用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有 interview
樓主: andychua
go

蔡繼有 interview [複製鏈接]

cherrybiz 發表於 13-6-23 19:41
回復 duoqing060606 的帖子

偏偏我仔仔係12月超細b,黎緊九月十月就interview,同大b爭,先致搞到自己壓力 ...
我覺得學校唔係主要睇小朋友識唔識字. 係想睇小朋友喜不喜歡睇書, 對書既反應.
因為我女中文認字係非常弱的, 好多字都唔識讀, 幼稚園評估都唔好的...所以我都幾肯定佢面試時讀中文書應該好多字唔識. 但學校都收左佢, 似乎証明到學校唔係最在意小朋友識唔識字.

所以我覺得大家唔好因為見學校要小朋友讀書, 就勉強小朋友加快認字同朗讀進度. 一陣令小朋友怕左睇書, 又影響左陪讀氣氛就真係弄巧反拙了. 其實係愉快氣氛下, 我地日日讀書俾佢地聽, 佢點都會吸收到. 最緊要佢地覺得睇書係一件快樂好玩的事. 佢地自然會流露出喜歡閱讀既樣子. 再者, 學校面試形式年年唔同, 我地根本都估計唔到.

我明白你既心情, 面對考小一, 真係好大壓力, 我女都係細女, 身型又特別細粒....我果時唯有阿Q地諗, 細女既好處, 就係就算呢一年真係考唔到心儀學校, 第二年都可以做大仔再考過. 我朋友既女都係0甘, 最後都考到心儀學校. 一0甘諗, 心情就可以好一點. 凡事都有好處同唔好處, 我地多向好處睇, 就可以幫自己減減壓. 加油!

cherrybiz  謝謝你的鼓勵﹗真的覺得很感動﹗  發表於 13-6-24 12:01

回覆:四隻貓 的帖子

你好!請教一下,據你所知,cky看重申請者的各類獎項和証書嗎?cambridge是否a must?

ltpp 發表於 13-6-25 15:09
你好!請教一下,據你所知,cky看重申請者的各類獎項和証書嗎?cambridge是否a must?

...
cambridge是否a must? -> I am sure this is not a must. I know of more than 6 students who got admitted into CKY after 2nd interview did not have that test.

cky看重申請者的各類獎項和証書嗎

---> I think this is just some sort of reference unless the award is extremely outstanding. The performance in the interview and the belief of the parents(as reflected in the questionnaire) is more crucial.

回覆:MCLIAN 的帖子

Its really comfort to know that cambridge and award is not a must!  Thank you so much for your useful information!

觀察到一個有趣的現象。小女每天都要求去平台、會所玩。同一屋苑有七個同齡的小朋友和她一樣幾乎天天都會去"蒲",當中五個考到CKY。別一個偶有來玩的也考到。可能他們活潑些,懂得和其他的小朋友相處。

四隻貓  我女都係日日去平台、會所玩個幾兩個鐘的. 好玩得好易識朋友果類.  發表於 13-6-28 10:22

ltpp 發表於 13-6-25 15:09

我女無考cambridge, 無考琴...我覺得學校唔太在意呢類野.
睇張証書, 不如直接叫老師同小朋友傾下計.

回覆:四隻貓 的帖子

謝謝大家的意見!希望小兒也能加入你們的大家庭,愉快地成長,又成為一個充滿自信的小孩!

may I ask what questions are contained in the 1st and 2nd in parent questionaire?

And when was the 1st and 2nd interview last year? Is it one day or more?
‹ 上一主題|下一主題