用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校及上智
樓主: bau
go

英華女校及上智 [複製鏈接]

No hardsell to YWGS since my daughter is studying in another school. I only clarify it with pleasure. Anyway, Good Luck  to you!

回覆:bb86 的帖子

上智是傳統的天主教女校,校風較嚴。兩年前在報章上看見一則報道:將香港九龍新界的考入大學的百份比公佈,上智是99.8%。

什麼大學也有, 但所有中學也是同樣計算, 上智其實真是一所幾實在的好學校, 近年成績令人眼前一亮. 不過為人父母當然希望在有選擇下可入到一所成績好又出名的中學. 問心講我也認為上智不會比英華差,但兩所可以選我想大部份人會選英華.

MimiCactus 發表於 12-6-3 00:15
上智是傳統的天主教女校,校風較嚴。兩年前在報章上看見一則報道:將香港九龍新界的考入大學的百份比公佈, ...

根據Redkoni & HTC Annual School Report 2010~11 (p.9)所顯示, 入local U 應是70%.

Yanamami 發表於 12-6-3 11:57
根據Redkoni & HTC Annual School Report 2010~11 (p.9)所顯示, 入local U 應是70%.

我係上智畢業, 如果計入到預科果班計, 入U應該係超過九成的.(我印象中預科同學無人入唔到...起碼我自己玩開果班係咁, 其他或者我唔識.)
理科班入三大的比率都多過九成啦...好少同學入唔到.
當然, 被篩出來果班另計.
當年還有中大暫取生, 我果年, 全部60個中六同學, 有十個讀完中六已直入中大了.
依家玩文憑試就唔知了.....

回覆:莎莎莉莉 的帖子

答句咀,我在上智隔離間中學畢業,當年dang嘢過黎嘅就系我。記得那些年我哋都勁過上智,為何這十年大迹轉?

Yanamami  禁曳?  發表於 12-6-4 09:09

去到咁高班差唔多級數的中學, 其實好多時都是看學生本身, 多幾個百分點少幾個百分點, 呢啲數據每年都會有波幅.  我相信皇仁女拔如果某一年少一個或幾個百分點入大學, 唔會有損佢哋响家長心目中的地位.

我自己偏向老牌學校.  此乃純粹個人喜好.

醒目開學勳章

回覆:英華女校及上智

I was graduated from HTC in 1995 (form 7). We had totally 90 students in that year, i remember 89 out of 90 got into University.  Most of us went to HKU and CU.

莎莎莉莉  唔駛喊住, 要睇下條數係點計出來.  發表於 12-6-5 00:37
Yanamami  近年差左?   發表於 12-6-4 09:50

回復 miffy 的帖子

Yes Band 1 top

So far, I have found HTC a very good school for my daughter depsite the small campus almost after 1st year in her secondary school life. She was accepted by a band 1A school in Kowloon City before (ranked 30-35th in Khmama's list) a year ago but we decided to move to HTC as recommended by other parents. I think HTC is also conveniently located and most fit for band 1 girls if they live in NT west or northwest Kln.

HTC is a younger girls' school and low-profiled when compared with those renowned you have mentioned. I hope it is the school and the teachers there help students grow by providing an excellent learning atmosphere instead of a place where people only think kids got the fame because of the school history.

Yanamami  Low-profiled.  發表於 12-6-4 11:38

題外話講下件校服,阿女話HTC好醒目,英華就端莊。

回復 cheesenut 的帖子

真的是一間好好的學校,今年去了三間女校的簡介會(YWG,HTC &BPS),她給我的印象(如果三揀一,一定要揀一的話)是最好的!其餘兩間當然是優秀的傳統名女校,但上智,我膽敢說,她的優秀傳統正在努力建立中,假以時日,她的氣勢是不容忽視的!不過,假如亞女是又玩得又讀的話,YWG & BPS較適合!(純屬個人意見!)

小伊 發表於 12-6-3 18:42
答句咀,我在上智隔離間中學畢業,當年dang嘢過黎嘅就系我。記得那些年我哋都勁過上智,為何這十年大迹轉? ...
你係銘X???

我記得以前兩校差不多, 但我都唔知點解近年好似上智標出來, 或者同校長換左有關.
依家的校長, 以前有教我, 係位好認真的人...當然我還覺得她有點惡.
但我覺得佢真係好愛上智.

laiping 發表於 12-6-4 21:06
回復 cheesenut 的帖子

真的是一間好好的學校,今年去了三間女校的簡介會(YWG,HTC &BPS),她給我的印象(如果 ...
同意你的分析! 我自己當年都係偏向文靜, 入左U後才開始變得活潑.

fafayu 發表於 12-6-4 11:03
So far, I have found HTC a very good school for my daughter depsite the small campus almost after 1s ...
對~~上智一向好低調, 我反而欣賞呢樣野~~真心係想教好學生, 唔係要追求甚麼名氣.
講真, 佢收既都係Band 1學生. 假如肯谷下體育音樂之類, 點會怕唔出名,
但我覺得學校唔係呢個方向囉.
創校校長係一個好平實, 好德高望重的修女.
我相信, 呢種就係學校特質的本源.

‹ 上一主題|下一主題