用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好? ...
樓主: ppmummy
go

急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好? [複製鏈接]

回覆:急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好?

push!I want to know too!!

我仲考慮緊,副校長的意見可取,我自己見到D老師又好好,好有心;但我真係唔係住响東區,D學生有幾壞我真係唔知,一聽到「黑社會」三個字就好驚!點算好?!

回覆:急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好?

其實讀得咁驚,就不如放棄啦!不過我知蘇淅好似中一至中三都係留校午餐,而且有校車接送!所以應該會專心些,無機會出外攪事!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

如你說的是北角蘇浙公學,我朋友上年試學第三日走人,因太多粗言x語,因朋友兒子比較文靜不習慣,立即轉校了

oldjac,謝謝您告訴我有關蘇淅的「近代史」,新鮮熱辣。
我拿拿淋同老公商量過了,明天到蘇淅取回註冊証,先到鄧鏡波註冊,再等其他學校有沒有取錄通知。

引用:如你說的是北角蘇浙公學,我朋友上年試學第

原帖由 oldjac 於 12-07-13 發表
如你說的是北角蘇浙公學,我朋友上年試學第三日走人,因太多粗言x語,因朋友兒子比較文靜不習慣,立即轉校 ...
你朋友真幸運,開學三日仲有學校收!最終轉到那裡?

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

老實說,人人都咁講既,吾多吾少都有幾分真架.現實D來講即使佢轉直資可能真係好左,出來做事升學,人地都會睇你既出身.成績好既傳統校便是高材生啦.想係語文好既未報出面D課程LOR!學校吾會俾晒D野你,好多人都係自己出去學架.全世界既老師都係想教好D學生既,要專重,但反過來,上課既情況係又位知多少?學好三年,學壞3日...一個副校=咁多個家長???比例好似有D偏頗....我都鐘意波仔多D,好多ST JO既學生讀架,吾差LOR~

或者睇下文憑試結果便見真功夫,我真的感到該校老師幾好!讀三曰便轉校的原因不可信呢!有無現時校內家長分享蘇浙情况,尤其英文班!

回復 sincat 的帖子

蘇浙雖未算宝馬山上最差,但有得揀都唔好揀呢間,當然鄧鏡波好好多啦。問下北角區街坊就知。

回復 sincat 的帖子

不是開學三天才走,是試學即8月的預備班,因一直叩緊一間直資的,考左試,等到最後有位,好彩

讀書講氣紛,近朱者赤,近墨者黑,波仔真係St Jo第二梯隊,St Jo Band 2好多派左入去。現實問題,St Jo D Band 2仔差極都有"抱"。讀書唔得,都唔緊要。上中學品格好受同學影響,非父母所控制,所以校風一定要首要。

兔仔得媽    發表於 12-7-31 13:36

昨天去咗鄧鏡波註冊了,有人聽到St. Jo 高層講今年波仔收D St. Jo 學生仲多過St. Jo College, 真係唔知真定假!

今日鄧鏡波書院已公佈了分班結果,我兒可以入到英文班,好開心呢!

兔仔得媽  今年初中開兩班英文班  發表於 12-7-31 13:37

引用:今日鄧鏡波書院已公佈了分班結果,我兒可以

原帖由 ppmummy 於 12-07-23 發表
今日鄧鏡波書院已公佈了分班結果,我兒可以入到英文班,好開心呢!
恭喜恭喜

謝謝!
其實在派位以來我一直都很迷失和無知,只好四處找人商量,不恥下問,聽取多角度的意見。
過程中常常有動搖和舉棋不定的時刻,每走一步都怕會走錯,累及孩子,實在是一步一驚心!
幸好沿路上有您們毫不吝嗇的分享和鼓勵,我和孩子才能走到今天這個位置,可算是在僅有的籌碼中得到最完滿的結果,真是衷心感激!
願我們的孩子都能在自己的崗位上盡心盡力,並享受未來六年的中學生活!
再一次謝謝各位家長!你哋係得嘅!!!

回覆:ppmummy 的帖子

你就好啦, 我仔入中文班。唔知有冇機會轉? 有個同學仔平時考得差過佢都入了英文班, 好失望!

引用:你就好啦,+我仔入中文班。唔知有冇機會轉

原帖由 wusummie 於 12-07-24 發表
你就好啦, 我仔入中文班。唔知有冇機會轉? 有個同學仔平時考得差過佢都入了英文班, 好失望!

...
咁你個仔讀開中文小學定英文小學?如果係中文小學就OK啦!如果係英小,咁就可憐些,我會同學校再商議囉!否則找找仲有無其他英文直資轉

回覆:瑄婷 的帖子

他是中小的, 唔知現在還有什麼香港區英文直資學校會有位?

引用:他是中小的,+唔知現在還有什麼香港區英文

原帖由 wusummie 於 12-07-24 發表
他是中小的, 唔知現在還有什麼香港區英文直資學校會有位?
但如果係中小,而程度不足的,上到全英中學係十分辛苦的事!你要考慮清楚!我自己都係受害者,當年派位入了英中,同學都好羨慕我,但我有苦自己知,屋企又唔識點幫我,終於年年勉強升級,好辛苦才 完成中學!咁多年都唔知自己讀左乜

‹ 上一主題|下一主題