用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。 ...
樓主: tobymama128
go

St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。 [複製鏈接]

引用:如果係要傳統名校,就唔駛諗,如果注重教學

原帖由 abby0624 於 13-04-13 發表
如果係要傳統名校,就唔駛諗,如果注重教學方法及升小配套,LH唔會差

...
Um......我心儀陳守仁吖!係咪LH 好啲?

HaYi  我仔SC (ENG/PHT), 而家TSL P1,
LH 都好多人考到TSL(睇佢網上入學), 所以差不多。   發表於 13-4-17 09:31

回覆:St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。

如果心儀陳守仁,我會揀學之園。

其實SC個 curriculum 係唔錯嘅,唔谷,小朋友返學開心又可 build-up 自信o不過隨着現今個個出外進補,單靠校內課程,真係唔足夠考小一o我大嗰兩個都係讀SC。其實入得SC嘅父母對子女都有要求,外邊補習係必然o呢個係致勝重要因素!今年我最細果個都入唔到SC,終於可一試一向口碑好嘅LH。到時就可以真正比較一下。重申,我最細果個連 waiting 都冇,你簡邊間都唔會 benefit 到我! 希望呢少少經驗可以幫到你!

回覆:St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。

我有2個朋友,一個小朋友讀KM, 一個小朋友讀LH, KM個家長都知LH出名語言教得好,佢話讀KM嘅好多都要出去補。睇你重視邊方面啦。我自己就好鐘意LH嘅自訂教材,同語言方面嘅教學。

真係好多謝各位媽媽既意見。
最後我決定揀LH啦!因為我喜歡LH既自訂課程及教材,活動教學適合仔仔,喜歡n班至k3都是雙語班主任(加上我prefer LH英普班,希望入到啦!),還有學校透明度很高,對於新手媽媽的我就更加放心。希望自己無揀錯啦!

ekhc    發表於 13-5-25 00:55

引用:真係好多謝各位媽媽既意見。 最後我決定揀L

原帖由 tobymama128 於 13-04-15 發表
真係好多謝各位媽媽既意見。
最後我決定揀LH啦!因為我喜歡LH既自訂課程及教材,活動教學適合仔仔,喜歡n班 ...
十卜!我都係LH家長,小朋友一讀就3年,你鍾意既自製教材、英普班、雙班主任,的確令我從來冇後悔過入LH! 黎緊我既小朋友上啟迪班啦,呢個都係另一個我鍾意LH既地方!希望你既小朋友新學年好似我既小朋友咁鍾意LH啦!

回覆:HauMiranda 的帖子

哈哈。放棄st cat offer,可能好多人都覺得可惜。但係我重視既係學校教學理念,課程,同老師質素,呢方面LH俾到信心我。
St cat 同LH之間既取捨,我都爭扎好耐先做到決定。畢竟這是仔仔四年的幼稚園生涯,希望做媽媽的我能為 他選最好和最適合他的KG!

引用:哈哈。放棄st+cat+offer,可能好多人都覺得

原帖由 tobymama128 於 13-04-15 發表
哈哈。放棄st cat offer,可能好多人都覺得可惜。但係我重視既係學校教學理念,課程,同老師質素,呢方面LH ...
放棄名氣大既 st cat, 身邊一定會有朋友比既壓力,不過十分欣賞你,唔盲目追求名牌,了解自己鍾意既野,十卜

ekhc    發表於 13-5-25 00:56

回覆:DevilPig 的帖子

係吖!做咗決定就唔諗咁多,免得自己後悔!其實st cat 都好好,但LH俾到我既,st cat 未必可以,就係老師會主動同家長多溝通,還有可以定期上網站睇小朋友上堂相(呢樣係LH 家長分享),所以我好buy。可能我份人本身唔好名牌,所以揀學校都唔會將名氣放在首位,唔知關唔關事呢?

引用:我有2個朋友,一個小朋友讀KM,+一個小朋友

原帖由 abby0624 於 13-04-14 發表
我有2個朋友,一個小朋友讀KM, 一個小朋友讀LH, KM個家長都知LH出名語言教得好,佢話讀KM嘅好多都要出去補 ...
請問你KM的課程係咪深一年呢?我個次去開放日老師講的。

引用:其實SC個+curriculum+係唔錯嘅,唔谷,小朋友

原帖由 NIDmama 於 13-04-14 發表
其實SC個 curriculum 係唔錯嘅,唔谷,小朋友返學開心又可 build-up 自信o不過隨着現今個個出外進補,單靠校 ...
請問外邊補習係SC普遍嗎?補甚麼呢?

