用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真的為了K1沒有睡得好
樓主: 涼媽媽
go

真的為了K1沒有睡得好 [複製鏈接]

回覆:真的為了K1沒有睡得好

我都係11月細仔,都有in又一村,waiting,in左3間,2間waiting1間未知,下個月插班返N,真是冇其他學校收就繼續讀,大不了出年再報過,不過出年應該報少啲,只試龍校,所以今年晤好咁擔心,平常心(不過好難做到,我晚晚到趕番去睇信箱)

ching_800322  我都係插N班, 其實咁好些, 因為最少都有書讀, 所以插倒班都係好彩, 雖然間學校好一般!  發表於 12-11-15 19:15

大家向好方面諗,細B今年考唔到可以出年再考,起碼有二次機會!
我小朋友中B,今年一定要搵到,考得唔好都冇得考多年呀!

ching_800322  我都聽講中B 最難搵!!  發表於 12-11-15 19:13

其實我對個結果唔算好大壓力, 始終間間學校競爭咁大, 考到=中六合彩咁滯. 但我就成日諗住D過程, 怕自己做錯做漏, 攪到發夢都見到INTERVIEW既情境, 試過兩, 三次喇

我果個係8月B,唔大偏细,我都唔擔心,佢一定有書讀,考名校有難度,明年有無 second chance

細B今年唔得,明年可以再來過。我囡係8月中B,唔上唔落,唉

我沒有想讀什麼名校和龍校~只想有學校收了~剛剛又走去望信箱~又無信啊~可能真的找屋村學校吧~來做個後備等我安心~估唔到大家有相同經歷~我只想睡一覺好~

kellywu 發表於 12-11-15 14:12
細B今年唔得,明年可以再來過。我囡係8月中B,唔上唔落,唉

我囡係8月尾, 都唔上唔落, 沒理由於明年再報K1.  所以屋企樓下幼稚園, 龍校都有報.  暫時有一間保良局幼稚園收再AM.  所以11-12月出世小朋友亦唔係唔好.  

回復 snowpy2004 的帖子

No, I called KCS...my girl born in Dec 09 - but she doesn't let me apply for 2013/2014 admittance.

其實樓主真係唔使太緊張, 諗定點做大B, 另一邊又試下一些冇咁出名的幼稚園。
到左3月, 有些媽媽會放返啲位出黎, 到時WAITING 的可能有位, 可以讀住再搵!

回覆:涼媽媽 的帖子

我阿囝都是11月细囝,超明白你心情!很感恩他可在家附近上學!放鬆點啦!做大仔都幾好!

涼媽媽 發表於 12-11-15 01:12
個仔11月出世,比較上係蝕.由報名到interview好幾個月.in了才3間,2間收到waiting,1間未知.後面重有其他未in. ...
哇!!那你到小朋友升P1時是怎麼辦?豈不是不用睡覺了。

我阿仔都是11月b,很明白你心情!當初同樣擔心冇學校收佢, 因為佢仲未識講野,所以連村校都幫佢報埋, 多一個機會嘛!幸好有兩間學校收佢!

相信現今不論大仔細仔的媽媽,為了interview 都冇得好睡。

我仔12月超細B, 好好彩佢已有學校收左, 變得無壓力。

我亦會考名幼PN, 如果考到就可能遲一年做大B。

上得bk的父母都一定是比很多時間心機小朋友,我仔是12月的,咪又係行唔安,坐唔落,11月帶佢去咗11次面試,1收pm,1收waiting,1reject,日日望收信。唯有做吓其他事情,分散精神。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

仲票望多2weeks信箱……

我的又是中b女, 既報了村校, 又報了些較有名氣的幼稚園. 其實我是喜歡村校那一間幼稚園的, 有得收的話, 都唔洗再IN其他學校. 但是, 被waiting list, 另一間又係咁. 現在只剩下2間要面試, 不過勁驚囡囡在面試時的表現問題, 又脾氣發作......真係等信箱通知的時間等到人都癲. 冇覺好訓, 連發夢都是面試情況, 唉....好恐怖!

好想報了村校幼稚園而作為後備的家長, 在確定有他們要的幼稚園offer之後, 快d放出學位俾後補生.  減少後補生家長的等待之痛.  

個個都話入到好學校就好似中六合彩一樣. 我買六合彩既習慣係: 買少少, 因為好彩既話買一注都會中所以報左幾間, 得就得, 唔得就認命. 有D家長報十幾間, 我覺得超勁, 俾我會發癲.

引用:+本帖最後由+曼曼嘉嘉+於+12-11-15+23:11+

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-11-15 發表

我的又是中b女, 既報了村校, 又報了些較有名氣的幼稚園.  ...
我都係,村校報左一間,龍校又報左,第一間in係村校,去in果日個老師同隔離枱老師都表現到好鍾意我小朋友,仲話星期一收到通知架啦,點知一個星期後係reject。個心勁灰,而且中b,冇返n班,唔識入房坐,好在in多幾間後識坐,今日仲同我講話要去見老師。細b都有機會考多次,中b一定要出年讀架啦

引用:相信現今不論大仔細仔的媽媽,為了intervie

原帖由 IdaLuca 於 12-11-15 發表
相信現今不論大仔細仔的媽媽,為了interview 都冇得好睡。
最怕係囡囡可以做晒所有要求,而自己答得唔好,好似累咗佢咁

‹ 上一主題|下一主題