用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問拉丁舞對升中有冇好大幫助
樓主: yypapa
go

請問拉丁舞對升中有冇好大幫助 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

杰杰媽媽 發表於 13-1-25 11:36
校際個d比賽仲有分個人賽&隊際計分賽,所以要有獎都好易,仲要唔會同一個比賽項目太多人比賽。

我仔只係係d ...

如果講單一項目, 我見我女去校際舞蹈節, 無冠亞季, 只有優等獎,甲等獎同乙等獎咋wor (個人項目我又唔清楚)
(求祈禁一個比賽結果: http://www.hksda.org.hk/, 最右邊有舞蹈節成績)
果日約廿幾隊, 有2隊優等, 5隧左右係甲等, 其他乙等

至於冠亞季, 就係count晒成間學校個人呀隊制呀總成績之後, 就會有冠亞季俾學校

醒目開學勳章 王國長老

小美人 發表於 13-1-26 10:52
因為大多數人認為讀唔到書就一世無用...為香港教育制度悲哀

行行出狀元, 上次我女週年戲劇表演, 謝幕時有個好YEA既導師, 原來係某某博士, 真係叻, 如果我女第2時係咁我都安樂晒 (睇佢個勢都唔係ACADEMIC勁架喇, 跳舞戲劇都仲OK既), 不過事實上, 又有幾多狀元丫

醒目開學勳章

ha8mo 發表於 13-1-25 20:16
唔明點解你唉~喎
出國係一件好事丫
外國學校應更能容納到愛跳舞既學生

如果我小朋友要咁細個到外國讀書, 我都會唉.... 因為好唔捨得, 唔想佢咁細個D離鄉別井, 我同老公唔可以陪伴佢地成長, 仲要駛好多錢. (雖然我有朋友就係唔放心,去咗英國照顧兩個初中小朋友, 但咁咪即係要同佢老公分開!)

可以的話, 我都想我小朋友日後有機會到外國讀書, 但最好中學以後,或者做交換生(得就好嘞!!), 咁我會放心D.  但其實最好都係可以一家人一齊, 開心D.

我個女間中學
http://www.twghscgms.edu.hk/
上年成立拉丁舞隊 已經掃走2-300個獎
包括國際獎
http://www.twghscgms.edu.hk/campus/20130109/index.html
http://www.twghscgms.edu.hk/campus/20130121/index.html
其實除了Banding ^^ 仲有好多選擇

mesmerising  Agree. Banding is just one of the ways to measure a school.  Good to see your girl's school doing a great job on cultural development.  發表於 13-2-7 08:28

拉丁舞係屬於體育舞蹈, 係東亞運動會既比賽項目之一, 所以香港都有代表隊參加, 如果你女女有機會成為香港代表隊, 我相信唔多唔少對考中學會有D幫助.  代表隊有11歲以下, 12-15歲及16歲以上既組別, 每個組別只會選四隊, 亦會代表香港出外參加不同賽事.

坊間有好多不同既體育舞蹈會攪既比賽, 但唔係個個有認受性, 所以就算真係橫掃好多獎都唔代表一定好勁.

引用:Quote:小美人+發表於+13-1-26+10:52+因為大

原帖由 ha8mo 於 13-01-26 發表
到佢晌外國發左跡,就會有膠官出來話乜乜香港之光

膠官

回復 ohnono 的帖子

勁人

WChan 發表於 13-2-6 22:34
拉丁舞係屬於體育舞蹈, 係東亞運動會既比賽項目之一, 所以香港都有代表隊參加, 如果你女女有機會成為香港代 ...
agree!!!!拉丁有好多個賽會,個個星期都有賽事,每次落場只要肯比錢,參加幾項賽事就拎獎絕對無難度。我相信有玩開拉丁既家長會明白我講緊係咩野。

我覺得拉丁有認受性既獎,除左幾個大賽同港隊計分賽外,其他都係參考下就算。

jennyjenny 發表於 13-2-7 12:00
agree!!!!拉丁有好多個賽會,個個星期都有賽事,每次落場只要肯比錢,參加幾項賽事就拎獎絕對無難度。我相 ...

比賽可以培養小朋友鬥心係一件好事, 不過坊間有d會真係好似為左搵錢咁, 就算得一隊賽都可以比個冠軍你, 咁樣既比賽就算拎十個八獎返屋企都係無咩意思, 只可以當係一個鼓勵, 所以好多學校都未必會睇.

WChan 發表於 13-2-7 16:05
比賽可以培養小朋友鬥心係一件好事, 不過坊間有d會真係好似為左搵錢咁, 就算得一隊賽都可以比個冠軍你, 咁 ...

唔好意思。見你的分享很專業,想問下你有聽個" ADSC "這個會嗎?經常有比賽, 老師常常叫學生參加的 :money$$請問這個會的"IDTA" International Dance Teachers Association考試認可嗎 ?? 請指教。Thank you very much  (如果唔方便公開 ,請PM 我。)

Charlotte_mom 發表於 13-1-28 13:14
行行出狀元, 上次我女週年戲劇表演, 謝幕時有個好YEA既導師, 原來係某某博士, 真係叻, 如果我女第2時係咁 ...

今時今日,「博士」銜頭要留意是哪一間大學的,是否送的「榮譽博士」,因為有真有假,用$買來的亦大有人在......

ha8mo 發表於 13-9-17 13:29
你咪亂up
哈姆斯頓大學「榮譽博士」

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%93%88%E5%A7%86%E6%96%AF%E9%A0%93%E5%A4%A7%E5%AD%B8

哈姆斯頓大學(Armstrong University),又譯阿姆斯壯大學阿姆斯特朗大學,是美國加州灣區的一家野雞大學,目前已經關閉。學校曾在柏克萊奧克蘭設有校舍。

仲有葛珮帆博士

yyapa 發表於 13-1-24 14:49
女仔, 小三, 對拉丁舞好有興趣, 目標係英中, 最好係九龍區 .    請問拉丁舞有冇好大幫助 ?  有邊間中學拉丁 ...
小學師兄在全港拉丁舞賽獲獎,考全級5一1O名,考男拔,no offer.,始終睇成績。
‹ 上一主題|下一主題