用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立 ...
樓主: elbar
go

大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立 [複製鏈接]

真係睇科,有次陳惜姿係專欄講新聞系面試,她接受不穿套裝,真我個性重要啲。最有趣她提起一日內幾個學生用自己英文名字母自我介紹,例如Peter,就話自己有Patience,E....(她舉其他例子,忘記了),她反而不喜歡,覺得陳腔濫調,又反咉唔到學生對學科的興趣

MC1128 發表於 13-7-29 10:41
真係睇科,有次陳惜姿係專欄講新聞系面試,她接受不穿套裝,真我個性重要啲。最有趣她提起一日內幾個學生用 ...
Interview - preparation, luck and chemistry....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都覺得面試大學不應穿校服,咁樣好細路,尤其是,大學生根本不穿校服,是人生另一階段了。

如果考官問買早餐,我會答,禮貌上我會應承,但我知道這不是學生的義務。

回覆:大學面試踢拖 著卡通衫扣分 學務長﹕家長陪同反映欠獨立

我唔覺得穿校服有甚麼問題,大學點會唔知學生來自邊間中學,開玩笑。但人字拖,短褲太唔尊重人。至於買早餐?教授,我入學後如果和你成為朋友,咪話幫你買,請你食都得。依家?一我不想人話我擦鞋,大學生有大學生的尊嚴,我來面試大學學位的,二我不想你給人說以權謀私,我幫你買,你損失的肯定遠比得的多。

醒目開學勳章 王國長老

我個人覺得預備自己個look都係preparation一部分, 校服似乎俾人覺得學生少左一重考慮 (預備套衫好難咩, 點解要搵呢d野黎搏)

買早餐.....懶正義就中左考官試eq果part lor

昨晚跟兒子吃飯時提起面試時買早餐的問題,他給了我一個答案。

若面試的老師要求他買早餐的話,他說:「幫老師你買早餐是一件好容易辦到的事,但我唔希望老師你因為我幫你買早餐而獲得額外的分數,我只是希望能憑自己的實力贏取老師的信任和評分。你喜歡食甚麼早餐................」。

面試時穿衣的問題。
「如果是面商科的,就穿西裝連領呔。面醫科的,都係西裝連領呔。工程學科的,一件普通淺淨色的恤衫加西褲。運動和體育的,就索性一套運動衫加運動鞋,顯示自己對運動的喜愛和熱衷」。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

Sensible answers.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我個人覺得預備自己個look都係preparation

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-29 發表
我個人覺得預備自己個look都係preparation一部分, 校服似乎俾人覺得學生少左一重考慮 (預備套衫好難咩, 點 ...
買唔買早餐無乜正唔正義,個人價值觀問題。我唔做,就這麼簡單。同學只要平心靜氣說出自己做與唔做的理據即可。真係考到EQ?我覺得升中嘅面試問題為難D啦。

item  我們是駕車送小女去大學面試的,但只是在餐廳等她,相信沒有問題,她是申請商學院, 所以著suit.  發表於 1 小時前

我通常車他到大學面試,特別是落雨天,途中可以幫他減壓。我在正門放下他,然後去泊車,面試完在指定地方碰面。

我相信教務長指的是家長入到面試樓層,透過玻璃觀看兒女或其他學生面試情況,如果是這種情況,就不太恰當!

item  Yes, totally agree  發表於 13-8-2 14:02
Yanamami  我試過有家長陪埋個女來見工添~~入埋面見室,一對屁股坐埋喺度(要出到聲叫他們在外面等)。  發表於 13-7-31 10:15

ANChan59 發表於 13-7-31 09:39
item  我們是駕車送小女去大學面試的,但只是在餐廳等她,相信沒有問題,她是申請商學院, 所以著suit.  發 ...

我都好羡慕你,係非常時期你可以在途中幫他減壓。我通常係只能在途中本來想幫他減壓的但最後竟變成為他增壓。

Yanamami    發表於 13-8-2 08:03
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-8-2 00:18
我都好羡慕你,係非常時期你可以在途中幫他減壓。我通常係只能在途中本來想幫他減壓的但最後竟變成為他增 ...
所以唔准CEO跟埋去。
‹ 上一主題|下一主題