用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呀女讀書有壓力,对自己要求太高,怎麼辦? ...
樓主: carama
go

呀女讀書有壓力,对自己要求太高,怎麼辦? [複製鏈接]

回覆:呀女讀書有壓力,对自己要求太高,怎麼辦?

大人小朋友都要學會放鬆,最緊要輸得起,重新振作調節自己!再接再勵!加油

回復 Mrs.Rose 的帖子

無錯!!!  我同小朋友講我不太着重成績(好當然好啦), 但我較小朋友溫書學習過程, 要小心, 努力, 重責及專心, 老考試有時都講運氣...我以前有個同學成績非常好, 但佢考4次都考唔到大學.  最緊要過程付出過, 成績無預中, 亦不要太介懷

回復 tws2010 的帖子

Forgot to mention, I was very nervous when my kid was at P.1.  The outcome is my kid was not happy, I was not happy.  What for?  So starting from P.2, I relax a bit.  My kid really feels this change.  To be honest, I guess kids can read from their parents' face.  They want to get good marks because they know their parents want to.  I was one of them in the past.  

Carama, 那你就小心一點了!  多叫阿女參加課外活動,分散注意力!  我自己是一個過來人,小學不用說,中一至中三多是全班第一,全級十名內,為了保名次,超努力溫書,可以溫到半夜1-2時,但當保不住名次的時候,便十分沮喪,到後尾,會問甘辛苦讀書為嘜? 人等如引擎,太早發力,未必是好事!  初中是最好玩的時間,叫她多玩一點吧!

anna59  咁你後來唸番系唔系覺得好on居,因為成日要住個成績,真系唔知為乜,出黎做野系"由零開始"  發表於 12-6-11 13:53

長生不老 的帖子

有時壓力重會來自他的同學及老師,女同我講老師每次考試測驗都會講出最高分的同學名字!同學就成日問佢幾多分呢幾曰考試我己經無係佢放学後即時問佢考成點啦!希望過咗考試大家都輕鬆d 啦!

回復 carama 的帖子

嘩,依家好小咁勤力既人喇

有人話小學keep住中上成績已經夠,唔使考第1, 2, 3,其實我覺得keep住佢有機會入英中既成績已經ok (即全級20名內)

carama 發表於 12-6-10 20:10
有時壓力重會來自他的同學及老師,女同我講老師每次考試測驗都會講出最高分的同學名字!同學就成日問佢幾多 ...

老師睇好, 由其是已成了同學仔的注視人物及飯後閒談話題, 都會令她有無形壓力.
-- 這是一個朋友的NO.1女兒說的無形壓力.

回復 super_aries 的帖子

too bad to study till midnight from F.1 to F.3.  But I do remember I started to studied late till midnight when I was at F.4.

回覆:呀女讀書有壓力,对自己要求太高,怎麼辦?

我個仔同你個女都有啲似。不過佢以前考試測驗雖然都好肯溫習,但都係大快活一名,完全唔覺得佢緊張,成績亦好好。今次呈分試,明顯比之前緊張咗,有時溫習時會嘆一口氣,話:唉~就考啦。自從復活節(4月頭)開始,每逢假期或周末周日,佢會自己校好鬧鐘,早上6:00起身溫習,我知佢係真溫習,溫咗個零鐘至食早餐。依家仲有兩日就考完,我同佢講:媽咪知你盡咗力,結果如何就等天主安排啦(我哋係天主教徒),問心無愧啦!
呢兩日又見佢開開心心喇!

囝囝mama    發表於 12-6-11 23:20

唯有不斷同女兒傾你心中的想法.  久而久之, 佢會明白你的擔心及苦心.  讀書本是好時, 但過份讀書, 對她的身心都有一定程度的影響. 所謂" 取之中庸". 加油

唯有不斷同女兒傾你心中的想法.++久而久之,

原帖由 mandy304 於 12-06-11 發表
唯有不斷同女兒傾你心中的想法.  久而久之, 佢會明白你的擔心及苦心.  讀書本是好時, 但過份讀書, 對她的身 ...
我而家時不時同佢講身體髮膚,受之父母!無論發生甚麼事都不可做傷害自己的事。
有時見到有家長呻子女唔乖唔讀書,但太乖太讀書,都-樣頭痛!養兒一百歲,長憂九十九

回復 carama 的帖子

緊張係好的!!!有時間你帶佢玩吓輕鬆吓啰!!!考試佢唔緊你仲驚!!

回復 1773 的帖子

set alarm to study .. 好jealous ...
‹ 上一主題|下一主題