用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Upset:my friend is still holding 3 schools
樓主: ramuza
go

Upset:my friend is still holding 3 schools [複製鏈接]

回覆:Upset:my friend is still holding 3 schools

其實唔係決定唔到,係玩嘢唧,show off 一 d, 唔係人人做到嘅嘢。

如果唔係 show off, 跟本唔會比其他人知佢個行徑。

dlee_ca 發表於 13-7-14 00:42
其實唔係決定唔到,係玩嘢唧,show off 一 d, 唔係人人做到嘅嘢。

如果唔係 show off, 跟本唔會比其他人知 ...
Most likely you are correct.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PoohsBaby 發表於 13-7-13 23:51
回復 ramuza 的帖子

Tell your friend to makeup mind NOW and to release asap so some families can enj ...
有沒有看我出的一個post呀?
[size=1.2em]有如果私校早些要交註冊費書簿費校車費和唔比大抽獎咪好lor

正宗生人霸死地, 只顧找尋自己一己最大利益!

ANChan59 發表於 13-7-14 00:18
要堵塞這個漏洞!
D學校都係死蠢既, 咁都唔發覺, 特別是那些頂級學校, 唔憂學生唔讀, 收得你就應該一早要你表示效忠, 邊度咁蠢仲比機會你去等大抽獎? 好似晚市去D旺既食店排隊, 如果你行開左miss左再回來都要再等過啦

In fact edb could gather all registration from All govt and sub school, dss and private schools without difficulty. Otherwise, how could they know if a kid does go to school according to the law? Don't understand why they did nothing to stop parents to register for more than one school and take over so much society resources to deal with these parents.

Also, don't the parent feel ashamed of doing it? What kind of mentality that they have to be proud of it and telling people around?

Maybe edb does notify the schools about double registrations but both schools tolerate this? Then, they schools themselves are also the ones to be responsible for such situation.

回覆:Upset:my friend is still holding 3 schools

算啦,另一個p0st話xXvsXXVsXx,個樓主仲要話自己同小朋友好努力點點點,完全冇想過好心好報!唉

醒目開學勳章 王國長老

制度上(的確係政府既錯)係可以同時註冊兩間直資(中學又吾得wor,真係莫名其妙)。所以有家長咪用到盡,註冊幾間私校又幾間直資,總有人覺得我吾係偷吾係搶我小朋友光明正大考返黎,我俾左錢點解吾可以hold,呢個係權利。你地班人吾夠叻就發惡,而家一定要讓架?(拿吾係我講架,舊年有黎小一版就知舊年嘈得幾勁)

醒目開學勳章 王國長老

至於學校知吾知。我講你聽,知!我都同職業8過,佢話書又吾訂迎新又吾黎。都估到咩事啦。跟住衰到(作為版主吾想咁批評人但我忍吾住)九月請病假。其實大家心知啦。咁可以點?夾粗取消個學位咩?唯有咩都扮吾知。年年call waitlist都有家長放棄,部分原因係因為已經安排好晒,有d更慘,真係好鍾意但收call時問校巴已經滿左,無奈放棄(學校無可能迫校巴夾硬整多個位出黎)

引用:至於學校知吾知。我講你聽,知!我都同職業

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-14 發表
至於學校知吾知。我講你聽,知!我都同職業8過,佢話書又吾訂迎新又吾黎。都估到咩事啦。跟住衰到(作為版 ...
非常讚同,當佢地換轉角色就知道等待的有幾慘,相比起你難以決定的情況,那些只是蒜皮少毛,連自己仔女中意同適合乜野都唔知!可悲!你話兩間vs都話!三間,總有一間你唔prefer 的!唔緊要,他們有杈!一個杈字好像凌駕很多野!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-14+

原帖由 cautionchan 於 13-07-14 發表
非常讚同,當佢地換轉角色就知道等待的有幾慘,相比起你難以決定的情況,那些只是蒜皮少毛,連自己仔女中意 ...
係,你講同理心佢講權利。話不投機半句多

MCLIAN  有感現今很多人只懂講權利,不懂有義務!  發表於 13-7-17 23:16
greenlover  講得好!  發表於 13-7-14 12:00

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-07-14+發

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-14 發表
係,你講同理心佢講權利。話不投機半句多
講得太好了!不是考之前已做晒功課先考嗎?仲揀得咁辛苦真不可思議!

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-7-13+22:43+Can+

原帖由 evacalbee 於 13-07-14 發表
兩間直資係可以。津校先唔可以coexist。
但註冊唔係會收你張註冊紙咩?
仲有係,直資唔係一早註冊晒咩?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+13-07-14+發表

原帖由 Irismammy 於 13-07-14 發表
但註冊唔係會收你張註冊紙咩?
仲有係,直資唔係一早註冊晒咩?
我兩個仔女都係讀直資,我從來都未見過張小一註冊証,學校點同政府攪我都吾清楚。直資係一早註冊晒啊,咪一直hold住lor

我都懷疑6歲小朋友返1個星期點知適唔適合,,佢父母又冇跟埋上課

點試呢?試D咩呢?邊間好玩D?同學啱玩D?班主任好D?

請病假要醫生紙,同A學校請假去B學校返學,查出嚟係假病甚至買病假紙,醫生會否被釘牌?

Anyway,我就唔覺到今時今日仲Hold住3間學校嘅家長有乜值得威,唔只話佢有幾膚淺,睇怕對佢小朋友都沒多認識,口就話一切為小朋友好,其實只當佢小朋友係件要聽佢點嘅貨

有本事俾個小朋友其中兩間返足六年我就認佢又威又叻啦!封埋佢做偶像點話!

都唔明點解直G唔用註冊證(7月前交米得),都係gov resource, c校亦可從教處知道學生有冇註冊其他學校而withdraw. 個Offer.

多做多錯,少做少錯,唔做唔錯

D 兩個口一心hea住做到退休咬長糧,得閒都度下點買單位互租同攞盡納稅人著數,要用腦解決d蟻民嘅實際問題,哈哈,不如早d瞓發夢啦!

你地可憐吓個家長啦!佢有個叻仔但自己卻冇能力為個仔揀一間適合佢既學校。如果仲要個仔返兩間學校就更慘。小朋友上小一已經係一個好大的轉變,需要一段時間適應。家長仲要再增添變素,令小朋友更難適應,延長佢投入小學生活的時間。如果比學校發覺仲可能比老師校長問話,到時又要佢講大話,又可能會嚇親佢。唉!小朋友最終都系受罪果個!

情況同大人揀工一樣之嘛,番一兩日就quit既人,或no show的人我年終見唔少。不過佢識得quit其實對大家都有好處。唔鍾意都冇計,事實係人地有得揀。
‹ 上一主題|下一主題