用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 比小朋友去playgroup係咪真係有用??
樓主: arfion
go

比小朋友去playgroup係咪真係有用?? [複製鏈接]

小女是獨女, 細個因為太痴身, 太怕羞, 驚面試幼稚園時出問題才去返Playgroup, 我只安排一星期上一堂, 每堂一小時親子Playgroup, 個人覺得, 短短一小時不能要求小朋友吸收到什麼, 其實最主要是家長從中學懂怎樣幫到小朋友, 將接觸到的, 吃到的, 見到的.....均會對小朋友有什麼幫助及刺激, 回家後再用類似方法及運用簡單用具教她, 返Playgroup只是剛起步的群體活動, 最主要是回家後家長配合, 才能發揮Playgroup的作用.

回覆:比小朋友去playgroup係咪真係有用??

其實小朋友咁細個,最緊要開心,番play group都係想揾個安全嘅地方,同其他差唔多年紀嘅小朋友開開心心咁玩,只係一個鐘時間可以學到幾多野?都係要靠父母喺屋企教最重要

回覆:比小朋友去playgroup係咪真係有用

簽名被屏蔽

check your pm

回覆:比小朋友去playgroup係咪真係有用

我囡囡八個月,尚算新手媽媽。近來帶了bb返playgroup 是訓練大小肌肉的。那個playgroup沒有唱遊,沒有認字。父母可以一齊參與,物理治療司會講如何令bb大膽D,靈活D,仲鼓勵我們在堂上學到的東西在家裏多D同bb玩,例如..倒樹衝..。或許有些父母覺得bb吸收知識最重要,但係如果bb無強健既身體就乜都唔使學,唔使玩。總括黎講,呢种playgroup幫左我地知道,1.原來係可以咁同bb玩架 !?2.bb 大膽左,勇敢左。 3.親子互動多左

回覆:比小朋友去playgroup係咪真係有用??

計我話, 唔好哂錢, PLaygroupr 咪我地細個係遊樂場玩既野搬去PG玩, 仲要收錢, 只係有個外國人同你講下英文又收你錢

回復 Mummummea 的帖子

其實我都搵緊playgroup, 都有睇過rockababy, 好似係好潮的playgroup咁。
不過呢, 我係打 rockababy 再search, 但係我有點confused, 外國都有好幾間rockababy, 咁香港呢個係唔係d攞專利來教的課程?定係點既呢?

回樓主:playgroup有冇用, 我覺得見人見智, 有時間又能夠做的, 都係盡量做下, 對個bb盡人事囉。
有些教得好的, 真係可以一個活動教好多野, 我都覺得d老師好勁!
至於小朋友, 佢地唔會因為上一兩堂就有好大改變或顯著分別, 只要大人覺得內容好, 佢地又玩得開心, 有沒有實質可衝量的進步或啟發潛能, 就當係bonus囉。
我有個朋友, 去參加playgroup, 我覺得麻麻, 佢都好enjoy, 佢話覺得自己唔識同bb玩(14個月大), 而係playgroup就學到點同阿b玩。我聽落覺得好笑, 但佢真係咁覺得嘛, 所以是看你自己的需要, 以及時間金錢上的能力, 再看課程內容與師資, 決定參唔參加囉。

引用:小女是獨女,+細個因為太痴身,+太怕羞,+驚面

原帖由 pearlpytai 於 12-10-04 發表
小女是獨女, 細個因為太痴身, 太怕羞, 驚面試幼稚園時出問題才去返Playgroup, 我只安排一星期上一堂, 每堂 ...
agree!

我覺得有用,我女女半歲開始番PG,到依家兩歲,番過(連埋試堂果D)5間PG,全部都係NATIVE英文老師教,除左想佢習慣聽/講英文,仲想佢唔怕陌生人,多D同小朋友接觸。

仲可以了解到不同階段有咩玩具、遊戲、律動可以同佢在家做。

雖然呢1年半用左好多錢番PG,但係值得的。但最好係爸爸媽咪自己同佢上,因為最清楚個小朋友既發展,同埋可以同老師多D溝通,好多時見到工人上果D,係工人有工人傾計,小朋友坐係度唔郁,呢D就當然係曬錢啦~

我之前都帶過我女女去join 一d playgroup
有d好commerical 有d都幾好玩
其實都真係好睇自己個小朋友鍾唔鍾意

睇下你小朋友幾多歲, 如果1歲以下成舊飯咁真係冇咩用, 0係屋企播下音樂, 同佢0係公園郁下已經好足夠。不過以我經驗, 番playgroup真係有需要的, 我大女細果時我咩playgroup都冇比佢番, 到佢大個要自己上堂果陣佢勁shy勁驚, 喊左好耐(心痛死我), 老師話佢唔習慣上堂係點既, 完全唔知要做D咩@@ 同埋師教左我好多教女既方法, 好work...之後細仔出世, 唔敢怠慢, 番番playgroup, 真係好好多~~
‹ 上一主題|下一主題