用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「申請學生成績次第名單」排名
樓主: hong_yau
go

「申請學生成績次第名單」排名 [複製鏈接]

如自行band2中學收了, 就無得大抽獎抽自己中學.

nickfather 發表於 12-10-23 23:10
相信老師的,她亦沒必須報假,但由大家在選校上討論分析,
我是抱懷疑陰謀論的心態!!
自己知自己事,既然小朋友的成績是band 2尾3頭,不如索性揀2間band 2中學,搏一間好少少,一間保守d。
還掂自己中學又係band 1,就算老師幫你叩得到,第日都會吃力。

升中因是一生人一次,在有直屬中學的小學裡,我會盡力找多一點資料,例如打聽一下上年同名次的同學派往那裡,或看看上年學校有幾多同學派往直屬中學、平均名次是幾多。再打聽一下級同學的各科分數,如果考前列的同學,各科分數如果是A或者都是90分以上的,算是合理。如果考第一的同學都是C、D等這樣的成績,就要小心學校可能刻意將試卷調深,做成錯覺成績下滑,家長在評估時,可將banding調高一點,例如,band 2尾的可調高至band 2中甚至band 2頭。

如果你採納老師意見的,可以不理。不是有直屬中學的都可以不理,但仍可以找多一點資料作比較。
:verycold: :verycold: :verycold:

cow 發表於 12-10-23 23:38
如自行band2中學收了, 就無得大抽獎抽自己中學.
這點我明白,
老師都係甘講,說自行可以搏好D,
但佢好矛盾甘叫我唔好搏出面D band1,
又叫我只填自己直屬!!
好明顯是幫自己中學,但我是明白的!!

hong_yau 發表於 12-10-19 15:44
請問大家, 「申請學生成績次第名單」排名 --> 這一個是什麼?
我見有一些學校在中一自行分配學位收生時需要 ...
唔知啱唔啱, 我認為如果在一些中學在"中一自行分配學位"收生時需要提供這一個資料, 是指申請的學生在該小學的排名, 學生填上全班排名/全班人數, 及全級排名/全級人數 (視乎申請中學的要求), 王給小學蓋印作實.

如果指全港排名, 正如前面的家長講, 學生家長係唔會知.

回復 nickfather 的帖子

nickfather, 我有個同事個case同你一樣, 佢阿仔上年讀st. jo, 學校一樣係叫你選直屬中學第一....如果唔係叩門好難幫你... 完全同你一樣. 而我好認同你既睇法&選學校的位置. 如小朋友是b2尾至b3, 叩門時學校點幫到手叩吖. 所以如果係我, 都會只在乙一選直屬中學.自行選自己心儀的b2好學校.

ohnono 發表於 12-10-23 23:39
自己知自己事,既然小朋友的成績是band 2尾3頭,不如索性揀2間band 2中學,搏一間好少少,一間保守d。
還掂 ...

你這句:

就算老師幫你叩得到,第日都會吃力

正是我想到的難題。

仔仔的成績中、英文也是七十分左右,數、常有八十幾,

其他副科都有八十幾。

同老師溝通過,以往他們的派位是各banding各佔三份一,

而在前次逞分試中,大多同學成績也有很顯注的躍進,相對阿仔就…..

至於有否調深試卷,就很難得知,但所見又唔太覺!!

ohnono  如果有名次的話,打聽下考第一的同學是甚麼分數就清楚。  發表於 12-10-24 01:54

Jackieson 發表於 12-10-24 00:34
回復 nickfather 的帖子

nickfather, 我有個同事個case同你一樣, 佢阿仔上年讀st. jo, 學校一樣係叫你選直 ...

最後朋友阿仔點呢??

有時老師的話影響真大!!浯順服佢到時求佢真係唔使旨意!!

ohnono  老師嘅話有時都要選擇性地聽。有的老師為求派頭3志願的數字好睇,完全唔考慮不同區域的特性,叫band 1同學第二、三選擇填band 2學校。  發表於 12-10-24 01:59

nickfather 發表於 12-10-24 00:55
最後朋友阿仔點呢??

有時老師的話影響真大!!浯順服佢到時求佢真係唔使旨意!!
你唔聽佢話就要預左唔求佢。但又要諗一諗自己的成績,到叩門時,我諗你地都會有唔少同學會返去叩門,你估band 1學校會唔會收band 2尾3頭的學生!
從實際去諗,你自行填一間沒希望的學校,花了一個自行位,目的就是要叩門時,老師會幫你!

