用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我覺得我个仔会冇書讀
樓主: iamiris
go

我覺得我个仔会冇書讀 [複製鏈接]

回覆:mavis625 的帖子

下星期再in两間,希望佢表現好d…

回覆:我覺得我个仔会冇書讀

可憐係我個日in迦南,全部都8月bb,我亞囡拗腰扭計十問九唔應,同房5個有3個都能夠坐定定玩玩具。細b都唔可以係單一藉口,唉

我囝幾叻囝吖, 又掉玩具、又逃走、又企上張櫈到跳 !

klove  我個囝都係一樣情況  發表於 12-11-5 23:52

引用:我囝幾叻囝吖,+又掉玩具、又逃走、又企上張

原帖由 ha.haa 於 12-11-04 發表
我囝幾叻囝吖, 又掉玩具、又逃走、又企上張櫈到跳 !
我个乜都話no,攪人部电腦同水機就叻…

我個八月B又係in得好差

真心想問係咪要坐定定、模範學生樣先有書讀?!

唔會冇書讀,仲有屋村幼稚園,唔好淨係報熱門的

引用:唔會冇書讀,仲有屋村幼稚園,唔好淨係報熱

原帖由 carson_ma 於 12-11-04 發表
唔會冇書讀,仲有屋村幼稚園,唔好淨係報熱門的
但好多屋村幼稚園程度淺,有冇 NET, 驚考k1 時更難有人收

回覆:hysze3065 的帖子

唔好意思,我仲以為講考K1. 通常屋村幼稚園只有K1-3, 咁到時考K1都要有間屋村幼稚園做backup。不過若有N, K1通常都收番咁咪有backup.  Anyway, 有NET的幼兒園對考K1作用不大,除非你要考國際學校或者Victoria, 其他大多用廣東話考,又唔會考英文

引用:我個八月B又係in得好差 真心想問係咪要坐

原帖由 lulub612 於 12-11-04 發表
我個八月B又係in得好差
其實亞囡in既野好多都識既,不過唔女做俾老師睇咋嗎><我唔排除佢好聰明,但好似見工咁,你讀得多書冇用架喎,面試唔掂,唔通要老闆請左你先發掘你潛能出黎咩。。。所以我同自己講唔好氣餒,呢度係香港,個遊戲係咁玩,就算n冇學校收,我會努力教亞囡,等佢自由發展!haha

回覆:ha.haa 的帖子

哈哈,好鬼搞笑!唔好誤會,唔係笑妳哋個bb啊,係我同我先生睇完覺得妳寫得好搞笑啊!

回覆:mc_pigpig 的帖子

我覺得未必有關係,因為每個小朋友學習成長進度能力都唔同。就以BB體重size黎衡量,都難以分得出大B定細B。
呢排可能返多左playgroup同interview,真係體會到好多好多!
各位媽媽唔好灰心氣餒,儘左努力就得啦!自己太緊張都會令自己小朋友緊張的!
註:我個仔都係7月BB

有少少有感而發.......對一個一歲多少少嘅bb其實大家會有咩期望呢?一至兩歲嘅bb唔係應該開心無慮咁生活架咩?唔開心仲點會有心情去學佢應該要學嘅嘢?一個bb人生嘅路啱啱先開始啫......同埋唔多唔少個遊戲規則好多家長都有份做成....

引用:Quote:原帖由+minirat+於+12-11-04+發表我

原帖由 mc_pigpig 於 12-11-04 發表
我個仔係7月b, 無錯,我們係“唔大唔細“,兼係可以趕及報兩歲班,但無疑,係比年頭啲大仔蝕底好多,縱使  ...
無錯,我仔仔6月29,都接近7月,這個月份好尷尬。
好似你講甘,吾大吾細。
雖然俾報名,系報名的B算偏細。  
不過都盡量平常心。
現在只是兩歲班,之後仲有漫漫長路。
就算"輸",都系現階段。
大少少就吾分大細B

juneforgbb  係, 我個仔都係6月尾出世....好似唔細咁, 但其實同1月大B已經差好遠..,  發表於 12-11-5 09:41

引用:有少少有感而發.......對一個一歲多少少嘅b

原帖由 marshmallowbon 於 12-11-05 發表
有少少有感而發.......對一個一歲多少少嘅bb其實大家會有咩期望呢?一至兩歲嘅bb唔係應該開心無慮咁生活架 ...
我初時都好似你咁諗,但後尾都係向現實低頭…因為好多朋友n ek 妈咪經驗分享,hea 足三年換嚟小一至小三的不適應…所以要認真考慮早谷定遲谷…

iamiris 發表於 12-11-5 08:20
我初時都好似你咁諗,但後尾都係向現實低頭…因為好多朋友n ek 妈咪經驗分享,hea 足三年換嚟小一至小三的 ...

我諗主要係睇下父母對自己小朋友既期望, 如果望佢成龍既﹐幼稚園開始已經好似考大學架, 如果只係望佢第時大個有份穩定工作, 養得到自己家庭三餐無休, 咁其實都唔洗push得個小朋友咁勁既, 做父母都係想幫小朋友鋪條易行D既路, 但行唔行到都係睇佢自己, 盡左力就得

引用:Quote:iamiris+發表於+12-11-5+08:20+我初

原帖由 juneforgbb 於 12-11-05 發表
我諗主要係睇下父母對自己小朋友既期望, 如果望佢成龍既﹐幼稚園開始已經好似考大學架, 如果只係望佢第時 ...
咁都唔希望佢次次默書都唔合格架。我个fd个仔小一唔適應,開學到依家得一次合格…之前就係hea 住hea住,依家我个fd好後悔,叫我千萬唔好太hea.…

回復 iamiris 的帖子

其實讀唔讀到書,好在乎個小朋友本身有無"書緣"...有嘅,唔需要點谷,輕輕地幫一把都已經有效果。相反無嘅,點樣谷都無用。當然,所有父母都希望"望子/女成龍/鳳",但呢樣嘢真係無得強求。就算成為十優生又如何,係咪全部都成為出色嘅人才?我真係唔清楚,但真係好少聽到有報導講十優生嘅出路係點....

況且,喺依家呢個社會"笑貧不笑娼"嘅風氣,十優生係咪又一定會搵到好多錢,過住好好及安穩嘅生活呢?

所以,以我做女嘅經驗,一切都係在乎個小朋友本身有無心(/緣)去讀書,如果無嘅,點谷都無用,或者會弄巧反拙。

heidya  好岩  發表於 12-11-5 12:21

引用:回復+iamiris+的帖子 其實讀唔讀到書,好

原帖由 marshmallowbon 於 12-11-05 發表
回復 iamiris 的帖子

其實讀唔讀到書,好在乎個小朋友本身有無"書緣"...有嘅,唔需要點谷,輕輕地幫一把都 ...
盡力而為啦…

my husband and i also worried on this.

have interviewed for two schools.... sigh... not repsonsive at all~~

mine is Oct BB, so, compared to the BIG bb, he's really " a baby" , not competitive at all~

hv245 發表於 12-11-4 07:50
唔係太擔心,學校首輪揀人收,揀大B,揀講野叻,反應好;但到交留位未必人人交,又有位出黎俾waiting list;  ...
謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題