用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 第2輪IN崇真大家IN成點呢?
樓主: bearwhat
go

第2輪IN崇真大家IN成點呢? [複製鏈接]

回覆:joetsang 的帖子

溫馨提示。。下次去任何一間interview早15-20分鐘到就最好  太好 呆等 公主 少爺實鈕計架  我今日都聽到義工話 你地甘早黎坐下先。。。都好多人在操場 等。。。

我第4輪,5:55準時到,6:30入玩具房,6:45見完,老師又真係無心機IN,我個女講自己個名(XX),講2次老師都聽錯佢叫老師,我忍唔住話唔係,跟手指一指個LABEL俾佢睇。  隔里個小朋友唔係望住老師答嘢,我見個老師直頭無咩等佢D答案。3分鐘唔駛就話,好啦,BYEBYE!

回覆:smile_w99 的帖子

收9班,270人!

回覆:Andymammy 的帖子

九班270 人 但最少 3000人 點攪呀

我都覺得安排好麻麻! 我見第7輪, 封信話係6:40, 點知我一入去係見到第5輪嘅都未入, 不過我都明, 面試嘅野delay係常有, 不過外面果位老師, 狂叫我果輪啲人入去禮堂等! 我於是走去前面問啲義工家長究竟入到第幾輪, 要等幾耐, 個家長義工叫我7:15之前番來, 我咪同個仔出去又玩滑梯囉, 玩到7:10, 外面個老師叫所有未in嘅都要入去禮堂等, 果陣滑梯果度已經得番小貓三四隻, 我唔入好似好異相, 入到去都仲要等起碼10分鐘先至入得, 最後7:35完成走人。

要人等唔緊要, 不過你哋自己溝通唔該好少少, 唔好未見得又猛叫人入去等。

回覆:第2輪IN崇真大家IN成點呢

冇報,因為佢收50比其他學校好30明顯掠水,而且,屯門崇真係我年代係勁唔得,所以冇報。

唔該晒各位報第二輪料呀!!

我應該係第三論或第四論...但好唔明,why第二輪都係無乜改善咁,以為會吸取第一次既經驗~~~

昨天我們是第三輪。我的感覺還是不錯的。

5:40pm到達禮堂,等到6:15左右,到課室跟一大班小朋友坐下來,各自玩桌上的组件玩具。

不多久後,就可以到另一個課室,裡面共有6個老師。 每兩個小朋友,坐在兩個老師面前,一外籍,一普通話,家長可以坐在小朋友旁邊。一開始时,老师就給了小朋友一條玩具魚。

問的問題,大約是:

英文:你叫什麼名字?誰陪你來?看著圖畫指向眼睛,問:這是什麼?我兒子則自動告訴老師,手裡的是一條魚。

普通話:拿著麵包玩具,問:這是什麼?麵包玩具是兩邊合併起來的,在小盒子裡面,有不同的半份组件,其中有麵包的组件,老師就問:請你拿同樣的東西,把他們合併起來。然後,再拿著西瓜玩具,問:這是什麼顏色?跟著,放了一個搖鼓,老師拍了幾下,叫小朋友跟著做。

之後,就這樣結束。

在整個面試過程中,老師都很有笑容,而且很鼓勵小朋友的反應,每次我兒子回答了,都笑著拍手稱許,到最後,說再見時都是很寬容的,令人感覺很好。

至於說面試要等待。。。我們去公司見工不用等嗎?有時候,在不同的步驟安排下,時間都不可能掌握得那麼準確的,只要不那麼過分,我覺得都可以接受的。

但IN我嗰個老師好有耐性喎!! 我隔離個小朋友唔肯答, 佢媽咪係咁氹佢, 但兩位老師都係咁等喎!!

你地已經好好, 我個仔in第九輪last個...應該冇人可以遲得過我...

等太久, In 3 mins.

interview的目的,就是要让学校判断谁比较适合,只要公平,大家3分钟,结果是可以被录取,就可以了。不是什么都讲成本效益,资金回报的。当然,如果是付钱上playgroup,当然希望是起码1个钟了。

其實學校揀緊小朋友的同時, 都可能揀緊家長.  唔好睇少個3幾分鐘, 有經驗嘅老師'稍一稍'個小朋友再望一望家長(唔耐煩個樣/迫緊小朋友個樣/黑面個樣)......已經揀咗啦.

坦白講, 如果你地連interview呢關都咁多怨言, TT真係唔係幾適合你地, 因為第日仲有好多野係需要更多耐性/包容. 廿幾三十人一班, 到時又會話老師唔夠貼身, 又話老師唔成日打黎報告, 又話校車服務唔夠週到等等......但往往都唔記得自己只係交緊幾百蚊學費, 學校已經免費做多咗好多野, 反而仲要一味要求,要求, 要求.

有人話內定?! 如果有, 我都想知今年點解連原校讀緊嘅小朋友細佬好妹都無得優先面試?!

LuLuKiuKiu    發表於 12-11-1 22:46

好彩我in第一輪, 唔使一個鐘搞掂晒走行, 不過程序真有點混亂,

leung-baby 發表於 12-11-1 10:53
其實學校揀緊小朋友的同時, 都可能揀緊家長.  唔好睇少個3幾分鐘, 有經驗嘅老師'稍一稍'個小朋友再望一望家 ...

哈,如果考耐性係其中一環,咁我咪有分加,
因為老師IN 完話OK 時,
我仲話: 喔,咁快走得嗱

凡事包容,忍讓,世界可以更美!

我都等左超過一個鐘先入去interview ,我都係interview 大約五分鐘,我覺得那五分鐘都全面嘅,有考講野,打鼓,顏色,身體位置(指圖片加小朋友),拼圖,物件名(個條魚),更有一條考相同(different)的問題,小小難,我囝囝吾識答呢條。
另外,我隔離的小朋友未識講野,老師都有耐性引導佢試,所以老師都ok,吾算趕收工,幾千人interview,算係咁啦!我接受

我in2輪,in我地個老師ok喎! 我個女唔答佢,而我又晤敢幫囗,個老師有引佢答,唔覺趕收工。只係囡囡in 得晤好

回覆:第2輪IN崇真大家IN成點呢?

仲未收到interview信 唔知仲有幾多輪呢?

我昨晚收到interview信,15/11  5:10in

火柴人kiki 發表於 12-11-1 12:24
我昨晚收到interview信,15/11  5:10in

請問係幾時交表?? 我想睇下自己大約會幾時收信....TKS~~
‹ 上一主題|下一主題