到時,老師都幫唔到你的時候,你又白白浪費了自行的機會。你真的喜歡自己學校的話,就算你確定自己小朋友是band 2,但band 2學生的抽獎還要等待所有band 1學生派完,看看有多少位剩餘才輪到你抽,機會又再少咁一截。
花了第一志願在直屬學校,第二志願你還得退一步,看看有那些學校是適合放第二的才好,否則有機會派到好後的志願。若從好處看,可能一擊即中呢!但我真係好衰,成日諗埋d衰野

又如果以第一身去考慮,一定好想搏,唔搏過會後悔,賭仔心態。所以,搏唔搏得過就見人見智。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:nickfather 的帖子

其實你阿仔成績幾好吖,唔會b3啩,而你選校都諗得好全面。我同事就無聽老師話,如果無記錯,佢選校同你諗既一樣,只在乙一選直屬中學,最後去咗波記,應該在自行或甲部派去。

要睇band2生升直屬中學的比率, 和是甚麼中學.
例如LS或MSS, 我只會在自行揀它.

其實nickfather你左上面提到,小學的banding分配是各佔1/3,如果中學得你地一間小學直屬的話,佢收盡都係得1/3 band 1生,如果學校收8成小學的學生,咁中學有機會不但收band 2生,還要收10%band 3生。

這樣你們的中學可能已是一間band 2中尾,3頭的學校,不是band 1學校了。況且,以這樣的配搭,我相信有大部份band 1生會向外發展,到時若有20%band 1生走的話,餘下的直屬位,將會全數由band 3學生頂上。

如是這樣的話,nickfather你的小朋友又是band 2、3的話,直情唔洗搏喇,返到直屬學校的機會一定高。

看來只是你不甘寂寞,放棄一間十拿九穩的學校,想搏一間比直屬中學更好的學校而矣!

咁就簡單得多,放棄直屬就要承受風險,恐防回頭直屬不要你。不如看看往年多唔多band 1直升中學,第二考好d呈分試,如果可以進佔第二個1/3,即是band 2的時候,到時band 2生一定抽到直屬位,你自行揀出面的更好的學校試下都無妨!

nickfather  最尾段直得細想,在這裏學到很多,謝謝~  發表於 12-10-24 13:11

Jackieson 發表於 12-10-24 09:27
其實你阿仔成績幾好吖,唔會b3啩,而你選校都諗得好全面。我同事就無聽老師話,如果無記錯,佢選校同你諗既 ...

我初初都感覺唔太差(一定唔係叻),但原來真係甘,
可以甘講,這遊戲的原則是要分上中下三堆人,
誇張D有三十人升中甘計,
十個考一百分,
十個考九十九分,
十個考九十八分,
九十八分果十人會被視為b3,
幾無奈,但又奈何!!

ohnono 發表於 12-10-24 10:20
其實nickfather你左上面提到,小學的banding分配是各佔1/3,如果中學得你地一間小學直屬的話,佢收盡都係得 ...

如你所說的話:
學校收8成小學的學生,咁中學有機會不但收band 2生,還要收10%band 3生。

這令我更要問清楚,因所知及之前的概念是就算收直屬小學8成都好,只收b1、b2,
b3係俉收的。
即就是己派了百分之六十六(三份二)的b1、b2,
還有10多%的直屬保留位是回給非保留位與街外生爭的,
而並非派給直屬b3生。
我這概念如你所說的便有出入了(先不理b1有多少位留給b2爭)

看來只是你不甘寂寞,放棄一間十拿九穩的學校,想搏一間比直屬中學更好的學校而矣!
我說過如派到直屬就完美,
事實在見老師時,她問為何自行不選直屬??
我回答如直屬中學現在收小兒的話,我馬上簽承諾書。
所以我心直屬是首選,但也要面對兒子的實際成積,
搏b2頭也很微,何况b1,
如真的b3也得順服面對(希望唔發生吧)

仔仔考好d呈分試就一定係好事!!

nickfather 發表於 12-10-24 13:04
如你所說的話:
學校收8成小學的學生,咁中學有機會不但收band 2生,還要收10%band 3生。

直屬或聯繫學校如果中學願意收band 3的學生的話,不一定band 1、2的同學,中學可以自決。
如果你真係鐘意直屬中學的話,我覺得老師今次又幾有道理,程度又對配,點解你唔揀番自己中學!

