用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男細B上到小學跟得上嗎?
樓主: day_bo
go

男細B上到小學跟得上嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:sugarnana+發表於+13-1-9+01:26+一直

原帖由 k_lego 於 13-01-09 發表
我讀書時, 偶然有1-2個大b,
加上果時冇咩人講呢d問題,
總之果年出世就跟果年班人上小學嫁啦嘛
大幾個月,乎合教育局的適齡定義,有咩閒言閒語?

對,不只是個案分享。在這裏幫到家長做決定的是理據,好壞處和風險等。我從未聽過細b的實質好處。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-1-9 09:34
大幾個月,乎合教育局的適齡定義,有咩閒言閒語?

對,不只是個案分享。在這裏幫到家長做決定的是理據,好 ...
有咩閒言閒語? 朋輩之間要講是講非, 唔會上教育局個網CHECK下先架..

當然我唔係單憑呢一點就話大B唔好.. 我亦從來冇話過大B或細B特別好..

最清楚自己小朋友既點都係父母自己..

這個問題其實要好冷靜去分析,而不要太受自家小孩的情況去討論。

shadeslayer的分析好有道理; 假設同一個小孩A,在11月或12月出世,可做細B也可做大B,同樣的天資,做大B有何壞處?
比同齡成熟壞嗎?
有需要為留班時比別人大一至兩年而擔憂嗎?
工作時比同級畢業生大一年有影響嗎?
擇偶會有困難嗎?
就算是女孩子比男生大一年有咩問題呢?
當然不是說大B一世無憂、平步青雲,只是起步時走得穩陣一點,已可減少家長不少壓力了。尤其報小學一關,大B的機會多一點點。

AMYBB111  yes..agree  發表於 13-1-9 17:37

回覆:男細B上到小學跟得上嗎

做大b唔係無壞處,小朋友由k1開始,太一帆風順,各方面無問題,家長好易自我感覺良好,有機會造成小朋友唔輸得/輸唔起性格,將來被其他本身天資優厚細b追上,打擊會好大囉。

xxariesxx 發表於 13-1-9 14:34
做大b唔係無壞處,小朋友由k1開始,太一帆風順,各方面無問題,家長好易自我感覺良好,有機會造成小朋友唔 ...
唔,呢個point有點偏差吧。

如果這是做大B的hesitation的話,那麼,資質高、聰明、漂亮的孩子不統統成為孩子成長的缺點? 是否一帆風順、能否承受失敗挫折,是每一個人都需要學習的吧。

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-1-9+14:34+做大

原帖由 Radiomama 於 13-01-09 發表
唔,呢個point有點偏差吧。

如果這是做大B的hesitation的話,那麼,資質高、聰明、漂亮的孩子不統統成為孩 ...
因為我眼見好多超大b真係一帆風順,但少少都輸唔起,5歲咋,佢一直會用種種理由黎堅持自己win。

xxariesxx 發表於 13-1-9 17:58
因為我眼見好多超大b真係一帆風順,但少少都輸唔起,5歲咋,佢一直會用種種理由黎堅持自己win。

...
哈哈,這個討論是講同一個小孩,做大B好、定做細B好,如果這樣說,同一個小孩,他轉做細B,讀書無咁順利,他就會輸得起??

例外永遠都有,有做大B不甚了了,也有做細B平步青雲; 只是當我們在考慮同一個小孩時,選擇那樣較可取。

言歸正傳,有些小朋友的確不適合做大B,那就是一些資優兒童,他們的學習速度好快,再夾硬拖慢一年,恐怕會成為課室的災難。

回覆:男細B上到小學跟得上嗎?

我對女就係大B上小學的,當佢地k2時,我覺得佢地非常呆,(可能我要求高啦)所以決定比佢地讀多年K2,當佢地讀第二年K2時,校長同老師都覺得佢地各方面d0有明顯進步!而家已經四年級了!

