用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道2012 DSE成績
樓主: kdpeter
go

播道2012 DSE成績 [複製鏈接]

回復 happy_lavender 的帖子

囡囡在播道念小二,看到他在關愛下成長和愉快學習,功課量不會很多,每天還可以看看書、做下手工。學校是包容學習上的差異的和愛護學生,起碼校長有guts說小六學生只要選擇播道,中學一定會收番哂。我覺得自己找到適合囡囡的學校,而唔係一間名校。祝福你也找到適合你小朋友的學校。

回復 eddyc88 的帖子

正式開始玩呢個遊戲,星期六見第一間直資,緊張又興奮(未識死)!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

2013 DSE 成績又如何?
雖然我們跳船了....但也希望播道可以向上流動, 我仔仔六年小學也很愉快.
(愉快生活是不可永遠永遠!!! )

引用:2013+DSE+成績又如何?雖然我們跳船了....但

回覆 resume 的帖子

小朋友當年入讀小一, 考全級第8, 見佢公課量唔多, 有好多時間看課外書,
教師很有愛心, 如果只講德行, 播道真係唔錯, 但考DSE成績方面就有保留,
不過應該會一年好過一年. 也知道有好多家長要求學校提升公課量, 校長都好為難!

我個人觀點!
講求德行學做人之如都需要跟社會接軌, 有時學習就在不停解決問題中濾積經驗,
也不是每個學生都是天才可以一里通就百里明, 所以在一些學科係需要做大量PAPER濾積經驗,
雖然香港政府不停講[求學不是求分數], 可惜現時升學遊戲規則就係睇分數!
但講到最後, 其實真係只睇入大學機率!

唔知今年DSE 係點呢?

希望入到播道, 多謝以上意見

我的小朋友很喜歡上學,而英文方面能力都提升了,學校真是做到愉快學習,好慶幸可以入讀此學校!

回覆:Tan07To13 的帖子

我個小朋友可能岩岩升小一仲未習慣,返學有時會喊,不過so far佢都話好開心,同埋佢嘅英文同普通話都有好大進步呀,我都好開心佢可以讀到播道

回覆:ecec1122 的帖子

今年成績有進步,已經追到同區的羅氏基金,相信會一年比一年好。加油!

引用:今年成績有進步,已經追到同區的羅氏基金,

原帖由 bignose 於 14-09-22 發表
今年成績有進步,已經追到同區的羅氏基金,相信會一年比一年好。加油!

...
真的嗎?由2012 18 percent 跳到60幾(我只有2012 data)

回覆:evahui619 的帖子

是2014的數據比較,你可參考羅氐網上資料

引用:是2014的數據比較,你可參考羅氐網上資料 +

原帖由 bignose 於 14-09-25 發表
是2014的數據比較,你可參考羅氐網上資料
Raw data在哪?EC從來唔喺網頁公布,想知,謝謝!

回覆:sorman 的帖子

只提供比現讀家長

醒目開學勳章 王國長老

2013在SCHOOL REPORT (P18)
都唔錯丫

醒目開學勳章 王國長老

http://www.evangel.edu.hk/ecube/ ... -14SchoolReport.pdf

very good report
‹ 上一主題|下一主題