用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴
樓主: ivyscyip
go

買琴 [複製鏈接]

rogerlam123 發表於 12-6-24 16:21
8級前日本琴夠玩, 8級後老 師強烈要求要用歐洲琴.

"要求"足以令我們這些做家長的頭疼了、反而"強烈要求"令感到完全輕鬆.....轉得老 師。
這不是非黑即白的問題,有質素高的琴用固然可喜、能力有所不及的話也並非不能超越!
鋼琴其中一個令我喜歡的是帶著雙手可以彈盡天下好琴、亦可以在不理想的琴上彈出意料之外的Music....
孩子從少時一部租來不足鍵的鋼琴到她/他們長大了,從未擁有過一部歐洲琴(還看那款)。一部U1和一部約卅年的二手U3,陪伴著由2級到FTCL,去年才能擁有一部Yahama的三角琴。
看一看APA內平日學生或老 師所用的Piano.....還不是日本的Yamaha為主!

最終還是量力而為,不太差就可以了。單是香港己有許多等著孩子去彈的好琴。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 ming2 的帖子

我想買u1....諗緊可能下個月買﹐睇下會唔會大減價。我都明琴呢幾排會貴左﹐因為日元升值了不少﹗

簽名被屏蔽

我都打算暑假買琴, 而家諗緊YE121, YU121 OR K3, 其實係咪差不多...?
我仔升小二, 佢自己就鍾意Y..., 話同老師一樣WOR...^^!

ming2 發表於 12-6-25 12:06
大減價我估就唔會啦...未加已經偷笑了....隨時加完再話減番落黎...到時都係貴過宜家.. ...
一般都係先加價再"大減價"..........

嘻嘻, 我就等緊yamaha 9月的新 C series..

bebebe12345  我幫手等  發表於 12-6-26 14:21

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題