用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基面試
樓主: nianyun
go

九龍塘樂基面試 [複製鏈接]

回覆:九龍塘樂基面試

報名表上巳填父母也上班,上星期先寄信來叫人今日in, 份份工都可隨時隨地請假嗰咩,擺明白食人家$30元

問家長問題的時候很搞笑,舉手發言!有小學生的感覺!最有趣的有很多家長緊張到不知道怎麼答!我第一個發言,後面跟口水一把!不用緊張成這樣!

回覆:immama 的帖子

報名表已寫了係今日同明天in,你交得form就預咗有機會今日in。仲有都無人迫你in,你請唔到假唔去in都得。申報我小朋友讀樂基,暫不評論interview format, 但家長連學校一早定好的面試時間都要complain, 其實係自己填表冇睇清楚,實在睇唔過眼。有港孩實在是港爸港媽的責任,對的永遠是自己,錯的永遠是人。

引用:++無聊在每人派一兜公仔,然後老師講故事,

原帖由 lovecupid 於 12-11-30 發表
無聊在每人派一兜公仔,然後老師講故事,叫小朋友取出故事中的動物,第一隻是大笨象,原來10個小朋友只有 ...

好在冇去in

對𣎴起各位,但我竟持相反的意見我覺得這次面試是5,6次中最好的一次可能我地好彩d,係兩個net,她倆都十分投入,言語表情一d都唔hea,講故仔問問題,其實一組小孩反應快慢,準繩與否,高下立見。問家長時,正好考小孩的專注和耐性,我覺得是較人性化的面試,我個人十分欣賞。(利申,我的組別只有6位小朋友,可能控制較易,我囝也在中途走出座位,應當被foul)

引用:報名表已寫了係今日同明天in,你交得form就

原帖由 Babyarsene 於 12-11-30 發表
報名表已寫了係今日同明天in,你交得form就預咗有機會今日in。仲有都無人迫你in,你請唔到假唔去in都得。申 ...
係囉,份表講咗中英班就用廣東話或英文in,如果英普就用普通話或英文

之前一直都話對呢間嘅 interview 唔好太認真。。。

上年in 過 pn, 老師態度差,明知唔會有機會,所以今年都無報k.

請問你地講緊inteview PN 還是K1??我明天in PN, 我住得遠, 坐Taxi來回要成300, 如果你地係講緊PN, in到咁hea, 咁我想不去, 請問interview PN是否真的十個小朋友group in??唔洗個別in?唔洗問家長問題??請回覆, 謝謝

回復 kwokbobo 的帖子

我今日in PN. 10個小朋友一組的group in. 沒有問小朋友或大人問題. 講了一個故事及唱了兩首歌就in完.

mrschung05 發表於 12-11-30 23:36
回復 kwokbobo 的帖子

我今日in PN. 10個小朋友一組的group in. 沒有問小朋友或大人問題. 講了一個故事及 ...

謝謝你的回覆, 請問等左幾耐先致group in??咁group in 又幾耐完呢??我還未填問卷,  我正考慮去不去, 請回覆, 謝謝

回覆:bee_eed 的帖子

你真係一位正面家長!

引用:對𣎴起各位,但我竟持相反的意見我

原帖由 bee_eed 於 12-11-30 發表
對𣎴起各位,但我竟持相反的意見我覺得這次面試是5,6次中最好的一次可能我地好彩d ...
我真的希望你小朋友能入讀一間你懂得欣賞的學校!我相信其餘在評論好差的家長只係覺得自己小朋友未能有機會被取錄!試想下如果在其他學校都冇offer,但偏只有這間被你們自己評論到如此差的學校選中......你會放棄此校的offer 嗎? 如果你仍然覺得是會的,那就很多家長都會多謝你!

回覆:junyi 的帖子

讚好!
學校很認真地interview又代表很公正嗎?問得好深又會話幼稚園啫使唔使咁深,太容易又會話好兒戲,唔知用咩準則。其實你永遠都唔會知道學校的準則,如果你小朋友in得好好,好投入又無喊,相信你唔會覺得好差。報之前都知會收得少,都知道落空機會大過中獎機會好多,決定報得就唔好話人呃你$30。
冇玩具玩係冇得warm up, 有得玩玩得開心又會覺得玩"創"咗個心。
其實係香港這個怪城巿先有好 harsh嘅幼稚園面試,外國啲國家in都唔使in唔通人哋又好有問題?
我係樂基家長,對我來說hkps 係一間好學校,小朋友反學好開心,只係反咗3個月英文普通話都好咗好多,老師全是好鼓勵小朋友,又沒有什麼多餘雜費,小朋友喜歡學校同反學已是最緊要。
只想發表個人意見,不喜勿插。

gifthoney  Good!!  發表於 12-12-1 22:37

回覆:junyi 的帖子

我In k,我可能也好彩,遇兩個net ,好似帶領play group 咁,幾nice,唔hea.,而且鼓勵小孩回答問題。一組7個小孩,in的東西好簡單,全部小孩都好sharp,都有跟指令,反應好好添。小孩都好開心。我地排左十分鐘便in,都okay 。
其實佢地in 的方式同德望差不多,只是語言不同。但德望排左一個鐘。

回覆:Starrylau 的帖子

我地可能是一組?我也忘記是6或7個小孩,但老師說了我們那組好smart兩三次,但可能只是客套話。𡿨我in4:00>仲有,我們是逐位家長答問題,每位答的都不同,沒有跟口水尾的情況

回覆:bee_eed 的帖子

我舊年in Pn係一對一問問題

反而今年K1係group in, 我那組的NET好好,但咁in係好難揀人,不過係十揀一就易。
其實德望都是group in,形式接近

回覆:PPyeung 的帖子

我當自己返左一堂$30的net playgroup而已。

回覆:PPyeung 的帖子

$30一堂,Net好好,值回票價

當然收的機會好低

‹ 上一主題|下一主題