用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 300幾蚊一堂playgroup你會番嗎??
樓主: chocoberry78
go

300幾蚊一堂playgroup你會番嗎?? [複製鏈接]

其實我唔係好清楚蒙特梭利係點,但係佢都有用木玩具,著重sensation and 小朋友的自發活動的訓練同生活中學習。

佢有分幾個階段,之前阿女未識行,係另一個班,佢分個section,第一及二個seciton係circle time,會唱遊、故事及學一些簡單生字,有些活動,主題通常與生活主,生果、交通工具,不過有時都會講童話故事人物及星球,最後一個section係sensation zone,老師會俾些不用質感既野佢玩,如泥、麥皮、紅豆等,會教佢地用些日常生活工具,如牙刷、spoon等。

而家升左班,佢都有3個section, 第一個都係circle time,第二個係craft time及第三個係music time。係music time入面,佢會開始訓練小朋友的獨立學習能力,如果大小小的小朋友,老師會讓小朋友warm up左後,家長慢慢離開課室,小朋友自已上music time,跟住之後就會自已上堂。

其實我無上過其他playgroup,所以比較唔到,但係我覺得佢的教具都幾attractive,老師都好好,最重要係阿女上得開心,但就無左外面一些playgroup,好似baby gym,一些大型體能設備,不過有個小playground俾小朋友玩。

$200 個鐘而家好多標榜西人教學其實真係閒閒地....
但好多你一試堂一踩上環境你自己己經會知值唔值...
好多擺明得西人但係教唔到野

回復 sindywongyansin 的帖子

Thanks!我上星期日剛剛試左一堂,喺TST𠴱間,都幾滿意個環境同氣氛,囡囡只得9個月,所以無諗過佢會即刻學到咩,只希望有個寬敞、乾淨既地方,俾囡囡見下其他BB,開心、輕鬆咁玩下,自己又留意下、學下,跟住喺屋企同囡囡玩下。Bambini都做到我想要既野,所以已經報左8堂@觀塘 (新中心, 上個月先開,地方比TST仲大D)。

唔啦,太貴

cinmama1112 發表於 12-8-21 17:38

Thanks!我上星期日剛剛試左一堂,喺TST𠴱間,都幾滿意個環境同氣氛, ...

hihi !! 亞女上開嗰個老師就係去咗官塘呀...佢好好架都好有愛心..

回覆:300幾蚊一堂playgroup你會番嗎

邊個TST 好老師轉去官塘呀,我想報官塘campus!

crystal894 發表於 12-8-23 12:17
邊個TST 好老師轉去官塘呀,我想報官塘campus!
係天后teacher emma 去咗官塘.

回覆:300幾蚊一堂playgroup你會番嗎??

上完識飛我會番

好貴,其實想bb接觸多d 野. 一定要假手於人咩 ?

回復 mrsma1120 的帖子

其實唔係一定要上到o今貴,我上的目的只是想bb接觸多些小朋友,因為我同老公兩家都係得一個bb,如果屋企有小朋友同佢玩,我其實覺得可以唔返都得。而選bambini,只係因為佢地方乾淨,夠空間,而說英文,因為家無工人,所以想佢早點接觸。而bambini,俾多堂數,價錢會再減(由5%至20% off),同一般的唔差很遠。

回復 cinmama1112 的帖子

其實我都想轉去觀塘,因為好近屋企,但因為上開的老師好,阿女好鐘意又或者可以說適合佢,所以我地最後決定唔轉。

mine is 200/ lesson, each around 2 hrs ( 2 yrs old)

Teacher Emma 上星期日病左。。。所以未有機會見到佢。代課既係teacher Daniel,a very funny guy!!  仲好有心機俾意見我地。

初初未上Bambini 我都覺得佢好貴,但係當上咗4-5堂左右我覺得佢學到嘢又開心,所以繼續上。其實唔係貴一定好,好似我有上cpda or 某club house 的PG大約$120- $250左右的pg 都教得幾好。看自己能力、小朋友是否喜歡 etc 去選擇.
PG唔係must 我有啲朋友都無比小朋友上,但對於我來講由8月開始比個女上pg 係訓練下大小肌肉、感觀、觸覺、社交等等。由PG得知佢對什麼較為敏感e.g. 亞女唔鐘意用腳掂濕無布、顏料等等 。如果知就好似針對性同佢訓練下或幫佢克服等等。呢個係我想個女上PG的目的....

我都剛剛同一歲仔仔報左bambini 觀塘中心試堂,希望bb會鍾意同學到野啦!

sindywongyansin 發表於 12-8-23 13:46
係天后teacher emma 去咗官塘.
邊個EMMA? 有兩個 Teacher Emma的
‹ 上一主題|下一主題