引用:Quote:原帖由+abby0624+於+13-04-14+發表我

原帖由 DonaldTsang 於 13-04-16 發表
請問你KM的課程係咪深一年呢?我個次去開放日老師講的。
劍鳴K1已經學寫字,昨日去佢屋企見到

我大仔在SC 九龍塘讀完 3年, 都不覺太商業 , 除左學費冇咩其它要, 正正常常.

不過細仔去PN interview  在HH, 對面試的2位老師印象真的一般, 不如九龍塘的親切, 佢一見佢2位就想掉頭走,   當然是個別老師的問題.  結果冇 offer 都正常, 我亦沒有失望 (一直覺得HH 太貴及我地好遠可能冇車, 都係試下就算) , K1再戰.  

LH我見左康城的,感覺幾好, 雖然 first batch 未有 offer, 但都會等下,  我覺得LH 會較 SC 在學術上進取, 如KM, HKPS 似,  而且考小學的成績都不錯, 起碼我心儀個幾間都有幾大比例LH 的學生考到.  

故此對我來說, LH 實際 出來可能同 SC 其實不是差太遠, 只是名氣/ 歷史會有些分別.  

sysy474  不過細仔去PN interview  在HH( HH is Which School ? ) Thanks !  發表於 13-4-19 01:29

引用:兩間都心儀。仔仔性格好動,唔怕羞,唔怕陌

原帖由 tobymama128 於 13-04-12 發表
兩間都心儀。仔仔性格好動,唔怕羞,唔怕陌生人,多野講,算是一個有自信小孩吧!請問有媽媽和我一樣offer ...
LH, d 小朋友讀得開心

回復 DonaldTsang 的帖子

SC 嘅學生晌外面補習好普遍, 英文補 phonics, cambridge, Excel etc....數都會補。中文就冇乜聽人講,可能唔容易揾地方補都唔定!

Sc  有phonic,好少人出去補

以前唔係間間學校有 phonics, 小朋友又冇出外補習嘅年代, SC嘅 phonics 真係好唔錯。不過依家晌外邊係谷得好利害o我大仔以前真係單靠學校 phonics 冇晌出邊学。佢K3時先知9成同班同學都有在外学phonics, 而班主任都好奇怪我哋冇。最後我都繼續堅持唔補o但大仔考小一時english reading 確實同出邊嘅小朋友差一段距離o起初入小一,同班同學相比,佢嘅 reading skill 只算中下。
到老二, K1 放暑假前 NET 突然同我講老二D phonics 好差, 叫我一定要晌外面谷吓。當時我真係嚇一跳點解老師唔同我一齊諗吓可以點幫佢而係叫我揾外援。呢個時候,我終於向現實低頭,在外學 phonicso經過半年,老二已經俾今年嘅 NET 讃o SC phonics K3 先教 blending, 係3個 alphabets 嘅字o 依家K3 D 小朋友應該可以 blend D 好複習嘅字。
我深知SC 都有與時並進, 老二依家嘅課程無論中英數都比老大當年深o不過學校都非常注重愉快學習, 佢哋都盡量取平衡o
講到尾,我其寞都好鍾情 SC, 九龍塘嗰邊有好多資深老師oSC嘅課程真係可以令小朋友建立自信。我屋企係 SC "世家",所以對佢有一份特別嘅感情。其實我同 HaYi 都有D相似, 老三今年考唔到 SC PN, 真係有D失望。但老三去HH campus 三次, 三次都喊住走o可能佢真係同 SC 冇緣o LH嘅口碑咁好,真係好想以用家身份真正比較一吓。
以上都係我呢幾年嘅親身經驗,希望唔會得罪好多人吆

我個就可以以sc学枚的pho去睇(半估)荚文書,不過pTh冇拼音就怪些

回覆:NIDmama 的帖子

我不太明白點解sc有phonics 都要人補?那是否代表SC教得唔好?佢科科都建議人地去補,交咁高學費學咩?

我係LH的家長,LH的補習風氣無咁濃厚,如果老師叫學生出去補習,我估比家長投訴都有可能。另外,聽過有case係小朋友返兩間,sc lh, 過左一段時間,最後要cut一間,揀左cut sc.繼續讀Lh.
‹ 上一主題|下一主題