用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今日好開心!
樓主: shmilu_kio
go

今日好開心! [複製鏈接]

回復 shmilu_kio 的帖子

shmilu_kio,我想問你囡囡咁細個就去英國讀書,你是否陪佢一齊過去英國,或你有親朋在英?

hinhinmami 發表於 13-8-25 09:53

shmilu_kio,我想問你囡囡咁細個就去英國讀書,你是否陪佢一齊過去英國,或你有親朋 ...
我係同仔女一齊過嚟架,今年阿仔升大三喇。

shmilu_kio 發表於 13-8-24 00:47
係呀,我識得嘅人都考到中文A* 架,唔知嘅人會羨慕死,知嘅人得啖笑 ...
恭喜你,我都會羨慕你個女考到中文A*,我個仔唔肯考中文,激c人。

skIII 發表於 13-8-25 23:15
恭喜你,我都會羨慕你個女考到中文A*,我個仔唔肯考中文,激c人。
其實考同唔考都冇咩問題嘅, 相對嚟講即係佢對自己有信心,我囡考埋係因為"得閒"啫,跟住AL都會報考埋中文科,因為唔知會讀成點,萬一讀得唔好,中文科成績都可以加下分報到大學吖

shmilu_kio 發表於 13-8-25 23:35
其實考同唔考都冇咩問題嘅, 相對嚟講即係佢對自己有信心,我囡考埋係因為"得閒"啫,跟住AL都會報考埋中文科:w ...

妳 husband是否外國人?

因為英國有些大學好似係唔計自己種族既語言。就算係英國出世既中國人,就算中文 law乜野grade都唔會考慮。所以我冇特別叫阿囡去考,而我朋友個仔 A level 中文 law A*,佢返香港考政府工,政府既中文試都係唔合格收場。

creamybaby 發表於 13-8-26 04:24

因為英國有些大學好似係唔計自己種族既語言。就算係英國出世既中國人,就算中文  ...
講真, 通常比較好嘅大學都係唔計你中文分數的,但有d學生AL成績考得差,但又想讀大學,就會搵D科目少D人讀,而間大學又唔係咁高ranking嘅去報考,呢個時候就需要中文成績撘夠入學分數。

我兩個仔女都有考,我只係想佢哋叫做考過下中文咁啫,冇咩目的嘅!

BTW 我哋全家都係香港人

creamybaby 發表於 13-8-26 04:24

因為英國有些大學好似係唔計自己種族既語言。就算係英國出世既中國人,就算中文  ...
我女係香港讀到四年班咋, 係呢邊都冇上過中文班,都考都A* ,咁你可想而知,英國中文考試程度如何喇, 而AL中文程度大約係香港中二程度,返到香港又點會考到合格先得ga??

p.s. 你朋友個仔係讀完大學返去考政府工都唔得呀?! 一定要中文科合格??

shmilu_kio 發表於 13-8-26 04:51
我女係香港讀到四年班咋, 係呢邊都冇上過中文班,都考都A* ,咁你可想而知,英國中文考試程度如何喇, 而AL中文 ...
冇計,呢便中文係當second language,等如香港會考既英文卷都會淺過呢便好多。應該算係同一道理。

我朋友個仔係英國讀完U,A-level中文star左,返HK考政府工,,因為係僑生,咁就要考政府提供既中文試,以為中文A*,十拿九隱,點知佢考完之後,成績變左唔合格,所以係呢個round就出左局。我知道呢單野之後,加埋見到有d大學原來係唔計自己種族語言,咁就冇刻意叫個囡考中文。因為似乎考到幾高grade都沒有太大優勢。

咁係因為 AL 中文科在英國考係有 topic 比你先,所以可以準備好,而香港政府工考現場無範圍準備,呢 d  就係分別,GCSE  比起 AL 容易好多,當攞考試經驗,到AL 考的時候,你知道形式係點,覺得無咁緊張:D, 而家都有吾小大學計埋架喇

恭禧晒 shmilu_kio, 我都係同一理由比大仔過來,佢讀得好開心,重叫埋細佬來,成績都是佢同我都滿意,不是什麼10A or ......  , 但大家都知在香港吾會有呢個成績,最後佢重再讀一年做自修來入自己心怡大學,吾洗我地理,飲得杯落

creamybaby 發表於 13-8-27 07:50
冇計,呢便中文係當second language,等如香港會考既英文卷都會淺過呢便好多。應該算係同一道理。

我朋友 ...
呵呵~ 呢個中文成績唔係攞返香港用ga,係必要時係英國升大學用嘅

hkparagirl 發表於 13-8-27 13:26
恭禧晒 shmilu_kio, 我都係同一理由比大仔過來,佢讀得好開心,重叫埋細佬來,成績都是佢同我都滿意,不是 ...
係呀,真係飲得杯落呀, 雖然唔係咁標青,但佢讀得輕鬆開心之餘又攞到呢個成績, 真係好安慰! 遲再兩年我仔讀完大學時,阿囡又升大學...我自由囉...諗起都開心  

亞女入埋大學, 咁你係咪會 "回流" 返香港呀?
梁媽媽

梁媽媽 發表於 13-8-28 10:56

亞女入埋大學, 咁你係咪會 "回流" 返香港呀?
上年都仲係諗住會回流ga...今年暑假返到去...有d驚, 環境改變好大呀,週圍都係人, d人又冇禮貌,連自己被動式比人撞到都要比人啤...真係好得人驚.....所以是否回流...係未知數囉

回覆:shmilu_kio 的帖子

你女入到心儀學校未呀?

梁媽媽

梁媽媽 發表於 13-8-29 22:13
你女入到心儀學校未呀?
入左遠哥間呀~ 都係心儀的  好彩有college bus ,travel time短一半, 冇咁煩!

回覆:shmilu_kio 的帖子

咁就好啦,唔使搬屋。
即係一程要坐幾耐呀?

車費大約幾多?

Sixth form 開學要自己買書?
還是學校比?

梁媽媽

梁媽媽 發表於 13-8-29 23:45
咁就好啦,唔使搬屋。
即係一程要坐幾耐呀?
書係學校提供,或送或借, 要比60鎊deposit ,係refundable嘅~  冇整烂的話

車程大約20-30分鐘喇,未撘過,只係睇到佢路線估計係咁上下...可能更快

唔駛搬屋我真係慳返兩籮谷呀

哥日同佢去學校enroll ,嘩! 環境好正呀,可惜冇乜大型超市吖~  否則我真係幾想搬過去住

香港的書就全部要自己買, 我女的書, 用完一年都好新淨, 但因入面好多 堂上習作...剪剪貼貼,
總之攪到你本書唔可以比其他人用。  真係好無良。

如果坐車係一小時以內的, 就真係完全無問題啦,
我係香港返工, 一程車都成個鐘頭啦。

好羨慕你女對語言咁有天份。
梁媽媽

梁媽媽 發表於 13-8-30 09:00

香港的書就全部要自己買, 我女的書, 用完一年都好新淨, 但因入面好多 堂上習作... ...
香港買書真係好貴,我朋友今年兩個女新書+二手書都要5千幾埋單呀!諗起都肉尺...

阿囡係有少少語言天份嘅,可惜懶吖~ 對有興趣哥D(日文) 佢自己學返嚟, 見佢學得咁好,有D安慰, 但法文...睇住佢由A跌到C...哎~就係因為興趣下跌,成績跟住跌, 比佢激死!

你囡過到嚟會讀邊D科目呀?
‹ 上一主題|下一主題