nickfather  有否中學(在有選擇下)願意收band 3的學生??
老師的話就是提示?十五十六就是甘嘞!!  發表於 12-10-24 13:40

nickfather 發表於 12-10-24 00:44

老師溝通過,以往他們的派位是各banding各佔三份一,

Marymount 都話他們的banding各約佔三份一, 但我唔係好信. 我想他們只是希望那些band2尾的同學, 以為自己是 band3,而自動放棄直屬中學.

ohnono 發表於 12-10-24 10:20
其實nickfather你左上面提到,小學的banding分配是各佔1/3,如果中學得你地一間小學直屬的話,佢收盡都係得1/3 band 1生,如果學校收8成小學的學生,咁中學有機會不但收band 2生,還要收10%band 3生。

這樣你們的中學可能已是一間band 2中尾,3頭的學校,不是band 1學校了。況且,以這樣的配搭,我相信有大部份band 1生會向外發展,到時若有20%band 1生走的話,餘下的直屬位,將會全數由band 3學生頂上。

如是這樣的話,nickfather你的小朋友又是band 2、3的話,直情唔洗搏喇,返到直屬學校的機會一定高。

咁就簡單得多,放棄直屬就要承受風險,恐防回頭直屬不要你。不如看看往年多唔多band 1直升中學,第二考好d呈分試,如果可以進佔第二個1/3,即是band 2的時候,到時band 2生一定抽到直屬位,你自行揀出面的更好的學校試下都無妨!
直屬收8成,是除去自行那3成之後給統一的8成,即全部中一學額的56%(70%x80%)。
如果中學部和小學部一級人數相約,即小六生人數的56%會升去中學部,假設其中7% (按你說的20%band 1生: 33%x 20%)的學生會他去求其他英中,即63%的小六生會升中學部。那就只是剛剛好收哂Band 1 and Band 2 的小學部學生。如果是Band 3,機會就微了。當然如果中學部一級的人數較小六多,情況又樂觀一些。

同意nickfather 應打探差不多名次成績的師兄/姐,到底是否派去中學部。感覺老師其實俾緊貼示nickfather,佢仔是boundary case,中學部係有機會收的,可能是自行時也可能是叩門,但先決是自行要揀中學部。

ohnono  謝指正。  發表於 12-10-24 14:39

fion6406 發表於 12-10-24 13:58
直屬收8成,是除去自行那3成之後給統一的8成,即全部中一學額的56%(70%x80%)。
數式接近但不正確.

ohnono 發表於 12-10-19 16:02
回復 hong_yau 的帖子

意思是在這次自行收生,中學收到的申請表中,

我又唔係好明,通常是1,2月交表去學校,唔知我資料有無錯,那時都未考哂呈分試,教局會有數據分析到排名嘅?

kt2007 發表於 12-10-24 16:31
我又唔係好明,通常是1,2月交表去學校,唔知我資料有無錯,那時都未考哂呈分試,教局會有數據分析到排名嘅? ...
教局的次序名單就跟據頭兩次呈分來排。待第三次呈分試後才有banding,但都唔會公佈,只用來電腦派位的先後之用。
反正都未有banding,中學只可以跟據教局的排名和校內成績來作比較,有望成功搏高一點,特別是那些邊緣人。

ohnono 發表於 12-10-24 16:42
教局的次序名單就跟據頭兩次呈分來排。待第三次呈分試後才有banding,但都唔會公佈,只用來電腦派位的先後 ...

明白,真係謝謝你分析,我個仔今年6年級啦,其實之前已開始係這板睇吓資料了,但現在都好像唔知點好,原本都想開始整定申請的信函,但想報個啲英文中學,佢地都說明interview是全英,作為家長寫的信是否應該都要用英文呢,好老實我英文又唔係好好,於是又擱置了,所以都唔知做乜好,阿仔係第一次平估(這只是一個測驗,在學校會佔40%分跟下次評估的分一起合計),剛派了數學,想不到竟是由一年級以來的最低分,佢上年又有一次操行得b-,所以整個人都好像好沮喪,都唔知點好!sorry呀!係度申。

其實我個仔都算邊緣人,佢好多時都是欠2-3分個分數就可由B去A,所以好無奈,成績表係b多過a。
‹ 上一主題|下一主題