用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2頭的中中要轉為 " 英中"是否好難呀 ? ...
樓主: homme
go

band 2頭的中中要轉為 " 英中"是否好難呀 ? [複製鏈接]

所謂開英文班.
有些中中是有英文班. 兩班.
但是英文班都不是全部科目用英文書英文教.
(例如, 只是數學用英文書英文教,) 那麼都叫英文班咩.
其他歷史,科學都是中文書中文教. 但是中學就話個班是英文班.
那麼是這樣的嗎 ??

ydoris 發表於 12-11-8 13:45
如果係咁,可吾可以將學校開幾多班英文班來定是BAND2頭,中,同尾呢?精英班是否=英文班?英語延展有無成效?英書 ...
用英文班來分2頭、中、尾只是其中一個辦法,況且頭還容易分,中和尾就比較難分,好多時那些中學跟本都已經開不了英文班。
除了升中時的成績,有學校出現負增長的話,到最後的公開試成績可能表現極差都未定。以往有用公開試成績,包括會考和高考,現在就要用文憑試成績和入U率(如果有的話)。

精英班未必等同英文班,有學校有三班英文班,但可以得兩班精英班,亦可一班精英文、一班精數學。

英語延展只是對同學提供一些最基本和簡單的專科英語的認識,例如數學科較易推行,一些專有的名詞,專有的學術用語,讓同學不論在日後衡接新高中時或出來社會工作時都用得著。

至於英書英教,英書中教都是視乎同學的學習能力,英書中教只會拖慢學習進度,咁佢地考試又用返英文,但人家用相同英書,但用英教,用來英考,第一年可能分別不大,但三兩年後,效果截然不同。如果太勉強的話對學生和學校都沒好處。又如果同學不喜英書的,你用中教都沒用,佢跟本未能掌握到英語模式的表達技巧和方式,好容易弄考反拙,除了低分,還會做成抗拒學習!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:band 2頭的中中要轉為 " 英中"是否好難呀 ?

我發現份文件好tricky 喎,講一大堆嘢做到好似只係徵調,但其實精結就是以下一句及其附註:

"根據上述的框架,學校將不會再分為「中中」和「英中」6。"

"6. 隨著微調中學教學語言安排的推行,在高中階段,所有學校可因應學生能力和 需要,以及校本情況(包括教師具備以英語授課的能力以及支援措施),運用 專業判斷,決定非語文科目包括通識教育科的教學語言。"

就是這一句及附註,EMI 就變成只是for初中,高中就可以好似我地舊時噤"英書中教",唔知我有無理解錯呢?

我發現有中學雖然轉咗做EMI,但高中仍然全部用中文,唔知又係乜原因呢?唔知會唔會怕轉咗英文就要科科同band1學校一齊拉curve,令成績變差呢?haha..只是陰謀論。

homme 發表於 12-11-8 15:15
所謂開英文班.
有些中中是有英文班. 兩班.
但是英文班都不是全部科目用英文書英文教.
就算英中學校都有些是體育、音樂、視藝都採用中文上課的。
就算學校合資格開英文班,學校有權選擇個別科目用中文授課,以配合學生的程度和老師的訓練。你沒可能今年叫今年用中文教歷史的老師,明年抄左佢,換一個合資格用英語授課的老師。除此之外,我們作為家長就唔知姐,但作為學校,你估佢知唔知佢地收d乜野學生回來?有些同學,中文和數學超勁,但英文差,所以只能以band 2成績進入升中派位程序,若學校所收的同學中,佔一兩班是這樣的,你估學校夠唔夠膽全開英書英授!唔信?你可以到學校的周年報告,看看幾多所謂band 1、band 2學校的PreS1成績,你就明白!
:verycold: :verycold: :verycold:

onepiece 發表於 12-11-8 15:48
我發現份文件好tricky 喎,講一大堆嘢做到好似只係徵調,但其實精結就是以下一句及其附註:

"根據上述的 ...
新高中已變成自選,除了授課語言,學校亦可自選應文憑試的中文卷考核還是英文卷考核,所以又要攪個微調方案,好讓你在初中時提供簡單的基本訓練。但大多中學只選擇在某些理科的項目中進行微調。因為初中的科目以文科為主,物理、化學、生物、等要待高中時才展開。所以多集中在數學和組合科學裡進行微調,以便可衡接到新高中的課程時全英的課程。
相反文科較困難,因為文科若頭三年是以中文學習、中文書寫、中文考核的話,到中四才開始轉英文較困難。但個別學科的選擇改為英書英授還可以,但全部改為英書英授,學生會覺得吃力。

香港地,英文好係好緊要.英書英教我覺得係要既,但一定要學生能力達標LOR~英文程度差,但其實學習能力好既同學,結果英文可以拖跨整個成績..心有不甘.我覺得呢類同學正正是BAND2頭那堆英文班學生..佢地吾係差,但又要係中文中學讀英文班,吾上吾落咁..剛過去既統測,我都深深睇會到利害...英文程度不足卻英書英教,結果一敗塗地,合格率奇低..學生還埋怨上堂吾知老師講咩...英文-吾係我地既主要語言,卻使用率奇高...教育局....下一部要點??仲要係小班處拉鋸而吾提升學生既程度....後果不堪...

杰杰媽媽  我怕政府遲D只準學普通話,叫我地唔好學ABC   TIM呀, 佢點會再俾多D錢落英教資源到呀!你睇一回歸就玩英中/中中你就知啦  發表於 12-11-9 09:34

回覆:band 2頭的中中要轉為 " 英中"是否好難呀 ?

好多人好執著英書英教,但英教唔等於會令英文進步,大家諗真D,例如講英文教Maths, 講來講去個老師咪又係用D好simple的英文,中學生聽了英文真係會進步嗎?反而你叫個學生用英文問Maths 問題,你估佢有幾大motivation問?結果唔識就只有返去搵補習。
我重視英書,因為中學學習詞彙會帶到大學用,網上資料亦大部分係英文,所以覺得英書重要。但我唔認同英教是必須,大家睇吓聖家是中文小學,但英文Pre-s1 成績咪又係有資料裏的全港三甲。諗深一層,會唔會係當局當年無辦法提高學生英文水平,先諗計話一定要英書英教,但家長又唔理解對大部分學生來講可能會壞處多過好處。我地常常講民主,但如果叫18歲以上學生(中學或大學)一人一票,估吓會多人讚成中學英書英教定英書中教呢?家長好多時都會將自己覺得好的加於孩子身上(我都會),但有時想返轉頭,自己覺得好唔等同真係好,亦未必係孩子最需要的。
(haha,不是主流的看法,通常都會引來好多傳統思想的人的評擊,不過主流看法是否等同正確呢?有些人知道不正確,但只係怕被人插所以唔講啫。我講得直接,又無修飾用字,只係有果句講果句,唔係想嘈交。)

onepiece 發表於 12-11-10 11:57
好多人好執著英書英教,但英教唔等於會令英文進步,大家諗真D,例如講英文教Maths, 講來講去個老師咪又係用 ...
我覺得你講得岩,我地以前個年代英書中教咪又係咁考大學,一樣好多人考去外國讀書,只係如果個時加多 d oral 時間就 最好啦!
‹ 上一主題|下一主題