用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好勝唔輸得小孩啱讀邊類小學
樓主: boyboy_mama
go

好勝唔輸得小孩啱讀邊類小學 [複製鏈接]

MCLIAN 發表於 13-8-8 10:58
對,比赛前我會跟孩子定下目標,如跑步自己目標時間,打乒乓球取得一局幾多分(但那目標分數試過可以是一局 ...

咁孩子的老師覺得應該點樣做呢??

我都傾向有盡力就可以, 最緊要認真去準備, 結果及名次不要太著眼.
希望每天開心渡過 ;-)

boyboy_mama 發表於 13-8-7 13:08
多謝你的建議其實一直都有參加
唔知係咪性格生成
以前好似冇咁嚴重

我大仔以前都係咁~
校長SUGGEST我地同佢玩智力GAME, 捉祺,
最緊要佢輸..

玩左2年~ 已經改善好多~
試下丫~

我覺得呢個ISSUE 唔關搵邊類小學既事...

回覆:好勝唔輸得小孩啱讀邊類小學

怕輸可能係自信心低嘅表現,多啲鼓勵佢參與,教佢重視過程多於結果,大人有時一開口就講結果先,例如:"嘩,你跑第一喎,好叻呀!"或者"輸咗唔緊要",我覺得要小朋重視過程,家長應該先重視過程先,例如可以講,"嘩,頭先我覺得你做得好好,好努力去比賽呀!無論輸贏,我都覺得你好叻!"
要比小朋友覺得無論佢叻唔叻,父母都係咁欣賞佢,佢自然肯去嘗試,對輸贏冇咁執著。可能少咗心理壓力,贏得仲多

回復 hecabb 的帖子

非常認同你既講法, 但有時係d大人無意中比左d壓力個小朋友而不自知, 特別係當果d係其他大人(祖父母或其他親戚), 咁就好難控制!

王國長老

引用:回復+ozoz+的帖子 ftm系乜啊?+我仔都5輸得

原帖由 sarahli2011 於 13-08-08 發表
回復 ozoz 的帖子

ftm系乜啊? 我仔都5輸得, 老師話下還可以, 同學話下就一定5得拉…唉…都5知點算 ...
Ftm = full time mother 全職媽媽,沒有工作

我仔四歲, 就係同樓主仔仔一樣, 一輸就放棄, 又唔接受批評....
一般唔太熟既都以為我地縱佢, 唔鬧只讚, 但事實唔係0甘...
我大女細個都有少少唔輸得, 但玩下uno 捉下棋慢慢就輸得起. 呀仔一樣教法但就反應大好多, 主要都係天生性格影響.
我都係用大家既方法, 同佢捉飛行棋大富翁( 一打佢返大陸佢就發爛搶走粒"息"仔) , 俾佢參加足球班, 運動班, 多同佢每次賽後檢討...
暫時無大起息, 希望慢慢會有改變啦.

引用:Quote:MCLIAN+發表於+13-8-8+10:58+對,比

原帖由 Jessy 於 13-08-08 發表
咁孩子的老師覺得應該點樣做呢??

我都傾向有盡力就可以, 最緊要認真去準備, 結果及名次不要太著眼.
我有聽過老師說參加得比賽就要想贏,我估老師是想孩子鬥心大一點,而且最後孩子無赢都冇責備,但我估老師唔想我把目標set得太低,不過我不想孩子把輸贏等同成與敗。

MCLIAN 發表於 13-8-8 15:13
我有聽過老師說參加得比賽就要想贏,我估老師是想孩子鬥心大一點,而且最後孩子無赢都冇責備,但我估老師唔 ...

老師的方法對於很有鬥心的小朋友或會有用, 不過如果清楚自己小朋友的性格, 就更應用適當的方法去引導他.

希望每天開心渡過 ;-)

吾輸得,其實好多小朋友都會有,但一輸就頹就難搞d。

多d講道理會有用。

同意輸得多就會改善!
因之前聽過朋友由細開始玩什麼都讓小朋友贏, 所以佢小朋友就唔輸得, 一輸就發脾氣!
所以我地從仔一開始識玩益智遊戲都唔會讓佢, 但之後開始讓佢少少等佢冇輸咁多, 之後阿仔開始玩得叻老公就會讓佢贏, 我仍然係唔讓會贏佢. 佢就由尾變第二, 就會好開心同更努力, 到最後佢真係玩到我地認真都唔夠佢玩, 變成第一. 從中同佢講天外有天, 好多人仲叻, 但只要努力不放棄, 終有成功既一日!

細時覺得我個仔無乜信心,樣樣都唔想試,所以好多時玩乜都俾佢贏,依家佢好多嘢都敢試嘞,但唔知係咪咁養成咗唔輸得嘅心態,唉!

boyboy_mama 發表於 13-8-9 11:46
細時覺得我個仔無乜信心,樣樣都唔想試,所以好多時玩乜都俾佢贏,依家佢好多嘢都敢試嘞,但唔知係咪咁養成 ...
會唔會係自信心問題呢?  你有無經常因為怕危險會叫小朋友唔好做依樣唔好做嗰樣?
‹ 上一主題|下一主題