用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 請入黎傾下
樓主: minisheep
go

Net 12 請入黎傾下 [複製鏈接]

回覆:Net 12 請入黎傾下

三大女校是否都可八成上返聯繫中學?因聽過話瑪利曼上聯繫中學比例不多,真的嗎?

MIC-MIC 發表於 13-9-4 11:50
三大女校是否都可八成上返聯繫中學?因聽過話瑪利曼上聯繫中學比例不多,真的嗎?

...
Yes, the least percentage is Marymount.

回復 Charlotte_mom 的帖子

如果心儀幾間都係熱門,

請教係咪揀間有直屬/聯繫中學好d? (從而獲得較大機會上有關中學)

女女得15分, 如果到時抽唔到要叩門, 係咪:

機會最大 - 聖公會聖雅各小學

跟住係 - 嘉諾撒聖方濟各學校

最無機會係 - 軒尼詩道官立小學(下午)

因為稔住111, 所以咁問.  

真心賜教, 無言感激.

回復 minisheep 的帖子

第一二都ok,第三唔好放聖雅各喇,可以寶血or李賜豪. 過來人經驗,我放軒下第二,好好彩抽到.

回復 fredacheung 的帖子

十分多謝你的意見.

我稔住111,
所以打算:
自行/1.  其中一間 (聖方濟各  or  軒下) (因為有聯系中學)
2.  寶血

其實聖雅各新校舍都好吸引, 但係佢又無聯系中學.

既然呢3間都大熱, 不如搏一間有聯系中學.
呢個稔法, 對嗎?

聖雅各都要放111先可以係叩門時優先選擇。聽該校校長的講座說的,因為誠意問題。話若果不是第一志願的話,當需要叩門時時佢哋不是首選。若校方真的收咗而同時間學生的第一志願學校都叩門成功,就浪費了他們的工作。這是校長先後次序選擇的原因。另外,佢提出過,若是校友子女沒有在自行或大抽奬選擇佢哋,都不作考慮,理由跟之前說的一樣,所以有興趣家長留意!

minisheep 發表於 13-9-11 10:33
回復 Charlotte_mom 的帖子

如果心儀幾間都係熱門,
啱啱去咗上星期六聖雅各小一選校簡介會, 校長講明只會優先考慮將佢地學校排第一的學生叩門, 然後考慮選佢地做第二嗰D, 排第三或以後未必會考慮, 而且只選200至300人面試. 所以排佢第三只係浪費名額.

引用:回復+minisheep+的帖子 第一二都ok,第三唔

原帖由 fredacheung 於 13-09-11 發表
回復 minisheep 的帖子

第一二都ok,第三唔好放聖雅各喇,可以寶血or李賜豪. 過來人經驗,我放軒下第二,好好 ...
咁你第一放邊間? 請分享。

第1我放ST. JO,博一博,HEHE.
‹ 上一主題|下一主題