用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 讀浸幼係咪容易d入王錦輝
樓主: iriskwokmama
go

讀浸幼係咪容易d入王錦輝 [複製鏈接]

即使係甘, 我都沒後悔俾佢讀浸幼. 呢度的老師不會因只馬騮頑皮坐唔定而投訴, 專重每個小朋友的不同, 嘗試不同方法處理

最重要係個個同學仔都好鐘意返學, 鐘意學校的各樣事物

回覆:讀浸幼係咪容易d入王錦輝

附屬幼稚园之名 容易被其他小学误解成直上浸小,於面试小一时不利。现K3parent.

麥兜MaMa  係浸大附幼而非浸小附幼....理論上係用作實踐BU 幼師教育之用.  發表於 12-11-1 15:18

今年都好多唔收,我果班一半都無
最慘就係教得太淺,出面D小學都好難考得入。

引用:今年都好多唔收,我果班一半都無最慘就係教

有冇問過園長幫唔幫到手?  當年佢話可以搵佢幫下架喎.  上學期浸小有活動, 我都見到佢同舊生家長傾計.

我大仔曾在浸幼讀, 比較文靜, 怕羞, 好彩在浸幼讀了3年, 性格變得有自信, 亦無咁怕羞, 亦喜歡返學  現就讀WKF, 成績中上
以過來人講一句, 雖然浸幼課程淺, 但性格正是在這個階段培育出來.......
以我所知, 凡浸幼考WKF的, 會比別人多5分...........當然啦, 小朋友在interview 期間發生甚麼事, 我們大人是不會知道的.........因當年, 我大仔考WKF時, 有人在內吐口水, 亦有人在內不肯與人合作..........
所以, 如無意外, 如浸幼收我的細仔, 我亦會俾佢在這所學校就讀!!

22welldone77 發表於 12-10-30 12:08
有冇問過園長幫唔幫到手?  當年佢話可以搵佢幫下架喎.  上學期浸小有活動, 我都見到佢同舊生家長傾計. ...
問過,2間學校行政獨立,幫唔倒。

leekung261105 發表於 12-10-30 15:21
我大仔曾在浸幼讀, 比較文靜, 怕羞, 好彩在浸幼讀了3年, 性格變得有自信, 亦無咁怕羞, 亦喜歡返學:handsome ...

你有5分加,ー定唔係上年今年D家長,我好羨慕你地當年有九成收生率.而家我地得返…
講真,入浸小如果預左會自已出去補習,用返學時間黎淨培養仔女D性格都算唔錯呀間學校!

btw,我響浸幼無見過任何小朋友吐口水,請問你係第幾届?

老實講, 依家大部份學生(特別係讀九龍塘個啲)都有在外補中英數架啦, 我小朋友都唔例外, 所以浸幼課程淺不是問題, 培養自信和喜愛學習既態度才是重要.

Angela.T 發表於 12-10-30 20:08
你有5分加,ー定唔係上年今年D家長,我好羨慕你地當年有九成收生率.而家我地得返…
講真,入浸小如果預左會自 ...

其實個個浸幼學生考WKF都有5分補底的......只要你留意考WKF時interview時的那張list, 你會發覺有少少唔同!!

當年高收生, 係因為當年浸幼無全日制, 所以quota 唔會俾一班全部攞晒!!

我當年都識有浸幼有小朋友吐口水.........但不是在interview時發生..........

我指interview 時發生好多事係我地班大人唔知的.........當然佢地(浸幼學生)同group interview, 太熟了, 一同玩而發生爭執亦有 (這是我仔或我仔同學在 interview後講返的事實)

BTW, 我仔係由1歲開始玩playgroup, 直至現在讀P2都繼續在外補英文或上其他興趣班!!

亦以我所知, 今年WKF亦收多了浸幼, 祝你們好運吧!!

加油!!

22welldone77 發表於 12-10-31 11:24
老實講, 依家大部份學生(特別係讀九龍塘個啲)都有在外補中英數架啦, 我小朋友都唔例外, 所以浸幼課程淺不是 ...

對呀, 一定要在外同小孩子再上其他中英文班(數學可以唔駛上, 尤其珠心算)!!

唔好期望浸幼教好心既課程, 但佢地係教好小朋友既品格!!

leekung261105 發表於 12-10-31 16:56
其實個個浸幼學生考WKF都有5分補底的......只要你留意考WKF時interview時的那張list, 你會發覺有少少唔同! ...

5分無左好耐喇,浸小今年連派人黎收申請表都取消左喇!!!
我地同全港所有幼稚園ー様去浸小網站download,好肯定D申請表同街外人一様。
以我所知,今年肯定無收多,其實全日班今年先第一批下年畢業,我當今年有籍口,上年收咁少又點解釋呢?

我只可以話,2年以前浸幼入浸小易好多好多!

其實香港好多小學
唔係淨係WKF
政府都有好多好的小學
擇間佢合小朋友的小學便是好學校

我小朋友係浸幼返學真係好開心
返N班時成日唔想返學 返浸幼完全冇問題
病左返唔到學 小朋友最唔開心

我相信返K  開心 自信學習 係終身學習的成功開始
我初時都有唸WKF唔收點呢
但係現在唔想了 最緊要係小朋友返學係開心的
上唔到WKF或考唔到直資 咪睇下個網有嘜好的政府學校
如果由K1至K2尾都唔停唸住驚入唔到WKF 會好辛苦
順期自然

回覆:讀浸幼係咪容易d入王錦輝

我想問浸小係一間好學校? 因為不太清楚呢間學校。 btw,  我而家覺得細佬好慘, 讀幼稚園就要補習不斷吹谷

引用:+本帖最後由+Angela.T+於+12-10-31+22:29+

原帖由 Angela.T 於 12-10-31 發表
咁你個小朋友最後有無入到wkf? 有無在外補習呀?

剛剛上星期去了王錦輝BRIEFING..
見到有個今年小一的小朋友..
我問下佢有幾多浸幼同學仔同佢一齊入王錦輝..
佢答我只有7-8個..(但我唔SURE佢講佢嗰班定全級)..
我又問佢讀K時有冇上下中英數既COURSE..佢答我有...
不過..那小女孩看來倒很乖巧醒目...^^
另外我又問了王錦輝校長關於收浸幼學生既PREFERENCE..
佢話有ADVANTAGE但要同浸幼再傾..(我估可能每年既%唔同)..
但強調仍會有大量既位FOR其他學生..

HOPE THIS PIECE OF INFO MAYBE USEFUL TO YOU..

ryuurakai_ghost  Thanks!!  發表於 13-6-5 12:19
‹ 上一主題|下一主題