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-1-9+17:58+因為

哈哈,這個討論是講同一個小孩,做大B好、定做細B好,如果這樣說,同一個小孩,他轉做細B,讀書無咁順利, ...
sorry講得遠左

其實男孩的發展係比同年齡的女孩慢 (可能是1-2年), 直到長大成人。
我地讀書嗰陣無咁多知識, 亦無咁多計算, 讀到就上, 讀唔到就留; 又無補習, 又一樣大學畢業。
家長, 放鬆D啦 !

引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+13-01-09+發表

原帖由 xxariesxx 於 13-01-09 發表

...
我大學時的尖子同學不少是超大仔,大家都是由細叻到大。反而細仔真係極少。

每日送完阿女上校車,都會見到一個著 SPCC 校服既男仔等校車。 對他印象深刻,是因為他實在太靚仔啦。

有一日翻開育兒雜志,原來這位小朋友才9 歲,已經讀緊小五,應該屬於超細仔。

2012 暑假,他在星加坡拿取了國際數學比賽金獎。 還曾奪取校際 piano solo 亞軍。 細讀靚仔父母如何教育他,就是化興趣為動力,將數學和數字融入生活。 父母識教仔,個仔又有能力,羨慕死我。

但我 d 仔女不是天才兒,我又分心/身不暇, 都是根據科學研究/教育者們的建議,老老實實,做個大 B, 無謂試練自己的膽量和 EQ啦。

Jane1983  真係好sharp!又靚又數學叻又識彈琴!  發表於 13-1-10 11:25

引用:其實男孩的發展係比同年齡的女孩慢+(可能是

原帖由 小小山 於 13-01-10 發表
其實男孩的發展係比同年齡的女孩慢 (可能是1-2年), 直到長大成人。
我地讀書嗰陣無咁多知識, 亦無咁多計算, ...
以前足六歲入學,無得選擇,全部係大仔。計我話唔使選,一定係大仔。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-1-9+17:58+因為

哈哈,這個討論是講同一個小孩,做大B好、定做細B好,如果這樣說,同一個小孩,他轉做細B,讀書無咁順利, ...
同意得很,以同一個小孩來講,做大一定比做細叻。尤其男仔,大部分都鍾意做大。以前大學時,那些做細仔的男同學總不願告訴別人自己的出生月份。

回覆:男細B上到小學跟得上嗎

我只想到做細B,小一派位個機會率成功可能高過下一年,因為出生率每年升。如不幸考不到心儀小學,可下一年再考過小一...

glorio 發表於 13-1-10 20:39
我只想到做細B,小一派位個機會率成功可能高過下一年,因為出生率每年升。如不幸考不到心儀小學,可下一年 ...
一個孩子派位只派一次。就算可以派多次,如果第一次派得好,讀得辛苦咁點? 呢D理由同有一年留班機會差不多咁不實在。
請看 Malcom Gladwell 的 Outliner,他有數據說小孩因為大幾個月的優勢,大都可以帶到成年。

跳班天才除外。

我本身十分贊成做大仔好,但有這煩惱…
小兒10年9月,眼見他說話、自理、社交等各方面能力稍遜半年(但他其實古靈精怪,不呆笨,大小肌正常,英文好),本想讓他做超大仔,但後來知道心儀的國際學校是根據出生年份報考的,即是無得揀!
如果考唔到間IS讀LS,就變咗做細仔…
9月又唔算細唔算大,唔湯唔水,煩!

仔仔錫錫你  8月都要話揀,相信已經唔係一般成長生理問題  發表於 13-1-11 10:19
Jane1983  9月仲得揀,好過8月無得揀呀。  發表於 13-1-11 08:50

其實我認為如果課程程度適中,設計得與小朋友成長發展相符,根據出生年份來報考或收生是沒有大問題。只是本地課程往往比正常教快半年至一年,那相對男仔細仔來說就吃虧了點!

我個仔都係細仔, 當初冇想這麼多, 隨遇而安, 搵到學校米讀, 讀落又跟到, 小兒又好勝, 都冇再想過叫佢做大仔, 宜家已經小一,

回覆:Radiomama 的帖子

同意,攪事人多數高頭大馬。

‹ 上一主題|下一主題