原帖由 文狄 於 13-09-17 發表
我都未收到信,衰左都收到信?
2nd round 學校收緊申請,琴日問好似11月安排,唔好灰心。

...
咁如果冇收到 reject letter, 仲可唔可以報 2nd round?

回覆:li_penguin 的帖子

琴日打去學校問,個職員話有2nd round, 遲D再寄可能入3rd round 嗰組面試。

回覆:vivi_ma 的帖子

個職員話就算1st round唔收,之後可以継續申請,文件要重新再入

回復 vivi_ma 的帖子

昨日未收到信, 應該都係衰左
當日小朋友面試答老師問題答得唔好, 整體表現都唔理想, 我覺得錄取機會不大

我嗰日又係,咁好彩抽中見個NET,阿仔其中一條問題要人地換個方式問至識答,仲要答單字唔係句子。坐左1分鐘現形,又郁又企又挨住我坐,我都應該無行,加上等候時間太耐,問心嗰日自己&老公都攰到無問題問個老師。

醒目開學勳章

其實我地家長面試只是5-10分鐘....問為何認識他們,放假帶小朋友去边玩.....就係咁多....不用擔心,如你喜歡這間学校寫求位信表示誠意啦!

醒目開學勳章

回覆:li_penguin 的帖子

謝謝你的分享!

回復 sakesakee 的帖子

其實嶺小會否仲意收比較活潑的小朋友... 請問收到offer 既小朋友係未都比較活潑開朗呢 ?!

醒目開學勳章

引用:回復+sakesakee+的帖子 其實嶺小會否仲意

原帖由 mandytanghk 於 13-09-17 發表

其實嶺小會否仲意收比較活潑的小朋友... 請問收到offer 既小朋友係未都比較活潑開 ...
my son is silent and shy.

回復 iluvchun 的帖子

你唔好失望住,你下午再睇下信箱吧!
取錄信不是一次過寄出...   

回覆:dreambutterfly 的帖子

今日郵差走左,無行囉 開始有D替個仔擔心,呢間叫做競爭唔大都甘,出面閒閒地一間都4~5千人爭,唉

我都未收到信,不過已經打定輸數嫁喇!哈哈~

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

今年好誇張,英華同王錦輝申請人數都过5千

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

嶺小舊年都过千,今年见幾轉人數有机会到2千,爭50個位,其實競爭都唔細

iluvchun 發表於 13-9-17 10:02
我衰左呀

係咪因為你講得好好?  我聽聞呢間學校著重家長理念

我嗰日無講d 咩, 不過我就好老實咁同老師講我鐘意佢唔收profolio..代表學校係以學生為本, 唔係吹谷既學校

仲有, 老師知道我個囡仲有個妹妹, 問佢地有無搶玩具, 問我會點處理咁囉...

mandytanghk 發表於 13-9-17 11:15

其實嶺小會否仲意收比較活潑的小朋友... 請問收到offer 既小朋友係未都比較活潑開 ...

我覺得性格係其中一個因素, 但都會睇返個小朋友既表現既... 除非一d 好好好傳統既學校要收一d 死古古既學生...否則我覺得學校會傾向收多d 唔同性格既小朋友...

如果全部活潑既話, 老師都怕控制唔到場面既, haha

同意樓上有一位家長的講法,既開心又煩惱. 因為呢間學校太早要注冊, 之前報左一D學校都未開始面試,而且依家有D直資是可以俾你睇埋自行的結果.想請問一下, 如果注冊左嶺小之后,再有另一間直資收的時候可以轉讀另一間嗎?

回覆:mimi0129 的帖子

我同你一樣啊,幾間都未開始面試,呢間咁早註冊,點算好啊

‹ 上一主題|下一主題